Λίγοι άνθρωποι μπορούν να φανταστούν το πρωινό χωρίς αυγά. Θρεπτικά, γεμάτα βιταμίνες και μέταλλα, μας δίνουν άφθονη ενέργεια για να ξεκινήσουμε τη μέρα.
Τακτικά συναντάμε διαφορετικά χρώματα κρόκων και τσοφλιων. Οι περισσότεροι από εμάς δεν το σκεφτόμαστε πολύ.
Ωστόσο, κάποιοι μπορεί να αναρωτηθούν: ποιο είναι το πιο υγιεινό; Θα τους απαντήσω στο παρακάτω κείμενο.
Δεν είναι όλα τα αυγά ίδια Όπως ανέφερα παραπάνω, τα αυγά περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά.
Εκτός από πολλές βιταμίνες και μέταλλα, περιέχουν επίσης το πιο σημαντικό πράγμα – πρωτεΐνη.
Το βασικό δομικό στοιχείο του σώματός μας και ένα συστατικό που απαιτείται για τις χημικές αντιδράσεις που συμβαίνουν σε αυτά.
Ωστόσο, δεν είναι κάθε αυγό το ίδιο. Τα αυγά πάπιας έχουν την περισσότερη βιταμίνη Α, Ε, Β6, ρετινόλη, νιασίνη και ριβοφλαβίνη.
Τα αυγά φραγκόκοτας είναι κατάλληλα, για παράδειγμα, για άτομα με προβλήματα αθηροσκλήρωσης ή αλλεργικά στο ασπράδι.
Τα ορτύκια, με τη σειρά τους, μας παρέχουν αυγά με αναλογικά τη μεγαλύτερη ποσότητα θρεπτικής αξίας.
Όπως μπορείτε να δείτε, τα αυγά από κοτόπουλα δεν είναι η καλύτερη επιλογή, αλλά είναι αυτά στα οποία έχουμε την πιο εύκολη πρόσβαση.
Γι’ αυτό σήμερα θα επικεντρωθώ σε αυτό το είδος.
Είναι γενικά αποδεκτό ότι όσο πιο σκούρος είναι ο κρόκος, τόσο πιο υγιεινό είναι το αυγό. Και θεωρητικά, αυτό είναι αλήθεια, γιατί το σκούρο χρώμα είναι ένα σημάδι ότι η κότα ζει σε ευημερία, έχει ποικίλη διατροφή και απλώς περνάει ευχάριστα ως κότα.
Στην πράξη, αυτό δεν μεταφράζεται πάντα σε πραγματικότητα.
Το χρώμα σχετίζεται εξαιρετικά έντονα με τι τρώνε τα πουλια – τα προϊόντα που τρώνε τα πουλιά μπορούν να διεισδύσουν στα αυγά, χρωματίζοντας τόσο το κέλυφος όσο και τους κρόκους. Οι πονηροι κτηνοτρόφοι έχουν τους δικούς τους τρόπους να βάζουν κρυφά ειδικές βαφές στις ζωοτροφές που έχουν σκοπό να μας ξεγελάσουν. Είναι κοινή πρακτική να ταΐζουμε τις κότες με καλαμπόκι, το οποίο περιέχει καροτενοειδή, ενώσεις με διακριτό πορτοκαλοκόκκινο χρώμα.
Ποιο αυγό να διαλέξω;
Ωστόσο, εάν έχουμε μια καλή και αποδεδειγμένη πηγή αυγών (προσωπικά, θα συνιστούσα να εκτρέφετε τις δικές σας κότες, αλλά φυσικά αυτό συνήθως δεν γίνεται), αξίζει να επιλέξετε εκείνα με έντονο, σκούρο χρώμα. Συνήθως αυτό το είδος έχει περισσότερη θρεπτική αξία.
Παρόλα αυτά, σχεδόν οποιοδήποτε αυγό από έναν αξιόπιστο κτηνοτρόφο που αντιμετωπίζει τις κότες του με αγάπη και σεβασμό θα είναι καλό
και υγιές. Επομένως, σας συνιστώ να σταματήσετε να αγοράζετε αυγά κοτες σε κλουβια καθώς δεν είναι σωστα.
Αυτά τα ζώα ζουν σε συνθήκες συνωστισμού, σπάνια βλέπουν τον έξω κόσμο ή τον ήλιο (αν βλέπουν καθόλου) και τρέφονται με τη χειρότερη
τροφή που επιτρέπεται. Επιλέξτε με σύνεση και ψάξτε για πιο ακριβά και βιολογικα αυγά, να έχετε ήσυχη τη συνείδησή σας και μια πιο υγιεινή
διατροφή.