Τα τσιριχτά θα μπορούσαμε να τα παρομοιάσουμε με τους φημισμένους λουκουμάδες. Με τη διαφορά ότι τους κλασικούς λουκουμάδες τους περιχύνουμε με σιρόπι και τους πασπαλίζουμε με κανέλα. Ενώ τα Ποντιακά τσιριχτά τα πασπαλίζουν με ζάχαρη ή μέλι.
Παρακάτω ακολουθεί συνταγή ώστε να φτιάξετε και εσείς τα δικά σας τσιριχτά. Με την επισήμανση ότι τα λένε «Τσιριχτά» από τον θόρυβο που κάνουν (τσίριγμα) κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος…
ΥΛΙΚΑ :
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
500 ml χλιαρό νερό
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλιά μέλι
30 γρ. μαγιά μπύρας ή 1 φακελάκι ξερή
Λάδι για το τηγάνισμα
Ζάχαρη κρυσταλλική ή μέλι (για το πασπάλισμα)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το νερό με τη μαγιά για να λιώσει και προσθέτουμε το μέλι, το αλάτι και το αλεύρι. Μέχρι να γίνει ένας παχύρρευστος χυλός (αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον νερό ή αλεύρι).
Σκεπάζουμε το χυλό και τον αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 50-60 λεπτά. Ώστε να φουσκώσει και να διπλασιαστεί.
Όταν είμαστε έτοιμοι για το τηγάνισμα ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα βαθιά το λάδι.
Πιάνουμε με τη χούφτα μας τον χυλό και τον πιέζουμε προς τα πάνω, ώστε να βγει από τον αντίχειρα μας.
Το μπαλάκι από ζύμη που βγαίνει το κόβουμε με ένα κουτάλι και το ρίχνουμε στο λάδι να
τηγανιστεί. Έτσι κάνουμε με όλο το ζυμάρι και τηγανίζουμε τα τσιριχτά, μέχρι να πάρουν ένα όμορφο ροδοκόκκινο χρώμα.
Βγάζουμε τα τσιριχτά από το τηγάνι, με μια τρυπητή κουτάλα. Καλό είναι να τα αφήνουμε για λίγα λεπτά επάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Τέλος, τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα και τα σερβίρουμε ζεστά… πασπαλισμένα με ζάχαρη ή μέλι.
Επισημάνσεις
Το κουτάλι για τη ζύμη να το βουτάτε συνέχεια στο νερό. Ώστε να μην κολλάει και δυσκολεύεστε να κόψετε τα τσιριχτά.
Όταν τηγανίζετε τα τσιριχτά να προσέξετε την θερμοκρασία από το λάδι. Να μην είναι πολύ υψηλή, ώστε να μην σας καούν.
Το χλιαρό νερό να είναι τόσο όσο να αντέχει το δάχτυλο μέσα, χωρίς να καούμε. Διαφορετικά καίγονται τα ένζυμα, με αποτέλεσμα η ζύμη να μην διογκωθεί.