Πρόβειο Παραδοσιακό Γιαούρτι
Υλικά:
Ένα λίτρο γάλα πρόβειο.
Ένα μικρό γιαούρτι με πέτσα το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως μαγιά
του γιαουρτιού μας.
Θερμόμετρο
Εκτέλεση:
Χρησιμοποιούμε μία τσαντίλα ή ένα τουλπάνι για να σουρώσουμε το γάλα μας που προμηθευτήκαμε από τη στάνη ώστε να μαζέψουμε οτιδήποτε
ακαθαρσίες είναι ορατές.
Εάν όμως προμηθευτούμε παστεριωμένο γάλα το σούπερ μάρκετ παραβλέπουμε αυτή την διαδικασία του σουρώματος.
Βάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας σε χαμηλή φωτιά.
Με ένα ξύλινο σκεύος σαν σπάτουλα ίσια ώστε να εφάπτεται στον πάτο της κατσαρόλας ανακατεύουμε αργά-αργά χωρίς να αναταράσσουμε πολύ το γάλα μας. Αυτό το κάνουμε ώστε να μην πιάσει το γάλα στον πάτο της κατσαρόλας και το συνεχίζουμε καθ’ όλη την διαδικασία βρασμού.
Ύστερα από κάποια ώρα θα δούμε ότι το γάλα μας έχει αρχίσει να φουσκώνει σιγά σιγά και η στάθμη του στην κατσαρόλα να πέφτει.
(Θα χρησιμοποιήσουμε ένα θερμόμετρο ώστε να παρακολουθούμε τη θερμοκρασία βρασμού).
Η τελική θερμοκρασία που θα πρέπει να φτάσει το γάλα ώστε να ολοκληρωθεί ο βρασμός είναι 95 C. Στη θερμοκρασία αυτή καταστρέφονται όλοι οι παθογόνοι μικροοργανισμοί.
Συνεχίζω να βράζω 45 λεπτά. Προς το τέλος δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να παχύνει ο αφρός που ήδη έχει αρχίσει να δημιουργείται.
Μόλις φτάσουμε στους 95 C κατεβάζουμε το γάλα από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Σε ένα πιατάκι βγάζουμε 10 κουταλιές της σούπας από το γάλα μας για να κρυώσει γρηγορότερα.
Αφού κρυώσει πέφτοντας στους 45 C προσθέτω τρεις με τέσσερις κουταλιές της σούπας από το άλλο γιαούρτι με την πέτσα που να έχει ζωντανά τα ένζυμα του και το χρησιμοποιήσω ώς μαγιά για να πήξω το δικό μου γιαούρτι.
Ανακατεύω ώστε να ομογενοποιηθούν πάρα πολύ καλά τα υλικά μας.
Όταν το γάλα της κατσαρόλας πέσει στους 45 C ρίχνουμε μέσα το μπολάκι με την καλά διαλυμένη ποσότητα μαγιάς γιαουρτιού, και ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά.
(Ένας πρακτικός τρόπος για να ελέγξουμε την θερμοκρασίας του γάλακτος της κατσαρόλας είναι να βάλουμε μέσα το μικρό μας δάχτυλο και να μετρήσουμε μέχρι το 22. Εάν το αντέξουμε η θερμοκρασία είναι η επιθυμητή για να διαλύσουμε την ποσότητα
της μαγιάς γιαουρτιού μας μέσα στην κατσαρόλα).
Μετά από αυτό ρίχνουμε το γάλα μας στα σκεύη του γιαουρτιού από ψηλά ώστε να δημιουργηθεί ένας αφρός και να γίνει αργότερα μια όμορφη πέτσα.
Μετά από αυτό είτε τοποθετούμε το γιαούρτι μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 50 C για
μιάμιση ώρα,
είτε σκεπάζουμε τα σκεύη με μία κουβέρτα και τα αφήνουμε στο πάγκο της κουζίνας.
Ευχαριστούμε για την Συνταγή τον Γιώργο Λαλούση