Αν σας αρέσει η συνταγή μας, Αφήστε μας τη βαθμολογία σας με αστεράκια!

Γεια σας αγαπημένες μου νοικοκυρές! Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας την πιο εύκολη και λαχταριστή συνταγή για πίτα βερίκοκο τριφτή, ένα γλυκό που μοσχοβολάει σπίτι και παράδοση. Είναι η τέλεια επιλογή για να γλυκάνετε την οικογένειά σας ή τους φίλους σας, χωρίς να ξοδέψετε πολύ χρόνο στην κουζίνα. Είτε έχετε εμπειρία στη ζαχαροπλαστική, είτε όχι, αυτή η ροδακινόπιτα τριφτή θα σας βγει σίγουρα υπέροχη!

Πίτα βερίκοκο τριφτή

πίτα βερίκοκο τριφτή, συνταγή, σπιτική, εύκολη, γλυκό, ροδάκινα, ψίχουλα, ελληνική συνταγή, επιδόρπιο

Φτιάξτε την πιο νόστιμη πίτα βερίκοκο τριφτή με αυτή την απλή συνταγή. Ιδανική για καθημερινές νοικοκυρές, με βήματα και tips για τέλειο αποτέλεσμα.

Prep Time 20 minutes
Cook Time 45 minutes
Total Time 1 hour 5 minutes

Ingredients

  • 2 κούπες βερίκοκα , καθαρισμένα από τα κουκούτσια και κομμένα σε χοντρά κομμάτια
  • 50 γρ. Σοκολάτα, σε κομμάτια (προαιρετικά)
  • 4 τεμάχια Αυγά
  • 1,5 κούπα Ζάχαρη
  • 100 γρ. Λιωμένο βούτυρο + 1 κουταλιά της σούπας μαλακό βούτυρο για το ταψί
  • 4 κουταλιές της σούπας Γιαούρτι
  • 10 γρ. Μπέικιν πάουντερ
  • 10 γρ. Βανίλια σε σκόνη
  • 2 κούπες + 1,5 κούπα Αλεύρι για όλες τις χρήσεις (το επιπλέον αλεύρι είναι για τα ψίχουλα)

Instructions

Η εκτελεση της συνταγης είναι πανευκολη, ακομα και αν δεν εχετε μιξερ! Μπορειτε να χρησιμοποιησετε ενα απλο συρμα χειρος.

  1. Ριξτε τα αυγα και τη ζαχαρη σε ενα βαθυ μπολ και ανακατεψτε τα πολυ καλα.
  2. Προσθεστε το λιωμενο βουτυρο, το γιαουρτι με το μπεικιν παουντερ και τη βανιλια.
  3. Στη συνεχεια, ριξτε τις δυο κουπες αλευρι και ανακατεψτε μεχρι να ομογενοποιηθει το μειγμα.
  4. Βουτυρωστε ενα ταψι διαμετρου περιπου 30 εκ. Θυμηθειτε οτι θα φουσκωσει, οποτε πρεπει να ειναι αρκετα μεγαλο. Το δικο μου ειναι 28 εκ. και μου ηταν λιγο μικρο.
  5. Κρατηστε μια κουπα απο το μειγμα του κεικ και αφηστε το στην ακρη για να φτιαξετε τα ψιχουλα.
  6. Αδειαστε το υπολοιπο ζυμαρι στο ταψι Απλωμενη η ζυμη στο ταψικαι πανω του τακτοποιηστε τα κομμενα βερικοκα. Αν θελετε, μπορειτε να προσθεσετε και ψιλοκομμενη σοκολατα.Κα΄΄υμενη η πιτα με ροδακινα και σοκολατα
  7. Ψηστε σε προθερμασμενο φουρνο στους 160 βαθμους με αερα μεχρι να ειναι ετοιμο. Ελεγξτε με ενα ξυλινο σουβλακι αν βγαινει καθαρο. Ο χρονος ψησιματος εξαρταται απο τον φουρνο σας!
  8. Οσο ψηνεται ο γλυκος, ανακατεψτε το ζυμαρι που ειχατε αφησει στην ακρη με την επιπλεον μισημιση κουπα αλευρι. Πρεπει να γινει μια σκληρη ζυμη. Αν χρειαστει, προσθεστε κι αλλο αλευρι.
  9. Βγαλτε τον γλυκο απο τον φουρνο και με τα χερια σας φτιαξτε ψιχουλα απο τη σκληρη ζυμη, τα οποια θα τα απλωσετε απο πανω του. Εναλλακτικα, μπορειτε να τριψετε τη ζυμη σε ενα χοντρο τριφτη. Τριμμενη ζυμη πανω απο την πιτα
  10. Ξαναβαλετε τον γλυκο στον φουρνο και ψήστε μονο απο πανω για λιγο, μεχρι να ροδισουν τα βουτυρατα ψιχουλα.
  11. Μολις ειναι ετοιμος, πασπαλιστε τον γλυκο με αχνη ζαχαρη, να ειναι πλουσιο το πασπαλισμα!
  12. Οταν κρυωσει, κοψτε σε κομματια και σερβιρετε!

Να έχετε υπόψη σας ότι οι μετρήσεις είναι με μια κούπα των 200 ml, την κλασική που έχουμε όλες στα σπίτια μας!

Notes

Για να γίνει η πίτα βερίκοκο τριφτή σας ακόμα πιο νόστιμη και επιτυχημένη, έχω μερικά μυστικά να σας πω:

  • Για τα βερίκοκα: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκα ή κονσερβοποιημένα ροδάκινα. Αν χρησιμοποιήσετε κονσερβοποιημένα, στραγγίξτε τα καλά για να μη βγάλουν υγρά στο γλυκό. Άλλες φορές, αν δεν έχω βερικοκα, χρησιμοποιώ ροδάκινα και γίνεται εξίσου φανταστική!
  • Για τη σοκολάτα: Αν σας αρέσει η σοκολάτα, μη διστάσετε να την προσθέσετε. Δίνει μια υπέροχη γεύση και αρωματίζει απίστευτα το γλυκό.
  • Για τα ψίχουλα: Το μυστικό για τραγανά ψίχουλα είναι η σωστή αναλογία αλευριού στη ζύμη. Αν δείτε ότι είναι πολύ κολλώδης, προσθέστε λίγο ακόμα αλεύρι.
  • Το ψήσιμο: Κάθε φούρνος είναι διαφορετικός, γι' αυτό να ελέγχετε πάντα τον γλυκό με ένα ξυλάκι. Μόλις βγει καθαρό, είναι έτοιμος!

Αυτή η πίτα βερίκοκο τριφτή είναι ένα πραγματικό αρωματικό θαύμα! Ο συνδυασμός των ροδάκινων με τη σοκολάτα, τη βανίλια και το βούτυρο δημιουργεί ένα γλυκό με μαλακό και τρυφερό εσωτερικό και τραγανά ψίχουλα στην επιφάνεια.

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή