Υλικά
Παντεσπανι:
5 αυγά (C1)
120 γρ. ζάχαρη
100 γρ. αλεύρι
1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
μια πρέζα αλάτι
40 γρ. γάλα
50 γρ. φυτικό λάδι
2 βανίλιες
Κρέμα:
¾ φλιτζανιού κρέμα γάλακτος
1 φλιτζάνι στραγγιστό γιαούρτι Total
Ζάχαρη, κατά προτίμηση
Μερικές σταγόνες εκχύλισμα
βανίλιας
+ φράουλες, 6-8 τεμ.
Εκτέλεση:
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 170°C. Στρώστε ένα ταψί ψησίματος διαστάσεων περίπου 30×40 εκ. με λαδόκολλα.
Για το παντεσπάνι: Χωρίστε προσεκτικά τα ασπράδια από τους κρόκους.
Σε ένα καθαρό και στεγνό μπολ, χτυπήστε τα ασπράδια με μια πρέζα αλάτι μέχρι να γίνουν αφράτη μαρέγκα.
Σταδιακά προσθέστε τα 80 γρ. ζάχαρης, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να σχηματιστούν σφιχτές κορυφές.
Σε ένα άλλο μπολ, χτυπήστε τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη (40 γρ.) και τη βανίλια μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.
Ενσωματώστε απαλά τους κρόκους στα ασπράδια, ανακατεύοντας με απαλές κινήσεις για να μην χάσει όγκο το μείγμα.
Σε ένα ξεχωριστό μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Προσθέστε σταδιακά το αλεύρι κοσκινισμενο στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα.
Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε το ζεστό (όχι καυτό) γάλα με το φυτικό λάδι. Πάρτε δύο κουταλιές της σούπας από το μείγμα του παντεσπάνιυ
και ανακατέψτε τες στο μείγμα γάλακτος-λαδιού. Στη συνέχεια, ενσωματώστε αυτό το μείγμα πίσω στο υπόλοιπο μείγμα του παντεσπάνιυ,
ανακατεύοντας απαλά μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Απλώστε ομοιόμορφα το μείγμα στο ταψί που έχετε στρώσει με λαδόκολλα.
Ψήστε για 25 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Αφήστε το να κρυώσει ελαφρά.
Αναποδογυρίστε το παντεσπάνι σε μια καθαρή λαδόκολλα. Αφαιρέστε προσεκτικά τη λαδόκολλα στην οποία ψήθηκε.
Τετραφωνίστε με ένα μαχαίρι το παντεσπανι και κρατηστε τα περισεύμματα στην άκρη
Για την κρέμα γιαουρτιού:
Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος μέχρι να αφρατέψει και στη συνέχεια προσθέτετε το γιαούρτι, το εκχύλισμα βανίλιας και τη ζάχαρη. Συνεχίζετε να χτυπάτε μέχρι να σταθεί το μείγμα.
Απλώστε ομοιόμορφα την κρέμα γιαουρτιού πάνω στο παντεσπάνι, αφήνοντας ένα μικρό περιθώριο στην άκρη που θα τυλιχτεί τελευταία.
Τοποθετήστε τις φέτες φράουλας πάνω στην κρέμα γιαουρτιού.
Τυλίξτε προσεκτικά το παντεσπάνι σε ρολό χρησιμοποιώντας τη λαδόκολλα. Τυλίξτε σφιχτά και βάλτε το στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες για να σταθεροποιηθεί.
Χτυπήστε το μπλεντερ τα περισευματα απο το παντεσπανι αλειψτε το ρολό με κρεμα και πασπαλίστε με το τριμμα διακοσμήστε με επιπλέον φράουλες πριν το σερβίρισμα.