Δείτε Επίσης: Σαρδέλες ψημένες σε αμπελόφυλα | Σαρδέλες με Ντοματα, Κάπαρη, και Λεμόνι

Συστατικά

900 γραμμάρια φρέσκιας σαρδέλας
2 ώριμες ντομάτες κατά το ήμισυ κατά μήκος, και κομμένες σε φέτες πάχους (εγώ αυτή την φορά τις έκοψα σε κοματάκια)
2 μεσαία κόκκινα κρεμμύδια στην μέση και κομμένα σε φέτες πάχους
2 λεμόνια κατά το ήμισυ κατά μήκος και κομμένα σε λεπτές φέτες,
3 κάπαρη σε άλμη ξεπλένονται και στραγγίζονται
Χυμός 1 λεμονιού
4 κουταλιές ελληνικό ούζο
2 κουταλάκια του γλυκού ελληνική ή μουστάρδα Ντιζόν
½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελληνικό ελαιόλαδο
2 κουταλιές φρέσκα φύλλα ρίγανης ψιλοκομμένα ή 2 κουταλάκια του γλυκού
αποξηραμένη ρίγανη και ψιλοκομμένο μαϊντανό
Θαλασσινό αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι για γεύση

Οδηγίες

Καθαρίστε τις σαρδέλες: Χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι, κόψτε τα κεφάλια τους από τη σπονδυλική στήλη προς την κοιλιά και τραβήξτε απαλά προς τα κάτω για να αφαιρέσετε τα σπλάχνα. Ξεπλύνετε κάτω από κρύο νερό και βγάλτε τυχόν εναπομείναντα σπλάχνα με ένα μικρό κουτάλι ή τα δάχτυλά σας. Μπορείτε να φοράτε γάντια ενώ το κάνετε αυτό καθώς οι σαρδέλες έχουν έντονη, παρατεταμένη μυρωδιά ψαριών χάρη σε όλα τα υγιή έλαια που περιέχουν.
Ξεπλύνετε καλά τις σαρδέλες με σουρωτήρι.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 170C.
Λαδώστε ελαφρά ένα ορθογώνιο πυρέξ ή κεραμικό ταψί. Τοποθετήστε τις σαρδέλες στο ταψί μία προς μία σε τακτοποιημένες σειρές, εναλλάσσοντας κεφάλι με ουρά, επιτρέποντας έτσι την πιο εργονομική χρήση ο χώρος στο ταψί.
Πάρτε τις φέτες ντομάτας, κρεμμυδιού και λεμονιού και αγκαλιάστε τις μεταξύ των ψαριών
εναλλάσσοντας όσο το δυνατόν περισσότερο. Πασπαλίστε ομοιόμορφα την κάπαρη πάνω από τα ψάρια.
Σε ένα μικρό μπολ, χτυπήστε ελαφρά το χυμό λεμονιού,ρίγανη, το ούζο, τη μουστάρδα και το ελαιόλαδο. Ρίξτε το μείγμα ομοιόμορφα πάνω στο περιεχόμενο του ταψιού. Αλάτι και πιπέρι, ,μαϊντανό και ψήνουμε, καλύπτουμε με λαδόκολα και αλουμινόχαρτο, για 20 λεπτά.
Αφαιρέστε το χαρτί και το αλουμινόχαρτο και συνεχίστε το ψήσιμο άλλα 7 έως 10 λεπτά,
μέχρι να ροδίσουν ελαφρά στην κορυφή. Σερβίρετε αμέσως.

Δείτε Επίσης: Σαρδέλες ψημένες σε αμπελόφυλα | Σαρδέλες με Ντοματα, Κάπαρη, και Λεμόνι

Καλή Απόλαυση

Η Συνταγή είναι της Diane Kochilas