Υλικά:
Για το παντεσπάνι:
5 αυγά
125 γρ. αλεύρι
120 γρ. ζάχαρη
28 γρ. κακάο
2-3 κ.σ. νερό
1/2 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
Για το σιρόπι:
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα νερό
1 βανίλια
Χυμός από μισό λεμόνι
1 κ.σ. κονιάκ ή άλλο λικέρ
Για την κρέμα καραμέλας:
2 πακέτα κρέμα γάλακτος (Morfat)
1/2 κουτί γάλα συμπυκνωμένο (καραμελωμένο)
Ζάχαρη (κατά βούληση, για γλυκάνισμα)
Για το γλάσο σοκολάτας:
170 γρ. γάλα εβαπορέ
200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
2 κ.σ. γάλα συμπυκνωμένο (καραμελωμένο)
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τη φόρμα μας (26-28 εκ.).
Παντεσπάνι:
Σε ένα μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο και το μπέικιν πάουντερ.
Σε άλλο μπολ, χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
Εναλλάξ προσθέτουμε τα στερεά υλικά και το νερό στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα.
Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά.
Σιρόπι:
Σε μια κατσαρόλα, βράζουμε τη ζάχαρη, το νερό, τη βανίλια και το χυμό λεμονιού για 3 λεπτά.
Προσθέτουμε το κονιάκ και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Κρέμα καραμέλας:
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει σαντιγί.
Προσθέτουμε το γάλα συμπυκνωμένο και ανακατεύουμε απαλά. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγη ζάχαρη για γλυκάνισμα.
Συναρμολόγηση:
Αφήνουμε το παντεσπάνι να κρυώσει εντελώς και το κόβουμε οριζόντια σε 2-3 μέρη.
Σουροπιζω κάθε στρώση παντεσπανιού με το σιρόπι.
Απλώνουμε μια στρώση κρέμας καραμέλας πάνω στο πρώτο στρώμα παντεσπανιού και επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
Γλάσο:
Σε ένα κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε το γάλα εβαπορέ. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη σοκολάτα κουβερτούρα και το γάλα συμπυκνωμένο. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να έχουμε ένα λείο γλάσο.
Αφήνουμε το γλάσο να κρυώσει ελαφρώς και το περιχύνουμε πάνω από την τούρτα.
Σερβίρισμα:
Βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες πριν την σερβίρουμε.
H συνταγή είναι της κας Χρυσούλα Παπανικολάου