Πάμε να ετοιμάσουμε τα στοιχεία για αυτό το παραδοσιακό κρητικό πιάτο!

Υλικά:

30-40 χοχλιοί
Ελαιόλαδο
2 κούπες στάρι χοντρό ή ρύζι
5-6 κούπες νερό (5 αν χρησιμοποιήσετε ρύζι)
1-1.5 κούπα τριμμένη ντομάτα ή αντίστοιχη ποσότητα κονσέρβα ντοματάκια
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Τριμμένα λαχανικά (κολοκύθι, καρότο, μελιτζάνα, πατάτα, αγκινάρα)
1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε καρεδάκια
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση:

Προετοιμασία
Για αρχή σε ένα μπολ με νερό βάζουμε τους χοχλιόυς τους αφήνουμε να ξεμουρισουν που λέμε να δούμε ποιοι είναι ζωντανοί ή όχι. Στην συνέχεια σε ένα τσικάλι βάζουμε ωερό λίγο αλάτι τους χοχλιόυς και βράζουμε για περίπου 10′ μετά σουρώνουμε και καθαρίζουμε τους χοχλιόυς εάν έχει χάλια το καβούκι. Θα χρειαστούμε.

Μαγείρεμα
Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι για λίγο μετά βάζουμε τους χοχλιόυς τους ανακατεύουμε να λαδώθουν μετά με μια κουτάλα βγάζουμε τους χοχλιόυς χωρίς να βγάλουμε το κρεμμύδι και τους τοποθετούμε σε ένα πιάτο. Βάζουμε την ντομάτα και βράζουμε για 5′-10′ μετά βάζουμε το νερό τα λαχανικά και περιμένουμε να βράσει ή σάλτσα. Μόλις βράσει βάζουμε το ρύζι αλάτι και πιπέρι 10′ πριν κατεβάσουμε το φαγητό ξανά βάζουμε τους χοχλιόυς. Όταν είναι έτοιμο το κατεβάζουμε από το μάτι σκεπάζουμε το τσικάλι με μία πετσέτα και βάζουμε το καπάκι, με αυτόν τον τρόπο δεν λασπωνει το ρυζι. * Εάν βάλετε ρύζι θα βάλετε 5 κούπες νερό…

καλή επιτυχία

Η Συνταγή είναι της κας Maria Papadogiannaki-manousou