Δείτε Επίσης: Κέικ με καρύδια και μαρμελάδα – μια συνταγή από το παρελθόν! | Ζουμερό Κέικ Μπανάνας με μαρμελάδα

Συστατικά

450γρ σύκα φρέσκα *
¼ φλιτζάνι νερό
¼ φλιτζάνι μέλι ή σιρόπι σφενδάμου
¼ φλιτζάνι ζάχαρη καρύδας ή κανονική ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
1 πρέζα αλατιού
1 κουτ. βανίλια

Οδηγίες

Πλύνετε τα σύκα και κόψτε τα κοτσάνια.
Τοποθετήστε τα σύκα σε ένα μεγάλο έναν μεγάλο μπλεντερ με νερό. Χτυπήστε 10-15 δευτερόλεπτα έως ότου τα σύκα είναι ως επί το πλείστον λεία με μερικά κομμάτια που απομένουν.
Προσθέστε τον πουρέ από τα σύκα σε μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα σε μέτρια-υψηλή φωτιά με μέλι, ζάχαρη καρύδας, χυμό λεμονιού(μπορείτε να βάλετε χυμό πορτοκαλιού αντί λεμονιού) και αλάτι. Αφήστε το μείγμα να βράσει και μαγειρέψτε σε μέτρια-υψηλή φωτιά για 2 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς.


Μειώστε τη θερμότητα σε μέτρια-χαμηλή και αφήστε να σιγοβράσει για 10-15 λεπτά ή έως ότου τα σύκα έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ.
Τα τελευταία 1-2 λεπτά προσθέστε βανίλια και ανακατεύετε για να τα συνδυάσετε.
Αφήστε τη μαρμελάδα σύκου να κρυώσει πριν το σερβίρετε ή αποθηκεύσετε σε μικρά ή μεγαλύτερα βάζα.
Σερβίρετε την μαρμελάδα σύκα σε ψωμί, μπισκότα ή σε κράκερ με κατσικίσιο τυρί και απολαύστε!

*Σημειώσεις συνταγής
Ορισμένες ποικιλίες σύκων μπορεί να είναι πιο γλυκές ή λιγότερο γλυκές από αυτές που χρησιμοποιούνται σε αυτήν τη συνταγή (καφέ σύκα) και η ποσότητα ζάχαρης μπορεί να χρειαστεί να προσαρμοστεί.
Η μαρμελάδα του σύκου θα διαρκέσει στο ψυγείο έως και 3 μήνες ή στο ράφι για έως και 1 έτος εάν κονσερβοποιηθεί.

Δείτε Επίσης: Κέικ με καρύδια και μαρμελάδα – μια συνταγή από το παρελθόν! | Ζουμερό Κέικ Μπανάνας με μαρμελάδα

ΠΗΓΗ 

Προηγούμενο άρθροΡολό του Καφέ με φιστίκι τριμμένο
Επόμενο άρθροΜακαρόν Καρύδας