Αφεθείτε στην αρωματική γοητεία της αμυγδαλόψιχας και την βελούδινη υφή μιας κλασικής κρέμας πατισερί! Αυτή η τούρτα αμυγδάλου είναι μια γιορτή γεύσεων και αρωμάτων, με ένα αφράτο πεντεσπάνι αμυγδάλου να αγκαλιάζει μια πλούσια κρέμα και να στέφεται από μια ελαφριά σαντιγί. Ετοιμαστείτε για ένα γλυκό αριστούργημα που θα ενθουσιάσει κάθε ουρανίσκο!

Υλικά

Πεντεσπανι
6 αυγα
1 ποτήρι νερού κλασσικό ζαχαρη
1ποτηρι νερού κλασσικό αλεύρι
2 βανίλιες
2 κουτ γλυκού μπέικιν
2 κουτ σούπας σιμιγδάλι ψιλό
1 ποτήρι νερού κλασσικό αμύγδαλα ξεφλουδισμένα και περασμένα απο το μουλτι.

Σιρόπι
1 ποτήρι νερού κλασσικό ζάχαρη
1 ποτήρι νερού κλασσικό νερό

Κρέμα πατισερι
1 λίτρο γάλα
4 κρόκους
4 κουτ σούπας κορν Φλάουερ
5 με 6 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
2 κουτ σούπας αλεύρι 2 βανίλιες

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε το παντεσπάνι αμυγδάλου:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C (λειτουργία αέρα ή πάνω-κάτω).
Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη και έπειτα ρίχνουμε το σιμιγδάλι το αλεύρι τίς βανίλιες και στο τέλος το αμύγδαλο.
Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί που το έχουμε βουτυρωσει πολυ καλα ταψι στρογγυλό 30αρι και ψήνουμε 35 με 40 λεπτά
Αφήνουμε το παντεσπάνι να κρυώσει εντελώς στη φόρμα πριν το ξεφορμάρουμε και χωρίζουμε στα δυο

Ετοιμάζουμε το σιρόπι:
Σε μια μικρή κατσαρόλα, βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό.
Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Μόλις το σιρόπι αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς.

Ετοιμάζουμε την κρέμα πατισερί:
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, βάζουμε το γάλα (κρατάμε περίπου 1/2 φλιτζάνι στην άκρη), τη ζάχαρη, το κορν φλάουερ, το αλεύρι και τις βανίλιες.
Ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα σύρμα χειρός μέχρι να διαλυθούν όλα τα στερεά υλικά και να μην υπάρχουν σβώλοι.
Σε ένα ξεχωριστό μπολ, χτυπάμε ελαφρά τους κρόκους αυγών με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε σταδιακά το κρύο γάλα που κρατήσαμε,
ανακατεύοντας συνεχώς για να “τεμπεράρουμε” τους κρόκους.
Ρίχνουμε το μείγμα των κρόκων στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα.
Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα, μέχρι η κρέμα να πήξει και να αρχίσει να κοχλάζει ελαφρά. Προσέξτε να μην κολλήσει στον πάτο.
Μόλις η κρέμα πήξει, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε ζωηρά μέχρι το βούτυρο να λιώσει και να ενσωματωθεί στην κρέμα, κάνοντάς την πιο λεία και γυαλιστερή.
Αδειάζουμε την κρέμα σε ένα καθαρό μπολ, σκεπάζουμε την επιφάνεια με μια μεμβράνη που εφάπτεται στην κρέμα για να μην σχηματιστεί κρούστα, και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.

Συναρμολογούμε την τούρτα:
Τοποθετούμε τον έναν δίσκο πεντεσπανιού σε μια πιατέλα σερβιρίσματος.
Σιροπιάζουμε καλά τον δίσκο με τη μισή ποσότητα του κρύου σιροπιού, φροντίζοντας να απορροφηθεί ομοιόμορφα.
Απλώνουμε ομοιόμορφα την κρύα κρέμα πατισερί πάνω από το σιροπιασμένο πεντεσπάνι.
Τοποθετούμε τον δεύτερο δίσκο πεντεσπανιού πάνω από την κρέμα.
Σιροπιάζουμε και αυτόν τον δίσκο με την υπόλοιπη ποσότητα του κρύου σιροπιού.
Ετοιμάζουμε το γκαρνί σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και χτυπάμε μέχρι να γίνει σφιχτή σαντιγί.
Απλώνουμε ομοιόμορφα τη σαντιγί σε όλη την επιφάνεια και τα πλαϊνά της τούρτας.
Στολίζουμε την τούρτα όπως επιθυμούμε με αμύγδαλα φιλέ καβουρδισμένα, τριμμένη αμυγδαλόψιχα ή φρέσκα φρούτα.
Βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο για τουλάχιστον 2-3 ώρες για να παγώσει καλά πριν την σερβίρουμε.
Καλή σας απόλαυση! Αυτή η τούρτα αμυγδάλου είναι ιδανική για κάθε γιορτινή περίσταση ή απλά για να απολαύσετε ένα υπέροχο σπιτικό γλυκό!

Η Συνταγή είναι της κας γιαννα σκορδουλη