Το Ελληνικό Στιφάδο
Δείτε Επίσης: Το πιο μαλακό και γευστικό Κοτόπουλο σε κατσαρόλα… | Χταπόδι στιφάδο: Μια ξεχωριστή αγιορείτικη συνταγή
Υλικά
1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας καλής ποιότητας, κομμένο σε μερίδες
1,5 κιλά κρεμμυδάκια για στιφάδο ξεφλουδισμένα
1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
3/4 από ένα φλιτζάνι κόκκινο κρασί
3 κουταλιές της σούπας ξύδι κόκκινου κρασιού
1/3 φλιτζανιού κονιάκ
1 μεγάλη, ζουμερή ώριμη ντομάτα, ψιλοκομμένη
1 κουταλάκι του γλυκού ντομάτα πουρε
1 φύλλο δάφνης
ένα μοσχοκάρυδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Οδηγίες
Για να ετοιμάσετε αυτήν την νόστιμη ελληνική συνταγή, ζεσταίνετε το λάδι σε μια κατσαρόλα, προσθέστε το κρέας (σε παρτίδες) και σοτάρετε, μέχρι να ροδίσουν σε όλες τις πλευρές. Μην προσθέτετε όλο το κρέας στο τηγάνι, σοτάρετε σε παρτίδες, έτσι ώστε η θερμοκρασία του λαδιού να παραμείνει υψηλή και το κρέας να σφραγιστεί. Όταν τελειώσετε, αφαιρέστε με κουτάλι, τοποθετήστε το σε μια πιατέλα, καλύψτε και αφήστε το στην άκρη.
Χαράξτε τα κρεμμύδια σταυρωτά, προσθέστε το ίδιο λάδι που χρησιμοποιήθηκε για να ροδίσει το κρέας, χαμηλώστε σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια, αλλά να μην ροδίσουν (περίπου 10 λεπτά).
Ρίχνουμε το κονιάκ, το κρασί και το ξίδι κόκκινου κρασιού, σκεπάζουμε και αφήστε το να σιγοβράσει για 3 λεπτά.
Ρίξτε το κρέας μαζί με τους χυμούς του στην κατσαρόλα, προσθέστε την ψιλοκομμένη ντομάτα, πουρέ ντομάτας, δάφνη και μοσχοκάρυδο. Βάλτε το να πάρει βράση και χανηλώστ τη φωτιά και σιγοβράζουμε το στιφαδο για 1 1/2 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας και η σάλτσα να πήξει. Ενώ το μοσχάρι σιγοβράζει, ελέγξτε αν χρειάζεται λίγο νερό δεν θέλετε να στεγνώσει. Εάν ναι, ρίξτε μισό φλιτζάνι βραστό νερό και ανακατέψτε.
Προς το τέλος του μαγειρέματος αλατοπιπερώστε για την γεύση. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε κοτόπουλο.
Στην Ελλάδα κάνουμε στιφάδο με κουνέλι. Ξέρω, ξέρω ότι πολλοί από εσάς δεν σας αρέσει αυτό το ιδανικό, αλλά είναι υπέροχο.
Δείτε Επίσης: Το πιο μαλακό και γευστικό Κοτόπουλο σε κατσαρόλα… | Χταπόδι στιφάδο: Μια ξεχωριστή αγιορείτικη συνταγή