Κοτόπουλο γεμιστό

Το «Κοτόπουλο γεμιστό» είναι ένα από τα αγαπημένα μου πιάτα. Μου θυμίζει τη γιαγιά μου που ετοίμαζε αυτό το πιάτο τις Κυριακές που μαζευόταν όλη η οικογένεια στο σπίτι της.
Είναι ένα Κοτόπουλο με μπαχαρικά γεμιστό με ρύζι και κιμά. Έχει τόσο ωραία γεύση και είναι πολυτέλεια στο τραπέζι σας.

Υλικά:

Για 6 άτομα

Για το ρύζι (γέμιση):

– Ρύζι γλασέ/ 2 φλ
– Τηγανητό κουκουνάρι/ ¼ φλ
– Νερό/ 3 φλ
– Κιμάς/ 300 gr
– Κύβος ζωμού κοτόπουλου/ 1
– Αλεσμένο μαύρο πιπέρι/ ⅓ κουτ
– Τριμμένη κανέλα/ 1 κουταλιά της σούπας
– Τριμμένο γαρίφαλο/¼ κουταλάκι του γλυκού
– Αλεσμένο μοσχοκάρυδο/⅓ κουταλάκι του γλυκού
– Αλάτι

Για το κοτόπουλο:
– ολόκληρο κοτόπουλο (σημείωση: κρατήστε το δέρμα, καθαρίστε μόνο το κοτόπουλο και πλύνετε το με αλάτι, ξύδι και νερό)
– ξυλάκι κανέλας/ 2
– γαρύφαλλο/ 5 τεμάχια
– Δάφνη: 3 φύλλα
– αλεσμένο μοσχοκάρυδο/ ⅓ κουτ
– αλεσμένη κανέλα/ ½ κουτ
– αλεσμένο μαύρο πιπέρι/½ κουταλάκι του γλυκού
– πάπρικα/½ κουταλάκι του γλυκού
– ελαιόλαδο/ 2 κουταλιές της σούπας
– Αλάτι
– νερό/ 1 φλ
– τηγανητό κουκουνάρι/ ¼ φλ

Εκτέλεση:

Σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε το κιμα, όλα τα μπαχαρικά, τον κύβο του ζωμού κοτόπουλου και το αλάτι μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί ο κιμας. Προσθέτουμε το ρύζι και το κουκουνάρι, ανακατεύουμε με το κιμα και μετά προσθέτουμε το νερό.
Ανακατεύουμε το ρύζι, το κρέας και το νερό. Σκεπάζουμε το τηγανι με το καπάκι. Περιμένετε μέχρι να αρχίσει να βράζει το ρύζι και στη συνέχεια βάλτε τη φωτιά σε χαμηλή φωτιά. Όταν το ρύζι απορροφήσει το νερό και το ρύζι είναι τρυφερό, σβήστε το και κρατήστε το στην άκρη.

Για το κοτόπουλο:

Βήμα 1:
Σε ένα ταψί του φούρνου, βάλτε τα φύλλα δάφνης, τα ξυλάκια κανέλας, το γαρύφαλλο και αλάτι.
Βήμα 2:
Στεγνώστε το κοτόπουλο με χαρτί κουζίνας.
Βήμα 3:
Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι και όλες τα αλεσμένα αρωματικα.
Στη συνέχεια τρίψτε το κοτόπουλο με το μείγμα από μέσα και έξω.

Βήμα 4:
Χωρίστε το ρύζι σε δύο ξεχωριστά μπολ, για να αποφύγετε τη μόλυνση. Κρατήστε ένα μπολ για να το σερβίρετε με το κοτόπουλο. το άλλο είναι για γέμιση.
Βήμα 5:
Γεμίστε τις κοιλότητες του κοτόπουλου με τη γέμιση. Χρησιμοποιώντας οδοντογλυφίδες, κλείστε το άνοιγμα προς την κοιλότητα όσο καλύτερα μπορείτε. (Φέρτε το δέρμα από τα πλάγια και κλείστε το με την οδοντογλυφίδα)
Βήμα 6:
Προθερμάνετε το φούρνο 220 Βαθμούς

Βήμα 7:
Βάζουμε το κοτόπουλο στο ταψί του φούρνου που έχει φύλλα δάφνης…. Προσθέτουμε το νερό στο πλάι του ταψιού και όχι στο πάνω μέρος του κοτόπουλου. Καλύπτουμε πρώτα το δίσκο με λαδόκολλα και μετά σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο (κλείνουμε καλά από τα πλαϊνά ώστε όλοι
οι χυμοί από το κοτόπουλο να είναι μέσα στο ταψί και το κοτόπουλο να μείνει ζουμερό)
Βήμα 8:
Βάζουμε το κοτόπουλο στο φούρνο και ψήνουμε για 1½ ώρα. Στη συνέχεια, βγάζετε την λαδόκολα και το αλουμινόχαρτο.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά 200 βαθμούς και ψήνουμε ξανά μέχρι να ροδίσει το κοτόπουλο.
Βήμα 9:
Σε ένα πιάτο σερβιρίσματος βάζουμε το ρύζι που κρατήθηκε για το σερβίρισμα

Zoubaida Tabet MEDITERRANEAN COOKING