Το Υπέροχο Γλυκό Κοπεγχάγη

 

Για από πάνω
220gr φύλλο κρύστας ή βηρυτού σε θερμοκρασία δωματίου
110 γρ ανάλατο βουτύρο, λιωμένο

Για την γέμιση
1 Πορτοκάλι με χυμό και φλούδα
¾ φλιτζάνι αλεσμένα καρύδια
¾ φλιτζάνι φρυγανισμένα αμύγδαλα
¾ φλιτζάνι τριμματα ψωμιού
1 και ½ κουταλάκια του γλυκού μπεικιν παουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού εδάφους
¼ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλο
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
¼ αλάτι κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 σφινάκι κονιάκ
6 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου, (διαχωρισμένα ασπραδια και κρόκοι)
¾ φλιτζάνι ζάχαρη

Για το σιρόπι
3 φλιτζάνια ζάχαρη
2 και ½ φλιτζάνια νερό
1/4 φλιτζάνι καθαρό μέλι
Χυμός μισού λεμονιού

Προθερμάνετε το φούρνο 180 ° C.

Για να φτιάξετε το σιρόπι

Σε μια μικρή κατσαρόλα, συνδυάστε όλα τα συστατικά εκτός από το μέλι και ανακατέψτε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Μόλις γίνει ανακατέψτε το μέλι και αφήστε το να κρυώσει εντελώς. Το σιρόπι πρέπει να είναι κρύο.

Για να φτιάξετε τη γέμιση

Συνδυάστε τα καρύδια, τα αμύγδαλα, τα ψωμιά, το μπεικιν, τo ξύσμα πορτοκαλιού και το χυμό πορτοκαλιού, την κανέλα, το γαρίφαλο, το μπράντυ και το αλάτι και ανακατέψτε καλά για να τα συνδυάσετε.
Τοποθετήστε τα ασπράδια αυγών σε ένα μίξερ εφοδιασμένο με το εξάρτημα χτυπήματος. Ανακατέψτε με μεγάλη ταχύτητα μέχρι τα ασπράδια αυγών να γίνουν μαρέγκα
Μεταφέρετε αυτό το μείγμα σε ένα καθαρό κύπελλο.
Τοποθετήστε τους κρόκους αυγών και τη ζάχαρη στο μπολ που βρισκόταν τα ασπράδια και χτυπάτε με υψηλή  ταχύτητα για λίγα λεπτά μέχρι να γίνουν παχύρρευστα και κρεμώδης.

Προσθέστε το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπήστε μέχρι να συνδυαστεί. Ανακατέψτε μέσα το μείγμα των ξηρών καρπών.
Προσθέστε το 1/3 του μείγματος μαρέγκας στο μείγμα των αυγών / ξηρών καρπών και ανακατέψτε καλά.


Ρίξτε απαλά και την υπόλοιπη μαρέγκα προσέχοντας να μην το ξεφουσκώσετε πάρα πολύ και αφήστε στην άκρη.

Για να συναρμολογήσετε το Γλυκό

Λιπάνετε ένα ταψακι και στρώστε με 5 φύλλα που τα έχετε βουτυρώσει ανάμεσα . Το προεξέχον φύλλο μπορεί να  μπορεί να κρεμετε έξω από το ταψί.


Ρίξτε το μείγμα στο τηγάνι. Τοποθετήστε τα φύλλα που κρεμιούνται έξω από το ταψί από πάνω από το μείγμα.

Καλύψτε με 5 ακόμα στρώματα φύλλου, βουτυρωμένα ανάμεσα σε κάθε φύλλο. Τοποθετήστε το επιπλέον φύλλο μέσα στις άκρες του ταψιού.
Ρίχνουμε το υπόλοιπο βούτυρο στο πάνω μέρος του φύλλου. Χαράξτε το φύλλο για να δημιουργήσετε κομμάτια.


Ψήνουμε στο κέντρο του προθερμασμένου φούρνου για 45-50 λεπτά ή μέχρι να χρυσίσει.

Μόλις το γλυκό βγει από το φούρνο, ρίξτε το κρύο σιρόπι πάνω του. Κόψτε τις φέτες μέχρι το κατώτατο σημείο, έτσι ώστε το σιρόπι να πάει μέσα στο γλυκό.
Αφήστε τη ζύμη να απορροφήσει όλο το σιρόπι σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον μία ώρα.

Καλή Επιτυχία

Προηγούμενο άρθροΜωσαϊκό Σοκολάτας με αλατισμένα καραμελωμένα καρύδια
Επόμενο άρθροΈχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια από τις δύο πλευρές είναι καλύτερη να τυλίγετε τα τρόφιμα;