Φαλάφελ με σάλτσα ταχίνι

Οι πολυαναμενόμενες σούπερ υγιεινές και τραγανές παραδεισένιες μπουκιές φαλάφελ😉
Το φαλάφελ είναι ένα ορεκτικό που λατρεύουν και επιθυμούν δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο
Το φτιαχνουμε τραγανό αλλά μαλακό.

Τα υλικά για την αυθεντική συνταγή φαλάφελ είναι:

300 γρ ρεβίθια (βρασμένα για 5 λεπτά σε βραστό νερό)
200 γρ φάβα (βρασμένη για 5 λεπτά σε βραστό νερό)
2 κόκκινα κρεμμύδια
χούφτα φρέσκο κόλιανδρο
χούφτα φρέσκο μαϊντανό
1 μεγάλη κουταλιά κύμινο, κόλιανδρος σε σκόνη,
1/2 μεγάλη κουταλιά σουμάκ
1/4 κσ αλάτι, μαύρο πιπέρι, γλυκιά πάπρικα
20 gr μπέικιν πάουντερ ή μαγειρική σόδα
40 ml νερό ή: (20 ml ελαιόλαδο, 20 ml χυμό λεμονιού)
20 γρ σουσάμι

Τα συστατικά για την Τροποποιημένη συνταγή φαλαφελ είναι:

Τα παραπάνω πρέπει να τα ισορροπήσουμε με τα 2/3 του βάρους με τις πατάτες, άρα 350 γρ.
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε όλα τα παραπάνω υλικά και ανακατεύουμε καλά με το μπλέντερ μέχρι να έχουμε μια παχύρρευστη και σβολιώδη υφή. Αν δούμε ότι το χρειαζόμαστε λίγο πιο σφιχτό, προσθέτουμε μια κουταλιά αλεύρι (30 γρ.) και μετά βάζουμε στο ψυγείο να σφίξει.
Πριν τηγανίσουμε ή να ψησουμε, βγάζουμε και προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ μας τη μαγειρική σόδα και ανακατεύουμε καλά. μετά πλάθουμε σε στρογγυλά σχήματα, και βουτάμε μέσα στο σουσάμι, ώστε να σχηματιστεί μια εξωτερική στρώση, τότε είτε 
– Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι για 2 λεπτά από κάθε πλευρά σε ένα ρηχό λουτρό λαδιού,
– Ή ψήσιμο στο φούρνο αφού περιχυθεί με ελαιόλαδο στους 185 C για 30 λεπτά,
Και με τους δύο τρόπους, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η κρούστα είναι τραγανή και το εσωτερικό μαλακό και υγρό.

Τα υλικά για τη συνταγή της σάλτσας γιαούρτι, σκόρδο, ταχίνι είναι:

10-15 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλιά αλάτι
50 – 70 ml ελληνικό ελαιόλαδο
100 γρ ελληνικό γιαούρτι πλήρες
50 ml φρέσκο χυμό λεμονιού
1 κουταλιά σάλτσα ταχίνι (20 γρ.)

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το σκόρδο και 50 ml από το λάδι και ανακατεύουμε καλά με το μίξερ μέχρι να έχουμε πολύ λεία υφή, μετά προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε το ανακάτεμα και όπως θα δούμε η υφή θα αρχίσει να πήζει. κομμάτι.
Το επόμενο βήμα είναι να ρίξουμε το υπόλοιπο λάδι, τα υπόλοιπα 20-30 ml σταγονα σταγονα, (όπως θα κάναμε, φτιάχνοντας μια σάλτσα μαγιονέζας) και αυτό θα σφίξει και θα πήξει πολύ το μείγμα.

Τέλος, προσθέτουμε το γιαούρτι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πάρουμε μια γυαλιστερή, λεία «σαν πηχτή υφή μελιού».
Τέλος προσθέτουμε το ταχίνι και δίνουμε ένα τελικό μείγμα και μετά αφήνουμε στην άκρη σε γυάλινο δοχείο.
Θα πρέπει να αφήσουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 1 ώρα, να σφίξει και να λιώσει κι άλλο, τότε η σάλτσα σκόρδου μας είναι έτοιμη για σερβίρισμα και απόλαυση.

Καλή Απόλαυση

Η Συνταγή είναι του Peter Catinis