Σήμερα θα φτιάξουμε παρέα τριαντάφυλλα μπισκότα μαρέγκας, ένα γλυκό που συνδυάζει την τραγανότητα του μπισκότου με την αφράτη και γλυκιά μαρέγκα, σε ένα όμορφο σχέδιο που θυμίζει λουλούδια.
Υλικά
210 γρ. αλεύρι
100 γρ. μαλακό βούτυρο
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
1,5 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
πρέζα αλάτι
2 κρόκοι
100 γρ. στραγγιστο γιουρτι πληρες
Μαρέγκα:
2 ασπράδια
100 γρ. ζάχαρη
2 κουταλάκια του γλυκού άμυλο καλαμποκιού
2 βανιλινες
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ, βάζουμε το μαλακό βούτυρο και τη ζάχαρη άχνη. Με ένα σύρμα χειρός ή ένα κουτάλι, ανακατεύουμε καλά μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους των αυγών. Προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους στο μείγμα του βουτύρου, ανακατεύοντας μετά από κάθε προσθήκη.
Προσθέτουμε τα ασπράδια στο μείγμα του βουτύρου και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ενσωματωθούν. Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη.
Προσθέτουμε το στραγγιστό γιαούρτι στο μείγμα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
Ρίχνουμε το μείγμα του αλευριού στα υγρά υλικά και ζυμώνουμε απαλά με τα χέρια μας μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Δεν χρειάζεται πολύ ζύμωμα.
Βάζουμε τη ζύμη σε μια πλαστική σακούλα ή την τυλίγουμε με μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα για να σφίξει.
Ετοιμασία της μαρέγκας:
Όταν η ζύμη είναι στο ψυγείο, ετοιμάζουμε τη μαρέγκα. Σε ένα καθαρό και στεγνό μπολ, βάζουμε τα ασπράδια και την πρέζα αλάτι.
Χτυπάμε με ένα μίξερ χειρός ή επιτραπέζιο στην αρχή σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται ένας αφρός.
Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε την κρυσταλλική ζάχαρη με τη βανίλια και το κορν φλάουρ.
Συνεχίζοντας το χτύπημα σε μέτρια ταχύτητα, αρχίζουμε να προσθέτουμε σταδιακά το μείγμα της ζάχαρης στα ασπράδια, κουταλιά-κουταλιά, περιμένοντας να απορροφηθεί η κάθε δόση πριν προσθέσουμε την επόμενη.
Αυξάνουμε την ταχύτητα του μίξερ και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι η μαρέγκα να γίνει σφιχτή, γυαλιστερή και να σχηματίζει κορυφές που στέκονται όρθιες όταν σηκώνουμε τα χτυπητήρια του μίξερ.
Σχηματισμός και ψήσιμο των μπισκότων:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 ∘ C στον αέρα.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και τη χωρίζουμε στη μέση. Επιστρέφουμε το ένα μισό στο ψυγείο για να μην μαλακώσει.
Πασπαλίζουμε μια επιφάνεια εργασίας με αλεύρι και ανοίγουμε το άλλο μισό της ζύμης σε ένα λεπτό ορθογώνιο φύλλο πάχους περίπου 3 mm.
Απλώνουμε ομοιόμορφα τη μισή ποσότητα της μαρέγκας πάνω από τη ζύμη.
Κόβουμε τη ζύμη σε λωρίδες πλάτους περίπου 1,5 cm.
Παίρνουμε κάθε λωρίδα και την τυλίγουμε σπειροειδώς, σχηματίζοντας ένα “τριαντάφυλλο”.
Μεταφέρουμε τα “τριαντάφυλλα” σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, αφήνοντας λίγο χώρο μεταξύ τους.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με το υπόλοιπο μισό της ζύμης και την υπόλοιπη μαρέγκα.
Ψήνουμε τα μπισκότα στον προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λεπτά, μέχρι η μαρέγκα να πάρει ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα και να γίνει τραγανή.
Μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο, τα μεταφέρουμε προσεκτικά σε μια σχάρα και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
Καλή σας απόλαυση!