Υλικά

(ταψί διαμέτρου 22 εκ.)

Ζύμη:
220…240 γρ αλεύρι
100 γρ βούτυρο, μαλακό
70 γρ ζάχαρη
1 αυγό
1 βανίλια
1/2 κουτ μπέικιν πάουντερ
μια πρέζα αλάτι

Γεμιση:
600 g κατεψυγμένα φρουτα του δάσους
100…150 γρ ζάχαρη
30 γρ κορν φλαουερ
+ Φιλε αμυγδάλου (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε τα φρουτα, τη ζάχαρη και το κορν φαλουερ. Ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι τα φρουτα να βγάλουν το χυμό τους. Αυξάνουμε τη θερμοκρασία και βράζουμε, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι η γέμιση να δέσει.

Ετοιμάζουμε τη ζύμη:
Σε ένα μπολ, χτυπάμε το αυγό, τη ζάχαρη και τη ζάχαρη βανίλιας μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε το χτύπημα. Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Προσθέτουμε το μείγμα αλευριού στο μείγμα αυγού και ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε μια μαλακή ζύμη.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη, 2/3 και 1/3. Τυλίγουμε το μικρότερο κομμάτι με πλαστική μεμβράνη και το βάζουμε στην κατάψυξη για 30 λεπτά.
Απλώνουμε το μεγαλύτερο κομμάτι ζύμης σε ένα ταψί διαμέτρου 22 εκ. και το πιέζουμε στα τοιχώματα, δημιουργώντας ένα χείλος. Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190°C.
Απλώνουμε τη γέμιση μούρων στη βάση της πίτας.
Βγάζουμε το μικρότερο κομμάτι ζύμης από την κατάψυξη και το τρίβουμε σε χοντρό τρίφτη πάνω από τη γέμιση.
Πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου (προαιρετικά).
Ψήνουμε για 45-50 λεπτά, μέχρι η πίτα να ροδίσει. Τα τελευταία 10-15 λεπτά, μεταφέρουμε το ταψί στο
μεσαίο επίπεδο του φούρνου για να ροδίσει καλά η επιφάνεια.
Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει πριν την κόψουμε και την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Συμβουλές

  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε συνδυασμό κατεψυγμένων μούρων σας αρέσει.
  • Αν δεν έχετε φιλέαμυγδάλου, μπορείτε να πασπαλίσετε την πίτα με τριμμένα μπισκότα ή ξηρούς καρπούς.