H συνταγή είναι της κα Μαρία Κάζδαγλη

Αυτά τα νηστίσιμα τσουρεκάκια-λαζαράκια είναι μια υπέροχη επιλογή για τις ημέρες της νηστείας, αλλά και για το πασχαλινό τραπέζι.
Με μια απλή συνταγή και ένα εντυπωσιακό σχέδιο, θα ενθουσιάσετε τους πάντες!

Υλικά

1 ποτήρι νερό χλιαρό
1 ποτήρι ηλιέλαιο
1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας μέλι
2 κουταλιές της σούπας λικέρ πορτοκάλι ή ξύσμα πορτοκαλιού
1 κουταλιά της σούπας μαχλέπι
8 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ, ανακατεύω το χλιαρό νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη.
Προσθέτω το ηλιέλαιο και ανακτευω, τον χυμό πορτοκαλιού, το μέλι, το λικέρ πορτοκαλιού και το μαχλέπι. Ανακατεύω καλά.
Προσθέτω το αλεύρι και το αλάτι και ζυμώνω μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη.
Σκεπάζω τη ζύμη και την αφήνω να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
Λαδώνω ελαφρά τον πάγκο εργασίας μου.
Χωρίζω τη ζύμη σε μικρά μπαλάκια και τα πλάθω σε φυτίλια μήκους περίπου 50 εκατοστών.
Σχηματίζω τα τσουρεκάκια-λαζαράκια, όπως βλέπετε στις φωτο.


Τοποθετώ τα τσουρεκάκια σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Γυαλίζω τα τσουρεκάκια με μέλι ή σιρόπι.

Συμβουλές
Μπορώ να χρησιμοποιήσω και άλλα μυρωδικά, όπως βανίλια ή μαστίχα.
Αν δεν έχω λικέρ πορτοκαλιού, χρησιμοποιώ ξύσμα πορτοκαλιού.
Μπορώ να κάνω και μεγάλα τσουρέκια με την ίδια ζύμη και σχέδιο.
Για να κάνω λαζαράκια, πατάω το κεφαλάκι του τσουρεκιού και βάζω δύο γαρύφαλλα για μάτια.
Μπορώ να γεμίσω τα τσουρεκάκια με ξηρούς καρπούς ή σταφίδες.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!