Η Συνταγη/φωτό είναι της κας Δέσποινα Μπο
Υλικά:
Για τη γέμιση:
1 πακέτο φύλλο κανακάδα Βηρύτου (κατεψυγμένο)
1 πακέτο βούτυρο (250γρ)
Λίγο ηλιέλαιο
150-200γρ καρύδια
½ κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο
1 ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη
1 κουταλιά της σούπας φρυγανιά (τριμμένη στο μούλτι μαζί με τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης)
Για το σιρόπι:
600γρ ζάχαρη
400ml νερό
60γρ γλυκόζη
1 πορτοκάλι (ξύσμα και χυμός)
Λίγη κανέλα (σκόνη ή στικ)
3-4 γαρίφαλα
“Η τραγανή ζύμη, η γλυκιά γέμιση από καρύδια και το άρωμα της κανέλας το καθιστούν ένα από τα πιο αγαπημένα επιδόρπια”
Εκτέλεση:
Προετοιμασία:
Αφού ξεπαγώσεις τα φύλλα, λιώσε το βούτυρο και ανακάτεψέ το με λίγο ηλιέλαιο.
Τρίψε τα καρύδια και ανακάτεψέ τα με τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης στο μούλτι.
Για το σιρόπι, βράσε όλα τα υλικά σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να πήξει ελαφρά. Αφού κρυώσει, άφησέ το στο ψυγείο.
Συναρμολόγηση:
Άπλωσε ένα φύλλο κανακάδα, βούτυρώσε το καλά και σκέπασε με ένα δεύτερο φύλλο.
Πασπάλισε με λίγη γέμιση και τοποθέτησε δύο ξυλάκια σουβλακιού παράλληλα στη μέση του φύλλου.
Διπλώσε το φύλλο στη μέση και τύλιξέ το γύρω από τα ξυλάκια, σφίγγοντας ελαφρά.
Σουρώσε τις άκρες και αφαιρέσε τα ξυλάκια.
Τοποθέτησε το σαραγλί σε ένα βουτυρωμένο ταψί και επανέλαβε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα.
Βούτυρωσε καλά την επιφάνεια του σαραγλιού.
Ψήσιμο:
Προθέρμανε τον φούρνο στους 160°C (αέρα).
Ψήσε το σαραγλί για περίπου 1,5 ώρα ή μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό.
Σιρόπιασμα:
Μόλις βγάλεις το σαραγλί από τον φούρνο, περιέλουσέ το άμεσα με το κρύο σιρόπι.
Άφησε το σαραγλί να απορροφήσει το σιρόπι και να κρυώσει εντελώς πριν το σερβίρεις.
Η Συνταγη/φωτό είναι της κας Δέσποινα Μπο