Υλικά:

Για τη ζύμη:

2,5 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (280 g)
1 φλιτζάνι νερό (200 ml)
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (5 g)
100 g βούτυρο (λιωμένο)
Προαιρετικά:

Τυρί της αρεσκείας σας για τη γέμιση

Εκτέλεση:

Ζύμη:

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλάτι με το νερό μέχρι να διαλυθεί.
Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη.
Ζυμώνουμε τη ζύμη στον αλευρωμένο πάγκο για περίπου 5 λεπτά, προσθέτοντας λίγο αλεύρι αν χρειαστεί, μέχρι να μην κολλάει στα χέρια.
Σχηματίζουμε τη ζύμη σε μπάλα, την τοποθετούμε σε ένα αλευρωμένο μπολ, την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.
Άνοιγμα και βουτύρωμα:

Αλευρώνουμε ξανά τον πάγκο και χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ίσα κομμάτια.
Πλάθουμε κάθε κομμάτι σε μπαλάκι, τα αλευρώνουμε και τα σκεπάζουμε για 5 λεπτά.
Ανοίγουμε κάθε μπαλάκι με τον πλάστη σε ένα λεπτό φύλλο διαμέτρου περίπου 40-50 εκατοστών.
Ραντίζουμε κάθε φύλλο με λιωμένο βούτυρο και το αλείφουμε ομοιόμορφα.
Βάζουμε τα φύλλα το ένα πάνω στο άλλο, βουτυρώνοντας ενδιάμεσα.
Τύλιγμα και ξεκούραση:

Τυλίγουμε τα φύλλα σε ρολό και το κόβουμε στη μέση.
Τοποθετούμε τα ρολά σε ένα πιάτο και τα βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες (ή από το προηγούμενο βράδυ).
Σχηματισμός και ψήσιμο:

Κόβουμε κάθε ρολό σε κομμάτια πάχους περίπου 3 εκατοστών.
Ανοίγουμε κάθε κομμάτι με τον πλάστη σε ένα πιτάκι διαμέτρου 8-10 εκατοστών.


Κάνουμε το σχέδιο με τα μαχαιράκια (όπως στη φωτογραφία).


Βάζουμε λίγο τυρί (προαιρετικά) στη μία πλευρά και κλείνουμε το πιτάκι.
Τοποθετούμε τα τυροπιτάκια σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, τα αλείφουμε με λίγο λάδι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

💡 Συμβουλές:

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε τυρί σας αρέσει για τη γέμιση, όπως φέτα, μυζήθρα, ανθότυρο ή ένα μείγμα τυριών.
Αν η ζύμη κολλάει πολύ κατά το άνοιγμα, αλευρώστε ελαφρά τον πλάστη και τον πάγκο.
Ψήστε τα τυροπιτάκια μέχρι να αποκτήσουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.
Σερβίρετε τα τυροπιτάκια ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

Προηγούμενο άρθροΟι Πιο Νόστιμοι Κεφτέδες της Γιαγιάς 😋
Επόμενο άρθροΧατσαπούρι με Φέτα και Κίτρινο Τυρί