Συστατικά:
Νερό: 500 ml
Γάλα: 500 ml
Μαγιά: 17 g (1 κουταλιά της σούπας)
Ζάχαρη: 30 g (1 κουταλιά της σούπας)
Αλάτι: 45 g (2 κουταλιές της σούπας)
Αλεύρι: 1400 g
Φυτικό λάδι: 80 ml
Λιωμένο βούτυρο: για το άλειμμα
Για τη Γέμιση:
600 γρ ανθότυρο Χανίων ή τυρι κρέμα
150 γρ τυρί ρεγκάτο
Μυρωδικά που σας αρέσουν όπως π.χ άνηθος
Αλάτι και πιπέρι: κατά βούληση
Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε ελαφρώς χλιαρό νερό με το γάλα.
Προσθέστε τη ζάχαρη, το αλάτι και τη μαγιά. Ανακατέψτε καλά.
Προσθέστε το κοσκινισμένο αλεύρι σε μέρη, ανακατεύοντας συνεχώς.
Όταν η ζύμη αρχίσει να σχηματίζεται, ρίξτε το φυτικό λάδι και συνεχίστε να ανακατεύετε μέχρι να πάρει μια ομοιόμορφη υφή.
Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα και την τυλίγουμε σε μεμβράνη. Αφήστε τη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 20 λεπτά.
Μετά το πρώτο φούσκωμα, αφαιρέστε τη μεμβράνη και ζυμώστε λίγο ακόμα τη ζύμη.
Τυλίξτε ξανά και αφήστε για άλλα 20 λεπτά.
Γέμιση:
Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το ανθοτυρο με το ρεγκατο προσθέστε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση και ανακατέψτε καλά.
Χωρίστε τη ζύμη σε κομμάτια των 400 γραμμαρίων.
Πλάθουμε κάθε κομμάτι σε μια μεγάλη τηγανίτα πασπαλίζουμε γενναιόδωρα με αλεύρι.
Βάζουμε τη γέμιση στη μέση (για καθε πιτα βαζουμε περιπου 300 γρ γεμιση) και τυλίγουμε την πίτα προσεκτικά, ώστε να μην φαίνεται η γέμιση.
Μετα με το χερι και μπολικο αλευρι την παταμε να ανοιξει
Τοποθετήστε τη ζύμη με τη ραφή προς τα κάτω σε ένα ταψί. Κάντε μια μικρή εσοχή στη μέση της πίτας.
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Ψήστε τις πίτες για 15-20 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν.
Αφαιρέστε από τον φούρνο και αλείψτε γενναιόδωρα με λιωμένο βούτυρο.
Κόψτε τις πίτες σε κομμάτια και σερβίρετε ζεστές.
Υ.Γ Η Γεμιση μπορει να είναι διάφορες όπως
Πατάτα – η γέμιση πατάτας είναι από τις πιο απλές και φθηνές.
Οι πατάτες κόβονται σε κύβους, καρυκεύονται με λάδι και μπαχαρικά
Τυρί – η γέμιση τυριού μπορεί να περιλαμβάνει διάφορα είδη τυριών, όπως κιτρινα τυρια και φέτα. Το τυρί τριβεται και ανακατεύεται με κρεμμύδια και μπαχαρικά.
Μανιτάρια – Η γέμιση μανιταριών μπορεί να περιλαμβάνει διαφορετικούς τύπους μανιταριών.
Τα μανιτάρια ψιλοκόβονται σε κομμάτια και ανακατεύονται με κρεμμύδια και μπαχαρικά.