Tα υλικά που χρειάστηκα:
Λίγο λάδι
1 κρεμμύδι
1 κιλό χοιρινή σπάλα
500γρ νερό
Βράζουμε 10 λεπτά στην χύτρα
1 ολόκληρο μαρούλι
1 χούφτα άσπρο ρύζι
1 κ.γλ χοντρό αλάτι
Λίγο μπούκοβο
Και λίγο άνηθο αν θέλετε ( εγώ τον ξέχασα 😂)
Βράζουμε για αλλά 5 λεπτά
Για το αυγολέμονο χρειάστηκα
2 αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
Χυμό από ένα λεμόνι
Λίγο κουρκουμά
Και λίγο ζουμακι χλιαρό από το φαγητό μου
Τώρα μαγειρεύουμε:
Βάλτε λίγο λάδι στον πάτο της χύτρας και ζεστάνετε. Προσθέστε το κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, και τσιγαρίστε
για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσει.
Κόψτε τη χοιρινή σπάλα σε μικρότερα κομμάτια (αν δεν είναι ήδη κομμένη) και προσθέστε τη στη χύτρα.
Αφήστε το κρέας να τσιγαριστεί μέχρι να αλλάξει χρώμα.
Ρίξτε 500 γρ. νερό στη χύτρα, ώστε να καλύψει το κρέας. Κλείστε το καπάκι και αφήστε το φαγητό να βράσει για 10 λεπτά.
Ενώ το κρέας βράζει, κόψτε το μαρούλι σε τέσσερα μέρη…το πλενουμε και το καθαριζουμε καλά.
Μετά τα 10 λεπτά, προσθέστε το μαρούλι, τη χούφτα ρύζι, το αλάτι, το μπούκοβο και τον άνηθο (αν χρησιμοποιείτε). Ανακατέψτε και κλείστε ξανά το καπάκι. Αφήστε το φαγητό να βράσει για άλλα 5 λεπτά.
Προετοιμασία Αυγολέμονου:
Σε ένα μπολ, χτυπήστε τα ασπράδια των αυγών μέχρι να σχηματίσουν αφρό.
Προσθέστε τους κρόκους έναν-έναν, συνεχίζοντας να χτυπάτε.
Ρίξτε τον χυμό του λεμονιού και τον κουρκουμά, και συνεχίστε να χτυπάτε.
Σιγά-σιγά, προσθέτε λίγο ζουμάκι από το φαγητό (προσέχετε να μην είναι πολύ καυτό).
Αφού το φαγητό έχει βράσει, αφήστε το να κρυώσει λίγο (γύρω στα 15 λεπτά) ώστε να μην καεί το αυγολέμονο.
Ρίξτε το αυγολέμονο στη χύτρα και κουνήστε την κατσαρόλα προσεκτικά για να αναμειχθεί, χωρίς να ανακατεύετε πολύ.
Αφήστε το φαγητό να κάτσει για 10-15 λεπτά πριν το σερβίρετε.
Καλή όρεξη!
Απολαύστε αυτή την παραδοσιακή γεύση που θα σας μεταφέρει στην ελληνική κουζίνα με ευκολία και ταχύτητα! 🔥🔥