Διαφήμιση

Ψητό Σπιτικό κεμπάπ με ψητές ντομάτες, πίτες, πατάτες και τυροκαφτερή (Recipe in English)

Υλικά

Κεμπάπ
400 γραμμάρια αρνίσιο κιμά
300 γραμμάρια μοσχαρίσιο κιμά
1 μικρό λευκό κρεμμύδι
1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι
3 σκελίδες σκόρδο
20 γραμμάρια μπαχαρικών σουμάκ (αν δεν έχετε, προσθέστε μια κουταλιά χυμό λεμονιού)
Τώρα για τα τσιμπήματα 😅
1 Τσίμπημα θυμαριού
1 Τσίμπημα μπαχαρι all spice
1 Τσίμπημα γαρίφαλο σκόνη
1 Τσίμπημα μοσχοκάρυδου
Αλατι
Πιπέρι

Εκτέλεση

Τρίψτε καλά τα κρεμμύδια και το σκόρδο στον τρίφτη. Προσθέστε όλα τα υλικά και ανακατέψτε καλά.
Βάλτε το στο ψυγείο για να αναμειχθούν τα αρώματα. Διαμορφώστε τα κεμπάπ, και είτε ψήστε τα στη σχάρα (10-12 λεπτά) ή ψήστε στο φούρνο στους 190C για περίπου 20 λεπτά, γυρίστε τα στη μέση του ψησίματος.


Τυροκαφτερή
1 φλιτζάνι φέτα
1 φλιτζάνι γιαούρτι
4 σκελίδες σκόρδο (προσαρμόστε στην γεύση)
1/2 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
1 Τσίμπημα νιφάδες τσίλι (θρυμματίστε τα με τα δάχτυλά σας)
Μια δόση ελαιολάδου
Ανακατέψτε τα πάντα σε ένα μπλέντερ και αφήστε το στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά έως 1 ώρα.

Διαφήμιση

Τηγανίζετε τις πατάτες κομμένες στο μέγεθος που θέλετε και σε ηλιέλαιο.

ΠΗΓΗ: Christina Lervik


Grilled home made kebab

Grilled home made kebab with baked tomatoes, pita bread, fries and spicy white feta yogurt spread (tyrokafteri my second version – first one with red chillies I will add as well)
The pita my husband brought back from Greece so this time I didnt have to make them 😁

Υλικά

Kebab
400 grams ground lamb
300 grams ground beef
1 small brown onion
1 small red onion
3 cloves garlic
20 grams sumac spice (if you dont have, add a tablespoon lemon juice)
Now its about the pinches 😅
Pinch of thyme
Pinch of all spice
Pinch of cloves
Pinch of nutmeg
Salt
Pepper

Instructions

Finely crush the onions and garlic. Add everything and mix well. Put it in the fridge to set. Shape the kebabs, either grill them on a grill (10-12 minutes) or bake in the oven at 190C for about 20 minutes, turn them half way.
White tyrokafteri
1 cup feta
1 cup greek yogurt
4 cloves garlic (adjust after taste)
1/2 teaspoon paprika
Pinch of chiliflakes (crush them with your fingers)
A dash of olive oil
Blend everything in a blender and let it cool for at least 30 minutes to 1 hour.

Potatoes is just peeled potatoes cut in the size you want and fried in sunflower oil.

Red tyrokafteri
150 gr feta (2/3 cup)
3 tablespoons greek yogurt
2 tablespoons olive oil
3 red chillies
Salt
Pepper

Instructions

1. Cut two chillies in half, remove seeds and place on a baking tray, drizzle olive oil and bake in oven until they go soft and get color.
2. Rinse the last chili, finely chop it and add to a mixer bowl
3. Add the rest of ingredients
4. Take out the chillies from oven and scrape off the meat, throw the skin
5. Finely chop the baked chili and add to the rest.
6. Mix well with the mixer.
7. Set to chill in fridge.

Credit to: Christina Lervik

Διαφήμιση

Δείτε Επίσης

Διαφήμιση