Ψωμάκια “Nostalgy”…αρωματικά με γεύση βανίλιας
Συνταγή:
Γάλα 250 ml
Ζύμη 10 g
Κρόκοι 4 τεμ
Ζάχαρη 100 g
Ζάχαρη βανίλιας 2 κουταλιές της σούπας
Αλεύρι 550 γρ
Αλάτι
Βούτυρο 100 g
Για να λιπαίνετε τα ψωμάκια
Κρόκος 1 τεμ
Γάλα 2 κουταλιές της σούπας
Εκτέλεση
Η συνταγή της ζύμης είναι πολύ απλή. Δεν χρειάζεται να το ζυμώσετε ιδιαίτερα.
Κοσκινίστε το αλεύρι. Είναι απαραίτητο. Είναι καλό να το κάνετε δύο ή ακόμα και τρεις φορές.
Προσθέστε μαγιά χρησιμοποιώ ξηρή μαγιά. Προσθέστε αλάτι και ανακατέψτε το.
Χρειάζομαι 4 κρόκους χωρίς ασπράδι αυγού και τους χτυπάω με ένα μιξερ χειρός και προσθέστε ζάχαρη και ζάχαρη βανίλιας και χτυπήστε πάλι.
Λιωστε το βούτυρο πρέπει να είναι ζεστό. Οχι καυτό! Μπορεί να είναι και μαργαρίνη.
Βάλτε το λιωμένο βούτυρο στο μείγμα του κρόκο και προσθέστε χλιαρό γάλα.
Αν είναι καυτό, η μαγιά θα “πεθάνει” και ανακατέψτε το.
Αναμείξτε το υγρό μείγμα με αλεύρι και ανακατέψτε με μία μαριζ, χρησιμοποίησα 550 γρ. αλεύρι.
Μπορεί να είναι διαφορετική ποσότητα στην περίπτωσή σας λόγω της διαφοράς του αλευριού. Ανακάτεψέ με την μαριζ μη ζυμώσετε με το χέρι. Καλύψτε το με καπάκι ή με μια μεμβράνη.
Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 100 βαθμούς. Άνοιξε την πόρτα. Βάλτε μια ξύλινη σανίδα πάνω του. Βάλτε την μπασίνα με τη ζύμη στην πορτα του φούρνου και περιμένετε μέχρι να φουσκώσει η ζύμη.
Λαδώστε το πυρέξ ψησίματος όταν η ζύμη είναι έτοιμη, Λαδώστε τα χέρια και ζυμώνουμε λίγο τη ζύμη. Θα βγάλετε 12-13 ψωμάκια ανάλογα με το μέγεθος.
Λαδώστε λίγο τον παγκο σας βγάλτε την ζύμη και ζυμώστε ελαφρά με τα χερια σας
Διαμορφώστε τη ζύμη σε μικρές μπάλες περίπου 11-12. Μπορείτε να τα σχηματίσετε σε μικρότερο μέγεθος για να πάρετε περισσότερα ψωμάκια.
Έβαλα ψωμάκια στο πυρέξ ψησίματος και άφησα λίγο χώρο μεταξύ τους. Θα φουσκώσυν και θα αγγίξουν το ένα το άλλο.
Καλύψτε με μια μεμβράνη και αφήστε τα για 1 ώρα σε ένα ζεστό και ξηρό μέρος.
Όταν η ζύμη είναι έτοιμη για ψήσιμο αρχίστε το ψήσιμο. Θα σας πάρει 30-35 λεπτά.
Ανακατέψτε 1 κρόκο και γάλα και αλείψτε τα ψωμάκια
Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για 30-35 λεπτά
Τα ψωμάκια είναι έτοιμα. Αφήστε τους να κρυώσουν λίγο.
Τρώγονται με γάλα σε χρόνο μηδέν!
Θα συνεχίζετε να τα ψήνετε καθημερινά μέχρι να βαρεθείτε.
Είναι πολύ νόστιμο.
Με βούτυρο, τσάι, καφέ ή απλά ψωμάκια με γάλα!