Αρνάκι στο φούρνο με πατάτες

Αρνάκι στο φούρνο με πατάτες πατροπαράδοτο Κυριακάτικο φαγητό για πολλά ελληνικά νοικοκυριά. Σημασία, δεν έχει τόσο ο τρόπος μαγειρέματος, όσο η ποιότητα του αρνιού, αν είναι νησιώτικο, αν είναι βουνίσιο, με τι έχει τραφεί…

Υλικά

1,5 – 2 κ. μπροστινό ή μπούτι αρνί
(ανάλογα με το τι προτιμάτε…)
1,5 κ. πατάτες
3-4 καρότα
μείγμα μπαχαρικών για κρέας
2 σκελίδες σκόρδο
3-4 κ. σούπας μουστάρδα
χυμό 1 λεμονιού
χυμό 1 πορτοκαλιού
λάδι
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη για τις πατάτες

Εκτέλεση

Πλένουμε και αλατοπιπερώνουμε το κρέας.
Το αλείφουμε με μουστάρδα και μπαχαρικά για κρέας.
Το βάζουμε σ’ ένα ταψί και κάτω από το κρέας, τοποθετούμε δύο σκελίδες σκόρδο, κομμένες στη μέση.
Όσο κάνουμε για να ετοιμάσουμε τις πατάτες, το βάζουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς.
Καθαρίζουμε και πλένουμε τις πατάτες. Καθαριζουμε τα καρότα ολοκληρα
Τις κόβουμε κυδωνάτες.
Τις βάζουμε σε μία λεκάνη.
Τις αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε λάδι, ρίγανη.
Τις ανακατεύουμε καλά, ώστε να πασπαλιστούν απ’ όλες τις πλευρές τους.
Τις βάζουμε περιμετρικά στο ταψί γύρω από το κρέας μαζι με τα καρότα και τα περιχύνουμε με το χυμό του πορτοκαλιού και του λεμονιού.
Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για μιάμισυ ώρα.
Στη μιάμισυ ώρα, ξεσκεπάζουμε το ταψί, γυρίζουμε το κρέας, το αφήνουμε για μισή ώρα και στη συνέχεια το ξαναγυρίζουμε και το αφήνουμε
για άλλη μισή ώρα.

Καλή Επιτυχία!

Photo: Georgia Papaconstantinou-SerhanGreek Recipe Exchange Group

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Αρνάκι Φούρνου

Αρνάκι Φούρνου

Υλικά (για 6 άτομα)

3-3.5 κιλά αρνάκι (δηλαδή μισό μικρό αρνί), “σπασμένο” για φούρνο απ’ το χασάπη
4-5 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο, και αν θέλετε, επιπλέον 5-6 σκελίδες ολόκληρες για το ταψί
4 κ.γ. σκόνη μουστάρδα
1 μεγάλο ζουμερό λεμόνι στιμμένο (ή 1½ -2 μικρά)
150 ml λευκό κρασί
200 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 
2 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο
2 κ.γ. θυμάρι ή ακόμη καλύτερα 4-5 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
3-4 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη (προαιρετικά)
3 κ.γ. αλάτι & φρεσκοκτριμμένο πιπέρι

Παρασκευή:

Στην Αρχή:
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ºC με αέρα. Αν ο φούρνος σας δεν διαθέτει αέρα, απλά θα πάρει επιπλέον τουλάχιστον μισή ώρα στο ψήσιμο και ίσως χρειαστεί λίγο grill στο τελείωμα για να γίνει τραγανό.
Το ψήσιμο σε αέρα απάγει τους υδρατμούς καλύτερα και έτσι στο τέλος του ψησίματος μένει μόνο λάδι, χωρίς περιττά υγρά. 
Προετοιμάζετε τα σκόρδα για τον πολτοποιητή. Τις σκελίδες σκόρδου που θέλετε να βάλετε στο ταψί, αφήστε τες με τη φλούδα, θα ψηθούν καλύτερα και θα τα αφαιρέσετε στο πιάτο σας.

Προετοιμάστε το αρνί:

Σκουπίζετε το αρνάκι με χαρτί κουζίνας (δεν το πλένετε ΠΟΤΕ!) και το τοποθετείτε στο ταψί.
Βάζετε σταδιακά τις σκελίδες κομμένες στη μέση, στην πρέσα του σκόρδου και πιέζοντας τες, «σκορδίζετε» όλο το αρνί γύρω-γύρω, πάνω-κάτω, μέσα-έξω…

Βάλτε το αρνί στο ταψί . Μπλέκετε τη μουστάρδα με το αλατοπίπερο και απλώνοντάς τα με το χέρι περνάτε όλο το αρνί, να μπλέξουν με το σκόρδο, που απλώσατε πριν.

Στη συνέχεια ρίχνετε το κρασί, το λεμόνι, και τα αρωματικά που επιλέξατε (δεντρολίβανο, φρέσκια ρίγανη, θυμάρι) και τελευταίο το λάδι.

Ψήνετε το αρνάκι στο φούρνο.
Γυρνάτε τα κομμάτια του αρνιού με τη πέτσα προς τα κάτω να ψηθεί πρώτα η κάτω πλευρά και βάζετε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC με αέρα.

Σε μια ώρα περίπου, βγάζετε το ταψί αφου δείτε πως έχει πάρει χρώμα το αρνάκι απ’ τη κάτω πλευρά, και το γυρνάτε ανάποδα.
Ανάλογα με τον φούρνο, και το βάρος του αρνιού, το ψήσιμο θα πάρει περίπου 3:30′ ως 4 ώρες. Κανονικά δεν θα χρειαστεί άλλο γύρισμα, αλλά καλό είναι να το ελέγξετε. Θα βγάλετε το φαγητό απ’ το φούρνο, όταν δείτε ότι δεν έχουν μείνει υγρά, παρά μόνο λάδι και η πέτσα είναι απόλυτα τραγανή και με βαθύ μελί χρώμα.

Σημείωση: Η παραπάνω διαδικασία μειώνει τα λίπη του αρνιού δημιουργώντας ένα εξαιρετικά νόστιμο, κριτσανιστό εξωτερικά και ζουμερό εσωτερικά κρέας. Αν αντί για αρνί χρησιμοποιήσετε κατσίκι, που έχει λιγότερο λίπος, ο συνολικός χρόνος πρέπει να μειωθεί κατά περίπου 20′-30′ λεπτά, ώστε το κρέας να μην στεγνώσει. Σ’ αυτή την περίπτωση χρησιμοποιήστε τον φούρνο κανονικά χωρίς αέρα. 

Προηγούμενο άρθροΣαΐτια η πίτα της Μονεμβασιάς στο τηγάνι
Επόμενο άρθροΨητό μοσχάρι με σάλτσα