Γλυκός και πικάντικος σολομός με μέλι

Υλικά

Έως 1 κιλό σολομός χωρις δέρμα – θερμοκρασία δωματίου
4 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κουταλιές λιωμένο βούτυρο
3 κουταλιές σάλτσα σόγιας
5 κουταλιές μέλι
1 κουταλάκι του γλυκού νιφάδες κόκκινου πιπεριού – προαιρετικά, αν σας αρέσει η γλυκιά και πικάντικη γεύση,
εάν δεν σας αρέσουν οι νιφάδες πιπεριού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαύρο πιπέρι
4 σκελίδες ψιλοκομμένο σκόρδο
3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
4 κουταλιές μουστάρδας Ντιζόν
2-3 λεμόνια

Εκτέλεση

1. Προετοιμάστε τη μαρινάδα – σε ένα μπολ ανακατέψτε ελαιόλαδο, λιωμένο βούτυρο, σάλτσα σόγιας, μέλι, ψιλοκομμένο σκόρδο, καστανή ζάχαρη, νιφάδες μουστάρδας και νιφάδες κόκκινου πιπεριού (προαιρετικό ή μαύρο πιπέρι).
Ανακατέψτε τα πάντα καλά και δοκιμάστε το – αν προτιμάτε πιο γλυκιά σάλτσα – προσθέστε μέλι, αν είναι πολύ γλυκό – προσθέστε λίγο σάλτσα σόγιας και λίγο μουστάρδα. Κάντε το σύμφωνα με το γούστο σας.
2. Κόψτε τα λεμόνια σε λεπτές φέτες και τοποθετήστε τα στο κάτω μέρος ενός βαθιού ταψιού.
3. Στις φέτες λεμονιών τοποθετήστε το σολομό χωρίς δέρμα και ρίξτε τη μαρινάδα πάνω από το σολομό, καλύψτε το με ένα πλαστικό περιτύλιγμα και αφήστε το να μαρινάρεται στο ψυγείο 1 – 1 ½ ώρα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αλείψτε από πάνω μία ή δύο φορές – έτσι η κορυφή του σολομού είναι πάντα καλυμμένη με μαρινάδα.

 

4. Βγάλτε το σολομό από το ψυγείο και περιμένετε 15-20 λεπτά για να πάρετε τη θερμοκρασία δωματίου – έτσι μαγειρεύεται ομοιόμορφα.
5. Ρυθμίστε το φούρνο σας στο πρόγραμμα ψησίματος και προθερμαίνετε για 5 λεπτά – ο φούρνος πρέπει να είναι ζεστός!
6. Τοποθετήστε το ταψί στο φούρνο και γκριλ για 15 λεπτά.
7. Μετά από 15 λεπτά βγάλτε το ταψί και ριξτε την σάλτσα μαριναδας πάνω στο σολομό.
8. Τοποθετήστε ξανά το ταψί στο φούρνο γκριλ για άλλα 15 λεπτά ή μέχρι το πάνω μέρος του σολομού να ροδίσει. (Ο χρόνος μαγειρέματος εξαρτάται από το πάχος του σολομού σας.)
Σερβίρετε με άγριο ρύζι, λαχανικά, πουρέ πατάτας ή σαλάτα.
Καλή όρεξη! ❤️

ΠΗΓΗ: Katerina Anagnostopoulou

Προηγούμενο άρθροΚεφτεδάκια με ρύζι σε σάλτσα γιαουρτιού και φέτας
Επόμενο άρθροΜπουγιουρντί με δύο τυριά