Γλυκό του κουταλιού με φλούδα πορτοκάλι

Υλικά :

6 πορτοκάλια με παχιά φλούδα

για το σιρόπι :
4 φλιτζάνια ζάχαρη
1 φλιτζάνι νερό
1 φλιτζάνι φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκάλι
μισό κουταλάκι του γλυκού βούτυρο
μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι 
1.5 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

Τρίβω τα πορτοκάλια για να πάρω το ξυσμα από όλα τα πορτοκάλια.
Μετά ρίχνω στο ξύσμα μία κουταλιά της σούπας ζάχαρη.
Βάζω το μείγμα μέσα σε μια σακούλα τροφίμων και το βάζω στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση

Χαράζω τα πορτοκάλια και βγάζω την φλουδα σε φέτες.
Τυλίγω την φλούδα και την καρφώνω σε ένα καλαμάκι από σουβλάκι μέχρι να τελειώσουν
όλες οι φλούδες.

Βάζω όλα τα καμάκια σε μια κατσαρόλα και βάλτε 4-5 ποτήρια κρυο νερό να μπορούν να καλυφθούν.
Σκεπάστε και αφήστε το μια μέρα να ξεπικρίσουν (κάνετε άλλες 2 αλλαγές του νερού).


Την επόμενη μέρα αδειάστε το νερο βάλτε καθαρό νερό να καλυφθούν και βράστε για 10 λεπτά.


Πετάξτε το νερό και βάλτε άλλο νέρο και βράστε πάλι για 10 λεπτά.
Θα το κάνετε 4 φορές συνολικά μεχρι να μαλακώσουν εντελώς.

Για το σιρόπι.

Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ρίξτε την ζάχαρη, το νερό, και τον χυμό πορτοκαλιού και
ανακατέψτε με ένα ξύλινο κουτάλι. Μόλις αρχίζει λίγο να βραζει προσθέτουμε το βούτυρο και μόλις βράζει ξαφρίζουμε.
Οσο βραζει το σιρόπι βαζουμε μεσα τα καλαμάκια με το πορτοκάλι για περίπου 45 λεπτά
15 λέπτα πριν το βγάλουμε το τέλος του βρασίματος ριξτε μισό κουταλάκια αλάτι στο σιρόπι
και κουνήστε την κατσαρόλα να παει παντου.
Μετά ρίξτε και το χυμό λεμονιού και αφήστε να λίγο να βράσει και βγάλτε το εφόσον έχει δέσει το σιρόπι.

Αφήνω το γλυκό να κρυώσει μέσα στην κατσαρόλα, αφαιρώ τα καλαμάκια και μοιράζω το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα.

ΔΕΣΙΜΟ ΤΟΥ ΣΙΡΟΠΙΟΥ: Μυστικό για να δω πότε είναι έτοιμο το σιρόπι: ρίχνω μερικές σταγόνες
σε ένα πιατάκι του καφέ και το αφήνω να κρυώσει λίγο και να γίνει χλιαρό.
Τότε περνάω το χερούλι από ένα κουταλάκι μέσα από το σιρόπι.
Πρέπει να σχηματιστεί ένα δρομάκι που τα τοιχώματά του να ενωθούν ξανά μετά από 3 – 4
δευτερόλεπτα.
Αν ενωθούν νωρίτερα τότε το σιρόπι θέλει βράσιμο για λίγα λεπτά ακόμα.
Αν αργήσει περισσότερο τότε έχει παραβράσει και πρέπει να αραιώσει με λίγο νεράκι.

ΠΗΓΗ

 

Προηγούμενο άρθροΚέικ πορτοκαλιού με σιρόπι και καρύδα
Επόμενο άρθροΤραγανοι,πεντανοστιμοι γιγαντες σε κουρκούτι ..με υπεροχη σκορδαλιά