Χρυσά Ζυμαράκια με καρύδι και ζάχαρη

Είναι ένα παραδοσιακό ουγγρικό επιδόρπιο από μπαλάκια ζύμης μαγιάς. Οι μπάλες τυλίγονται σε λιωμένο βούτυρο, στη συνέχεια τυλίγονται σε ένα μείγμα ζάχαρης και θρυμματισμένα καρύδια, συναρμολογούνται μαζί οι μπαλες, πριν ψηθούν μέχρι να ροδίσουν.

Υλικά για ταψί 22 × 32 εκ

500 g λευκό αλεύρι
25 γραμμάρια φρέσκιας μαγιάς
2 αυγα
100 ml γάλα
5 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
ένα κουταλάκι του γλυκού τριμμένη φλούδα λεμονιού
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
100 ml κρέμα γάλακτος (25% ή 32%)
50 γρ λιωμένο βούτυρο
αλεσμένα καρύδια (όχι πολύ ψιλά) ανακατεμένα με ζάχαρη (εγώ έβαλα μαύρη ζάχαρη) – περίπου 300 γρ.

Πώς να το ετοιμάσετε 

Φέρτε όλα τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου. Κοσκινίζουμε το αλεύρι πολλές φορές – το κοσκινίζω 3 φορές. Χωρίστε το στα δύο μέρη.
Βάλτε το ένα μέρος του αλευριού στο μπολ ενός μίξερ βάσης και κάντε μια τρύπα στη μέση.
Αραιώστε τη μαγιά με μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη σε ζεστό γάλα.
Παίρνουμε από το υπόλοιπο αλεύρι (50-100 γρ.) και το βάζουμε πάνω από τη μαγιά μέχρι να έχουμε ένα κρεμώδες μείγμα.
Ρίχνουμε το μείγμα στο μπολ με το αλευρι. Σκεπάζουμε καλά το μπολ και το αφήνουμε να σταθεί για μια ώρα σε ζεστό μερος.
Ρίξτε και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε με το εξάρτημα του γάντζου ή με το χέρι, προσθέτοντας σταδιακά το λιωμένο και κρύο βούτυρο (50 g). ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ελαστική και ελαφρώς πιο απαλή ζύμη, η οποία όμως να ξεκολλάει από το μπολ και το χέρι.

Προσθέτουμε στο μπολ αλεύρι μέχρι να παρουμε μία μαλακή  ζύμη αλλά όχι πολύ μαλακή ούτε πολύ σφιχτή.
Σκεπάζουμε το μπολ και το ξαναβάζουμε σε ζεστό μέρος, μακριά από το ρεύμα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Ετοιμάζουμε αλεσμένα καρύδια ανακατεμένα με ζάχαρη κατά βούληση και ένα δίπλα ένα μπολ με λιωμένο βούτυρο.  Βάζουμε χαρτί ψησίματος στο ταψί.
Με τα χέρια σας εμποτισμένα με λάδι ή βούτυρο, παίρνετε τις μπάλες από τη ζύμη σε μέγεθος μεγαλου αυγού . Θα πάρετε ακριβώς 12 κομμάτια. Η ζύμη είναι μαλακή αλλά πολύ ωραία να την δουλεψετε με το χέρι.
Περάστε κάθε μπάλα από το βούτυρο, πλάθετε σαν ζυμαράκι στη συνέχεια περάστε την μέσα απο το μείγμα καρύδι και ζαχαρη τοποθετήστε τη στο ταψί.

Κάνουμε το ίδιο με όλη τη ζύμη. Αφήστε λίγο χώρο ανάμεσα στις μπάλες.
Πασπαλίζουμε με καρύδια και ζάχαρη από πάνω, σε αφθονία :))
Ξαναβάζουμε το ταψί στη φωτιά για άλλα 30 λεπτά και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175 βαθμούς. Ψήστε τα στην μεσαία σχάρα για 30 λεπτά.
Τα σερβίρετε ζεστά (νομίζω ότι είναι ζεστά, γιατί δεν μπορείτε να αντισταθείτε :)))) σπάζοντας με το χέρι ένα ένα.
Είναι καλά και κρύα, αλλά ιδανικά και τέλεια είναι ζεστά 😉

Καλή Απόλαυση

ΠΗΓΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ: https://retetepapabun.ro/

Προηγούμενο άρθροΚουλουράκια με φυλέ αμυγδάλου
Επόμενο άρθροΑνάμεικτη Τηγανιά σε σάλτσα γιαουρτιού…Γρήγορο και εύκολο δείπνο