Τυλιχτός Μπακλαβάς

Υλικά

1 πακ φύλλα κρούστας για μπακλαβά
150 γρ αλεσμένα καρύδια
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
3 κουταλιές σούπας τριμμένη φρυγανιά
μισό φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη (κατά προτίμηση καστανή)
1 βανίλια και λίγο ξύσμα λεμονιού (προαιρετικά)
100 g λιωμένου βουτύρου

Σιρόπι:
4 κουπες νερό
3 κουπες ζαχαρη
Χυμός λεμονιού

Εκτέλεση

Χτυπάμε τα καρύδια στο μπλεντερ ώσπου να γίνουν ψιλά κομματάκια και τα ρίχνουμε σε ένα
δοχείο μαζί με τη ζάχαρη, τη φρυγανιά και τα άλλα υλικά της γέμισης, και ανακατεύουμε.

Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί. Απλώνω 2 φύλλα το ένα πάνω στο άλλο και τα βουτυρώνω καλα ενδιάμεσα και απο πάνω, πασπαλίζω την γέμιση και τα τυλίγω σε ένα λεπτό ραβδί, τα πιάνω και διπλώνω να κλεισουν τα δύο άκρα. Με τον ίδιο τρόπο κάνω και τα υπόλοιπα.
Έκοψα το ρολό στα δύο και τα τακτοποίησα στο ταψί. Στη μέση του ταψιού έβαλα 2 ρολά
ζύμης το ένα μέσα στο άλλο και στην συνέχεια κόβω μικρότερα κομμάτια και τα τακτοποίησα
όπως στην φωτό. Όταν το ταψί είναι γεμάτο, απλώνω άφθονο το υπόλοιπο ζεστό βούτυρο.
Ψήνουμε στο κάτω μέρος σε προθερμασμένο φούρνο 160 ° μέχρι να ροδίσουν (45-50 λεπτά).

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι: Σε μία κατσαρόλα ανακατεύουμε το νερό και τη ζάχαρη,
και βράζουμε ώσπου να δέσει το σιρόπι (περίπου 5 λεπτά). Κατεβάζουμε απ’ τη φωτιά,
προσθέτουμε και το λεμόνι και το αφήνουμε να κρυώσει.
Εφόσον έχουν ήδη ροδίσει, τα βγάζουμε απ’ τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει για λίγη ώρα. Όταν δεν είναι πια καυτά, τα περιχύνουμε με το επίσης λίγο ζεστό σιρόπι. Η μέθοδος αυτή επιτρέπει στο σαραγλί μας να ρουφήξει όλο το σιρόπι και να μελώσει.
Τα αφήνουμε να απορροφήσουν το σιρόπι για περίπου μία ώρα

Καλή Επιτυχία

Προηγούμενο άρθροΧωριάτικα Λουκάνικα σε Μπύρα…θα τρελαθούν με την νοστιμιά του
Επόμενο άρθροΑφράτα τσουρεκάκια με μέλι και ξηρούς καρπούς