Χατσαπουρι !

✨Υλικά: ✨

Αλεύρι – 3 φλιτζάνια
Κεφίρ – 1 ποτήρι
Αυγό – 2 τεμάχια
Ζάχαρη – 1 κουταλάκι του γλυκού
Αλάτι – 1 κουταλάκι του γλυκού
Σόδα – 0,5 κουταλάκι του γλυκού
Φυτικό λάδι – 1 κουταλιά της σούπας
Σκληρό τυρί – 400 γραμμάρια
Βούτυρο – 50 γραμμάρια.

✨Εκτέλεση: ✨

1. Προσθέστε 1 αυγό, αλάτι, ζάχαρη, φυτικό λάδι στο κεφίρ και ανακατέψτε τα πάντα καλά.
2. Προσθέστε σόδα σε κοσκινισμένο αλεύρι (2 φλιτζάνια ), ανακατέψτε το και μετα ανακατέψτε με το κεφίρ.
Ζυμώνουμε μια μαλακή ζύμη, πασπαλίζοντας λίγο από το υπόλοιπο ποτήρι με αλεύρι.
Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή, ικανή να κρατήσει το σχήμα της, αλλά θα κολλήσει λίγο στα χέρια σας (το κύριο πράγμα είναι να μην το παρακάνετε με το αλεύρι – διαφορετικά το χατσαπουρι θα γίνει σκληρό).
Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια χαρτοπετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί.

3. Τρίβουμε το τυρί στο χοντρό του τρίφτη, προσθέτουμε 1 αυγό και ανακατεύουμε.
4. Πλάθουμε ένα λουκάνικο από τη ζύμη και το κόβουμε σε 9 κομμάτια.
5. Από κάθε μέρος σχηματίζουμε μια πιτα, στο κέντρο του οποίου βάζουμε τη γέμιση.
Μαζέψτε τις άκρες της πιτας στο κέντρο και κλειστε τις σε μορφή πουγκιού.
6. Αναποδογυρίζουμε το πουγκί που προκύπτει και την ανοίγουμε λίγο, μετά την ξαναγυρίζουμε και την ανοίγουμε, αλλά όχι πολύ.

7. Ψήνετε το χατσαπουρι σε ταψί και από τις δύο πλευρές χωρίς λάδι μέχρι να ροδίσει.
Για καλύτερο ψήσιμο, μπορείτε να καλύψετε το ταψί με ένα καπάκι.
8. Έτοιμο το χατσαπουρι αλείφουμε αμέσως γενναιόδωρα με βούτυρο.

Καλή Απόλαυση

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες!
Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Ακαταμάχητο Χατσαπούρι

χατσαπουρι

Υλικά

Συστατικά ζύμης:
1 ποτήρι Γάλα
125 ml Νερό
10 – 12 g μαγιά
1 κουταλιά της σούπας Ζάχαρη
Αλάτι – 1 κουταλάκι του γλυκού
Αλεύρι – 550- 700 g
Ενα αυγό χτυπημένο
Ηλιέλαιο – 100 – 120 g
Γέμιση:
600gr γρ. κασέρι τριμμένο
125 γρ. μοτσαρέλα
(Στην γέμιση χρησιμοποιείται ένα τυρί με την ονομασία “Sulguni” το οποίο πολύ πιθανό να
υπάρχει σε καταστήματα με ρώσικα προϊόντα, αλλά δεν το έχω ψάξει.
Αντί αυτού χρησιμοποίησα κασέρι και μοτσαρέλα.)
Ενα αυγό.
Αλάτι για γεύση.

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ρίχνουμε την μαγιά, ζάχαρη, νερό, ανακατεύουμε μετά ρίχνουμε και το γάλα και 2 κουταλιές αλεύρι και αναμιγνύουμε και αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα άλλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι,αλάτι κάνουμε λίγο χώρο μέσα στο αλεύρι και ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς, αυγό , 50 γρ ηλιέλαιο και ανακατεύουμε να πάρουμε μία κολλώδη ζύμη και ζυμώνουμε για 10 λεπτά.

 

Εν συνεχεία ρίχνουμε και άλλα 50γρ ηλιελαιο και το δουλεύουμε λίγο ακόμη το ζυμάρι μέσα στο μπολ αλλά και έξω στον αλευρωμένο πάγκο μας.

Λαδώνουμε ένα μπολ βάζουμε την ζύμη και την σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και την αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος να φουσκώσει για 40 λεπτά.

Την ξεσκεπάζουμε έχει διπλασιαστεί την δουλεύουμε με το χέρι ελαφρώς

και την ξανασκεπάζουμε για άλλα 30 λεπτά και συνεχίζει να φουσκώνει.

Αλευρώνουμε καλά το πάγκο μας και αδειάζουμε την ζύμη. Την δουλεύουμε πάλι με τα χέρια μας και την χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη τα λαδώνουμε και τα σκεπάζουμε με μια μεμβράνη.

Γέμιση

Μέσα σε ένα μπολ προσθέτουμε το τριμμένο τυρί το αυγό και χοντροτρίβουμε την μοτσαρέλα και ανακατεύουμε. Χωρίζουμε την γέμιση σε 4 μπάλες κρατάμε και λίγο μείγμα στην άκρη για αργότερα.

Παίρνουμε μία – μία την ζύμη ανοίγουμε λίγο με το χέρι και κλείνουμε μέσα κάθε μπάλα τυριού.

Αλευρώνουμε και πιέζουμε με το χέρι εως ότου γίνει ένα δίσκος άλλα από πάνω αφήνουμε μία μικρή τρυπούλα στο κέντρο για να φευγει ο ατμός και πασπαλίστε λίγο απο το μείγμα τυριού που κρατήσατε

Τοποθετούμε το χατσαπούρι σε ένα ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς για 15-20 λεπτά. Κόβουμε στα τέσσερα και σερβίρουμε

Δείτε Επίσης: Κασερόψωμο αφράτο !!! | Η Κασερόπιτα

Δείτε το βίντεο εδώ

Προηγούμενο άρθρο8 συνταγές για τις καλύτερες κρέμες για κέικ
Επόμενο άρθροΝτόνατς με τυρί