Συστατικά:
600 γραμμάρια αλεύρι
περίπου 320 ml χλιαρό νερό
περίπου 200 ml ελαίου
1 πρέζα αλάτι
γέμιση προαιρετικά (σπανάκι, τυρί, κιμά, πράσα, λάχανο)

Παρασκευή:

Τοποθετήστε το αλεύρι σε ένα μπολ και προσθέστε αλάτι και νερό. Προσθέστε 2 κγ λαδι. Προσθέστε αργά το νερό, όχι όλο αμέσως και αρχίστε να ζυμώνετε τη ζύμη. Στην αρχή η ζύμη σας θα είναι κολλώδης και θα νομίζετε ότι ίσως χρειαστεί να προσθέσετε περισσότερο αλεύρι. Μην προσθέτετε περισσότερο αλεύρι. Συνεχίστε τη ζύμωση. Αν εξακολουθεί να είναι κολλώδης μετά από μερικά λεπτά, ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο αλεύρι. Αφήστε τη μαλακή ζύμη και αφήστε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.

Σχηματίστε 6-8 μπάλες από τη ζύμη. Έκανα 8 δεδομένου ότι το τραπέζι μου δεν είναι τόσο μεγάλο και θα χρειαστείτε χώρο τεντώνοντας τη ζύμη.

Δημιουργήστε μικρούς δίσκους από κάθε σφαίρα (διάμετρος 10 cm) πιέζοντας τη ζύμη με τα χέρια σας ή χρησιμοποιώντας με ένα πλάστη, στη συνέχεια, επικαλύψτε κάθε δίσκο με λάδι.

Καλύψτε με πλαστικό φύλλο για να αποφύγετε την ξήρανση. Αφήστε να ξεκουραστεί για περίπου 30 λεπτά, ώστε το λάδι να εμποτίσει καλά στη ζύμη.

Μεταφέρετε 1 δίσκο στη μέση ενός τραπεζιού στρωμένου με πανί. Χρησιμοποίησα ένα παλιό σεντόνι ύπνου. Η ιδέα της χρήσης του πανιού είναι να δημιουργηθεί εύκολα ένα λεπτό φύλλο που δεν θα κολλήσει στην επιφάνεια του τραπεζιού. Πρώτα, πάρτε το δίσκο και βάλτε τη γροθιά σας στη μέση και τεντώστε το κέντρο του δίσκου. Χρησιμοποιώντας τα χέρια σας, τεντώστε το παντού και μετά βάλτε το πάνω στο πανί. Στη συνέχεια αρχίστε σταδιακά να τραβάτε τις άκρες του φύλλου μέχρι να πάρετε ένα λεπτό φύλλο. Κόψτε τις άκρες του φύλλου (θα τις χρησιμοποιήσετε αργότερα).

Πασπαλίστε το φύλλο με λάδι και απλώστε με την προετοιμασμένη γέμιση.

 

 

 

 

 

 

Τυλίξτε τα φύλλα σε μορφή κυλίνδρου. Δεν αγγίζετε τα φύλλα με τα χέρια. Κατόπιν διπλώστε σε μορφή στροβιλου και βάλτε σε ένα κυκλικό ταψί με επικάλυψη λαδιού. Επαναλάβετε το ίδιο με τους υπόλοιπους δίσκους.

 

Πασπαλίστε με λίγο λάδι και νερό πριν το ψήσιμο. 

Ψήνουμε στους 200 βαθμούς C για 20-25 λεπτά μέχρις ότου η στριφτή φτιάξει ένα όμορφο χρυσό / κόκκινο χρώμα.

Μετά το ψήσιμο, καλύψτε την πίτα με βρεγμένη πετσέτα κουζίνας και, στη συνέχεια, μπορείτε να σερβίρετε. 

Οι άκρες από τις κρούστες μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν. Εγω, σχημάτισα 4 δίσκους, τους κάλυψα με λάδι και έμειναν για να ξεκουραστούν για 15 λεπτά. Στη συνέχεια, έκανα μία μικρή στριφτή με κιμά για τα παιδιά μου.

 

Προηγούμενο άρθροΦούρνος μικροκυμάτων – Πως να τον χρησιμοποιούμε σωστά
Επόμενο άρθροΕκλεράκια να γλύφετε τα δαχτυλά σας