Συστατικά:
600 γραμμάρια αλεύρι
περίπου 320 ml χλιαρό νερό
περίπου 200 ml ελαίου
1 πρέζα αλάτι
γέμιση προαιρετικά (σπανάκι, τυρί, κιμά, πράσα, λάχανο)
Παρασκευή:
Τοποθετήστε το αλεύρι σε ένα μπολ και προσθέστε αλάτι και νερό. Προσθέστε 2 κγ λαδι. Προσθέστε αργά το νερό, όχι όλο αμέσως και αρχίστε να ζυμώνετε τη ζύμη. Στην αρχή η ζύμη σας θα είναι κολλώδης και θα νομίζετε ότι ίσως χρειαστεί να προσθέσετε περισσότερο αλεύρι. Μην προσθέτετε περισσότερο αλεύρι. Συνεχίστε τη ζύμωση. Αν εξακολουθεί να είναι κολλώδης μετά από μερικά λεπτά, ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο αλεύρι. Αφήστε τη μαλακή ζύμη και αφήστε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.
Σχηματίστε 6-8 μπάλες από τη ζύμη. Έκανα 8 δεδομένου ότι το τραπέζι μου δεν είναι τόσο μεγάλο και θα χρειαστείτε χώρο τεντώνοντας τη ζύμη.
Δημιουργήστε μικρούς δίσκους από κάθε σφαίρα (διάμετρος 10 cm) πιέζοντας τη ζύμη με τα χέρια σας ή χρησιμοποιώντας με ένα πλάστη, στη συνέχεια, επικαλύψτε κάθε δίσκο με λάδι.
Καλύψτε με πλαστικό φύλλο για να αποφύγετε την ξήρανση. Αφήστε να ξεκουραστεί για περίπου 30 λεπτά, ώστε το λάδι να εμποτίσει καλά στη ζύμη.
Τυλίξτε τα φύλλα σε μορφή κυλίνδρου. Δεν αγγίζετε τα φύλλα με τα χέρια. Κατόπιν διπλώστε σε μορφή στροβιλου και βάλτε σε ένα κυκλικό ταψί με επικάλυψη λαδιού. Επαναλάβετε το ίδιο με τους υπόλοιπους δίσκους.
Πασπαλίστε με λίγο λάδι και νερό πριν το ψήσιμο.