Κέικ με σοκολάτα, πορτοκάλια και λεμόνι

Συστατικά Βάσης:

300 γραμμάρια μπισκότο (χρησιμοποίησα αλεσμένο μπισκότο Oreo)
100 g λιωμένου βουτύρου
50 ml κρέμα γάλακτος

Γεμίση με πορτοκάλι και λεμόνι:
150 g βούτυρο
90 ml φρέσκου χυμού πορτοκαλιού
90 ml φρέσκου χυμού λεμονιού
1 πορτοκάλι (ξυσμα)
150 g ζάχαρης
5 αυγά
5 g σκόνη ζελατίνης (μισή σακούλα)

Γλάσσο:
150 g μαύρης σοκολάτας για μαγείρεμα
200 ml κρέμα γάλακτος
50 g βούτυρο

Παρασκευή:

1. Βάση: Μέγεθος φόρμας 24cm, στρώστε την φόρμα με αποσπωμενη βάση (τσέρκι) με χαρτί. Καλύψτε το εσωτερικό της φόρμας με βουτυρο.
Βάλτε αλεσμένα μπισκότα σε ένα μπολ, προσθέστε το βούτυρο και κρέμα γάλακτος και συνδυάστε τα υλικά με το χέρι.
Μεταφέρετε το μείγμα κρούστας στην φόρμα και σχηματίστε πιέζοντας με το χέρι μία βάση. Στο τέλος, για να κάνετε την κρούστα σας λεία, ο καλύτερος τρόπος είναι να πάρετε ένα ποτήρι και πατήσετε τα ομοιόμορφα.
Τοποθετήστε το σχηματισμένη βάση στο ψυγείο και ετοιμάζουμε την γέμιση.

2. Γέμιση: Βάλτε ζελατίνη σε μια μικρή κατσαρόλα, ρίξτε δύο κουταλιές της σούπας κρύο νερό πάνω του, ανακατέψτε και αφήστε τη ζελατίνη να φουσκώσει. Σπάστε τα αυγά σε ένα πιάτο και αφήστε το στην άκρη.
Βάζουμε το ψιλοκομμένο βούτυρο σε ένα κατάλληλο μπολ και το βάζουμε σε μέτρια φωτιά για να λιώσει το βούτυρο.
Προσθέστε ζάχαρη στο λιωμένο βούτυρο και ανακατέψτε με ελαφρά για να διαλυθεί η ζάχαρη. Στη συνέχεια, προσθέστε το ξύσμα πορτοκαλιού, καθώς και το χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού, ανακατέψτε και ρίξτε αμέσως όλα τα αυγά ταυτόχρονα. Ανακατέψτε έντονα με ένα σύρμα για να συνδέσετε όλα τα συστατικά. Μαγειρέψτε σε μέτρια θερμοκρασία, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πάρετε τη δομή μιας πιο παχιάς σάλτσας ή λίγο λεπτότερης πουτίγκας (δεν μπορώ να σας πω τον ακριβή χρόνο μαγειρέματος γιατί όλα εξαρτώνται από την φωτιά).
Αφαιρέστε τη μαγειρεμένη γέμιση από τη φωτιά, προσθέστε τη διογκωμένη ζελατίνη και ανακατέψτε για να διαλυθεί η ζελατίνη.

3. Μεταφέρετε τη γέμιση σε κατάλληλο δοχείο και τοποθετήστε το σε δοχείο με κρύο νερό. Ανακατέψτε συνεχώς την γέμιση μέχρι να γίνει χλιαρό (θα είναι πολύ γρήγορο). Βγάλτε την φόρμα με την βάση μπικότου από το ψυγείο και ρίξτε την γέμιση πάνω από την βάση. Επιστρέψτε την φόρμα στο ψυγείο.

4. Γλάσο: Βάζουμε σπασμένη σοκολάτα, ψιλοκομμένο βούτυρο και την κρέμα γάλακτος σε ένα μικρό μπολ.
Βάζετε το κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά για να λιώσετε τη σοκολάτα και το βούτυρο και συνδυάστε όλα τα συστατικά, ανακατεύοντας συνεχώς (προσέχοντας να μην βράσει). Όταν λάβετε ένα λείο, λαμπερό μείγμα σοκολάτας, αφαιρέστε από τη φωτιά και ανακατέψτε το για να κρυώσει. Ρίξτε το κρυο γλασο πάνω από την γέμιση και χτυπήστε ελαφρά το δίσκο 2-3 φορές στο πάγκο στην οποία βρίσκεται, έτσι ώστε το γάσσο να κατανέμεται ομοιόμορφα και να πάρει μια λεία επιφάνεια. Εάν εμφανιστούν φυσαλίδες, αφαιρέστε τις τρυπώντας με οδοντογλυφίδα. Επιστρέψτε στο ψυγείο.

5. Βγάλτε το κέικ από το ψυγείο, αφαιρέστε το στεφάνι με το χαρτί, κόψτε ένα μεγαλο κομμάτι και απολαύστε τη θεϊκή γεύση.
Είδα τη συνταγή στην πύλη Recepti.com. Φτιάχτηκε σε σχήμα τάρτας εκεί, αλλά επειδή δεν είχα το σωστό μέγεθος τάρτας, το έφτιαξα σε σχήμα κέικ. Παρεμπιπτόντως, για να αναφέρω αυτή την πύλη είναι η αγαπημένη μου πύλη.

Καλη Επιτυχία

ΠΗΓΗ: https://vericinirecepti.blogspot.com/

Προηγούμενο άρθροΑφράτα τσουρεκάκια με μέλι και ξηρούς καρπούς
Επόμενο άρθροΑλμυρό κέικ με σπανάκι