Κέικ-τούρτα 

Το Frankfurter Kranz είναι μια παραδοσιακή γερμανική τούρτα με δαχτυλίδι, η οποία αποτελείται από στρώσεις σφιχτού παντεσπάνι, γεμισμένη με κρέμα βουτύρου και μαρμελάδα πασπαλισμένο με κροκάντ. Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή γλυκά της Γερμανίας και συχνά σερβίρεται σε ειδικές περιστάσεις, όπως τα Χριστούγεννα ή τα γενέθλια.

Υλικά

Για το κέικ
6 αυγά,
1 πρέζα αλάτι,
150 g ζάχαρη,
160 ml λάδι,
160 ml γάλα,
240 γρ αλεύρι,
100 γρ νισεστε,
1 μπέικιν πάουντερ,
βανίλια.

Για την κρέμα
2 πουτίγκες βανίλιας 37 γρ. (κρέμες Γιώτης χωρις ψησιμο)
900 ml.γάλα,
12 κ.σ.ζάχαρη
300γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

μαρμελάδα φραουλα

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε λάδι, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, βανίλια, νισεστε και το αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί διαστάσεων 25×35 εκ.
Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, ή μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα.
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει εντελώς.

Για την κρέμα –
Φτιαχνουμε την κρέμα συμφωνα με την διαδικασια που υπαρχει στην συσκυασια.
Χτύπησα το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου να ασπρίσει. Το πρόσθεσα στην πουτίγκα τμηματικά και έτσι πήρα μια υπέροχη αφράτη κρέμα.

Έκοψα το κέικ στα 4, το άλειψα πρώτα με την μαεμελαδα και από πάνω την κρέμα, πάλι ένα κομμάτι από το κέικ και έτσι έκανα εναλλαγή. Τέλος το καλυψα και το στόλισα με κροκέτες φουντουκιού.

H συνταγή είναι της κας Dhmhtra Merdzhanova

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Σιροπιαστό Κέικ γιαουρτιού

σιροπιαστό κέικ γιαουρτιού

Το σιροπιαστό κέικ γιαουρτιού είναι ένα γλυκό που είναι γνωστό για την αφράτη του υφή και το γλυκό του άρωμα. Το γιαούρτι προσδίδει στο κέικ υγρασία και πλούσια γεύση, ενώ το σιρόπι το καθιστά ακόμα πιο λαχταριστό.

Το σιροπιαστό κέικ γιαουρτιού είναι ένα εξαιρετικό γλυκό για κάθε περίσταση. Μπορεί να σερβιριστεί ως επιδόρπιο ή ακόμα και ως πρωινό. Είναι ιδανικό για να απολαύσετε με ένα φλιτζάνι καφέ ή τσάι.

Υλικά

4 αυγά
350 γρ. αλεύρι σίτου
250 γρ. ζάχαρη άχνη
300 ml γιαούρτι
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
βούτυρο
500 γρ. ζάχαρη
500 γρ.νερό

1-2 βανίλιες

Εκτέλεση

Σ ένα μεγάλο μπολ σπάμε τ αυγά και τα χτυπάμε λίγο με το μίξερ.Προσθέτουμε την ζάχαρη άχνη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να αφρατέψει και ν ασπρίσει το μείγμα.
Ρίχνουμε το γιαούρτι και χτυπάμε λίγο ακόμα να ενσωματωθεί.Βάζουμε το μπέικιν συνεχίζουμε το χτύπημα και τέλος ρίχνουμε το αλεύρι σταδιακά ανακατεύοντας τώρα με ένα κουτάλι.

Βουτυρώνουμε ένα μακρόστενο πυρέξ και αδειάζουμε μέσα το μείγμα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς για 35-40 λεπτά αναλόγως στο φούρνο.
Μόλις το βγάλουμε απ τον φούρνο το τρυπάμε με μια οδοντογλυφίδα σε όλη την επιφάνεια και την βουτυρώνουμε.

Για το σιρόπι, βράζουμε σε δυνατή φωτιά νερό και ζάχαρη, για 10-15 λεπτά, μέχρι να πάρουμε ένα πολύ δεμένο σιρόπι. Στα ζαχαροπλαστεία βάζουν και 3 κ.σ. γλυκόζη, κάτι που συντηρεί το σιρόπι ώστε να μην ζαχαρώσει αλλά αυτό δεν χρειάζεται να το κάνουμε στο σπίτι. Στο τέλος, προσθέτουμε και μια-δυό βανίλιες και ανακατεύουμε.

Οι θερμοκρασίες για το σιρόπιασμα, ποικίλουν. Ιδανικά, σιροπιάζεις το γλυκό χλιαρό με το σιρόπι χλιαρό προς ζεστό. Το σημαντικό, είναι η τεχνική. Γιατί το σιρόπιασμα θέλει υπομονή, ντάντεμα και καθόλου βιασύνη. Πρώτα, λοιπόν, ρίχνεις μια γενναιόδωρη δόση με την κουτάλα της σούπας, να απλωθεί παντού στο ταψί. Και περιμένεις να απορροφηθεί εντελώς. Μετά, με ένα κουτάλι της σούπας σιροπιάζεις σιγά-σιγά και ομοιόμορφα, το αφήνεις και περιμένεις να απορροφηθεί εντελώς. Έτσι, λίγο-λίγο, υπομονετικά, σιροπιάζεις το γλυκό μέχρι να νοιώσεις ότι έχει ποτίσει ως πάνω, χωρίς, όμως, να περισεύει σιρόπι στο ταψί.

Καλή σας επιτυχία!!!!

Δείτε το βιντεο της συνταγής εδώ

Προηγούμενο άρθροΡοστ Μπιφ με Μακαρόνια Νο 5: Η νοστιμότερη εκδοχή!
Επόμενο άρθροΚουλουράκια με τρούφα σοκολάτας