Καλτσόνε Πατάτας

Υλικά:

Για τη ζύμη πατάτας:
500 γρ πατάτες
120 γρ αλεύρι
1 αυγό χτυπημένο αλλά όχι αφρό
αλάτι
3 κουταλιές της σούπας τριμμένο πεκορίνο ή παρμεζάνα (σκληρό τυρί)

Για τη γέμιση:
5 φέτες καπνιστό ζαμπόν
6 κομμάτια μοτσαρέλα ή Έμενταλ ή Τσένταρ ή Γκούντα
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου για να απλωθεί στην επιφάνεια του ταψιού

Εκτέλεση:

Προσοχή! Δοκιμάστε το ζαμπόν και το κίτρινο τυρί για να μην το αλατίσετε αργότερα!
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν (ίσως στο φούρνο μικροκυμάτων για πιο γρήγορα).
Τα στραγγίζουμε, τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και τα πολτοποιούμε. Προσθέτουμε μια πρέζα αλάτι, το τριμμένο κίτρινο τυρί, το αυγό ελαφρά χτυπημένο και το αλεύρι σταδιακά μέχρι να έχουμε μια λεία ζύμη. Παίρνουμε ένα ταψί διαμέτρου 24 εκ. και το αλείφουμε με λίγο λάδι ή βούτυρο.
Ρίχνουμε μέσα τη μισή ζύμη πατάτας και την απλώνουμε ομοιόμορφα με αλευρωμένα χέρια στη βάση του ταψιού. Τοποθετούμε από πάνω τις φέτες ζαμπόν και το κίτρινο τυρί.


Παίρνετε την άλλη μισή ζύμη, την τοποθετείτε πάνω στο ζαμπόν και το τυρί, την απλώνετε πιέζοντας με τα χέρια σας να κλείσει καλά το κίτρινο τυρί και το ζαμπόν.


Τοποθετήστε το τηγάνι στο μάτι της κουζίνας σας σε μέτρια θερμοκρασία και τηγανίστε μέχρι να ροδίσει καλά από την κάτω πλευρά.
Όταν βεβαιωθείτε ότι η κάτω πλευρά είναι έτοιμη, σκεπάζετε το ταψί με ένα πιάτο και το αναποδογυρίζετε (όπως φτιάχνουμε ομελέτα) από την άλλη πλευρά.
Το ψήνουμε από αυτή την πλευρά μέχρι να ροδίσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αλείφουμε το καλτσόνε πατάτας με βούτυρο και σερβίρουμε ζεστό.

Προηγούμενο άρθροΚυπριακές ταχινόπιτες…Θα πρέπει να το δοκιμάσετε και να μου πείτε αν σας άρεσε.
Επόμενο άρθροΓεύση που λιώνει: Κεφτεδάκια με σάλτσα και μοτσαρέλα