Καρυδογλυκό 

Υλικα

αλεύρι – 300 g = 2 φλιτζάνια * + 2 κουταλιές της σούπας.
Μπεικιν παουντερ – 3 g = 0,5 κουταλάκι του γλυκού
αλάτι – 1 πρέζα
βούτυρο – 150 g
ξινή κρέμα – 90 g = 3,5 κουταλιές της σούπας
αυγό – 1 τεμ.

Γέμιση:

καρύδια – 250 g = 1,5 φλιτζάνια * ψιλοκομμένο
ζάχαρη – 200 g = 1 ποτήρι *
κάρδαμο (ή κανέλα, βανίλια) – για γεύση

Επάλειψη:

κρόκος αυγού – 1 τεμ.
καρύδια για διακόσμηση – 40 g = 12 μισά
βούτυρο – 80 g = 6 κουταλιές της σούπας
μέλι για εμποτισμό – 100 g = 3,5 κουταλιές της σούπας

ποτήρι 200 ml

Εκτέλεση

Ας αρχίσουμε!
Κοσκινίστε 300 γραμμάρια αλεύρι. Προσθέστε 3 γραμμάρια μπέικιν πάουντερ και μια πρέζα αλάτι, ανακατέψτε με τα χέρια σας και προσθέστε 150 γραμμάρια βουτύρου
Γρήγορα τρίβουμε με τα χερια τα πάντα να γίνουν σαν ψίχουλα, το βούτυρο πρέπει να είναι κρύο, αλλά μαλακό, αν το βούτυρο είναι κατεψυγμένο, τότε μπορείτε να το τρίψετε σε χοντρό τρίφτη, τυλίγοντας περιοδικά στο αλεύρι.
Σε ένα μπολακι χτυπήστε 90 γραμμάρια ξινή κρέμα, με ένα αυγό, προσθέστε τα πάντα στο ψίχουλο που προκύπτει. Ανακατεύουμε γρήγορα τη ζύμη με ένα κουτάλι ή σπάτουλα, και μετά με τα χέρια μας, μην ζυμώνετε πολύ, για να μην σφίξει.
Θα χωρίσουμε γρήγορα την ζύμη σε 4 ίσα μέρη 145 γραμμάρια κάθε κομμάτι ζύμης.
Τυλίγουμε κάθε ζυμαράκι σε μια σακούλα και τα βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου τηγανίζουμε τα καρύδια σε τηγάνι. Εάν θέλετε, μπορείτε να ψήσετε στο φούρνο. Αλέστε τα ψυχρά καρύδια (250 γραμμάρια) σε ψίχουλα.
Δεν χρειάζεται να φτιάξετε μικρά ψίχουλα, ας είναι καλύτερα πιο χοντρά.
Επίσης, θα αλέσω και το κάρδαμο στο μπλεντερ με 200 γραμμάρια ζάχαρης (μπορώ να ανακατέψω και κανέλα με ζάχαρη αντί για καρδαμο)
Ρίχνουμε το μείγμα ζάχαρης με κάρδαμο σε ένα μπολ και προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς, και ανακατεύουμε!

Βγάζουμε ένα κομμάτι ζύμης από το ψυγείο, προσθέτοντας λίγο αλεύρι, ανοιξτε σε ένα ορθογώνιο φίλο ανάλογα με το μέγεθος στο ταψάκι σας στην περίπτωση σου, το μέγεθος είναι 25 χ 18
Καλύπτουμε τη φόρμα με χαρτί ψησίματος και στρώνουμε στην βάση το φύλλο, διανείμετε το ένα τρίτο των ξηρών καρπών μαζί με ζάχαρη πάνω από τη ζύμη και τότε θα στρωνουμε ξανά την 2η ζύμη γέμιση καρυδιών και επαναλάβετε το ίδιο με την υπόλοιπη ζύμη. Θα έχουμε τέσσερα στρώματα ζύμης και τρία στρώματα ξηρών καρπών, το πάνω στρώμα της ζύμης παραμένει χωρίς γέμιση. Χαράσουμε την ζύμη απαλά από πάνω, χωρίζοντάς την σε
τετράγωνα.
Αλείψτε καλά το γλυκό με κρόκο και βάλτε μισό καρύδι σε κάθε τετράγωνο.
Ψήνουμε σε θερμοκρασία 200 βαθμούς Κελσίου για 15-20 λεπτά, έπειτα κόψτε το ζεστό μπακλαβά μέχρι κατω κατω, γεμίστε το με λιωμένο βούτυρο και πάλι γρήγορα στο φούρνο για άλλα 40-45 λεπτά. Αλείφουμε με ζεστό μέλι απο πάνω και αφήστε το να κρυώσει.

Το άρωμα του είναι μαγικό! χρειάζομαι

Θερμοκρασία ψησίματος: 200 βαθμούς σε φούρνο αερίου και 180-190 μοίρες σε ηλεκτρικό φούρνο.
Χρόνος ψησίματος: 15 λεπτά + 40 λεπτά (ίσως λιγότερο στο φούρνο σας)

Suscribe to recipe’s youtube channel here

Προηγούμενο άρθροΤραγανές κολοκυθομπουκίτσες
Επόμενο άρθροΠολύ εύκολο γλυκό και πολύ νόστιμο