Κερκυραϊκή Παστιτσάδα

Η Συνταγή είναι της Mari Glasgow

Για μένα αυτή η συνταγή για να είναι επιτυχής, πρέπει να χαρακτηρίζεται από 3 μυστικά
1- η ποσότητα κρεμμυδιών που είναι ανάλογη με το κρέας 2/1. Έτσι, σε 2 κιλά μοσχάρι ή ψητό χρειάζεστε 1 κιλό κρεμμύδι.
2- Ποιότητα ξιδιού και κόκκινου κρασιού.
3- Σπετσέρικα (καρυκεύματα) που είναι ποικιλία μπαχαρικών! Αυτό το είδος ποικιλίας μπαχαρικών μπορεί να βρεθεί έτοιμο στο νησί της Κέρκυρας ή μπορούμε να το ετοιμάσουμε μόνοι μας.
Στην παρακάτω συνταγή υπάρχουν 9 είδη μπαχαρικών τα οποία μαζί δίνουν ένα ιδιαίτερο άρωμα για αυτό το είδος μαγειρέματος

Υλικά: για 6 -8 μερίδες
***************

• 2 κιλά κόκορας kok (κοκόρα) χωρίς πέτσα σε κομμάτια 4-5 εκ. Ή 2 κιλά μοσχάρι
• 1 κιλό κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
• 3-4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
• 3-4 φύλλα δάφνης
• 1 ξυλάκι κανέλα
• 80 ml κόκκινο ξύδι, 1/3 φλ
• 160 ml κόκκινο κρασί 2, 2/3 φλ
• 125 ml ελαιόλαδο, (1/2 φλιτζάνι)
• 300 γρ σάλτσα ντομάτας ή 4-5 φρέσκες τριμμένες ντομάτες
2 κουταλιές της σούπας από πάστα ντομάτας
2 κουταλιές της σούπας μέλι ή ζάχαρη
Αλάτι για γεύση
Βραστό νερό 500 ml ή όσο χρειάζεται για κάλυψη

Ζυμαρικά
*******
1 κιλό πένες ή χοντρά κοίλα μακαρόνια, Νο 2
200 γρ τριμμένο κεφαλοτύρι ή σκληρή μιτζίθρα
1 κουταλιά της σούπας θαλασσινό αλάτι

Spetserika-Καρυκεύματα:
**********************
1 κουτ. σκόνη κανέλας
1 κουτ. μοσχοκάρυδο σε σκόνη
1 κουτ. κύμινο
1/2 κουτ. μπαχάρι (μπαχάρι)
1/3 κουτ. γαρίφαλο σε σκόνη
1 κουταλιά της σούπας γλυκιά πάπρικα
1/2 κουτ. πιπέρι καγιέν
1/2 κουτ. μαύρο πιπέρι
1 κουταλάκι του γλυκού άλας

Εκτέλεση:
*****************************

1- Συλλέξτε όλα τα υλικά σύμφωνα με τη συνταγή στην επιφάνεια εργασίας της κουζίνας.
2- Προετοιμάστε το Spetserika-καρύκευμα ρίχνοντας με τη σειρά σε ένα μικρό μπολ σύμφωνα με τη συνταγή του καρυκεύματος.
3-Τοποθετήστε μια κατσαρόλα σε μέτρια/δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Προσθέστε τον κόκορα ή το μοσχαρίσιο κρέας σε μερίδες, 4-5 εκ. Αλατοπιπερώνουμε με λίγο αλάτι και πιπέρι. Τα τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Βγάζετε το κρέας από την κατσαρόλα.
4- Στο ίδιο λάδι, προσθέστε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια. Προσθέστε λίγο αλάτι, πιπέρι και μέλι. Προσθέστε μια μικρή ποσότητα νερού και αφήστε το να εξατμιστεί για να κάνει τα κρεμμύδια μαλακά και αφράτα. Επαναλάβετε 2-3 φορές. Προσθέτουμε το σκόρδο, τα φύλλα δάφνης και ένα ξυλάκι κανέλα. Ξαναβάζουμε το κρέας στην κατσαρόλα. Προσθέστε καρύκευμα και κόκκινο κρασί 🍷 και κόκκινο ξύδι μέχρι να εξατμιστεί.

5- Προσθέστε 2 κουταλιές πάστα ντομάτας. Συνεχίστε το σοτάρισμα για περίπου 1 λεπτό. Προσθέστε τη σάλτσα ντομάτας ή τριμμένη φρέσκια ντομάτα.
6-Καλύψτε το κρέας με περίπου 500 ml βραστό νερό ή ανάλογα με τις ανάγκες. Αφήνουμε να σιγοβράσει η σάλτσα μέχρι να γίνει ορατό το λάδι και το κρέας θα μαλακώσει σε χαμηλή φωτιά για περίπου 1-2 ώρες. (Φυσικά προσθέτουμε νερό όταν χρειάζεται)
7-Βγάλτε το κρέας από την κατσαρόλα. Βράζετε το ζυμαρικό aldente για 6-7 λεπτά, το στραγγίζετε και το προσθέτετε στη σάλτσα και ανακατεύετε. Σερβίρετε με τριμμένο κεφαλοτύρι ή σκληρή ελληνική Μιτζήθρα !!

Απολαύστε το γεύμα σας!

Συνταγή της Mari Glasgow

Facebook
Greek Style Food από τη Mari Glasgow

Intagram

YouTube

Προηγούμενο άρθροΤυροπιτάκια με κίτρινα τυριά
Επόμενο άρθροΚολοκυθάκια “Βάρκες”