Κοκάκια με σαντιγί σοκολάτας
(για 12 μερίδες)

Υλικά

3 μεγάλα αυγά
75 γρ ζάχαρη άχνη
100 γρ αλεύρι
μια πρέζα αλάτι

Γκανάς σοκολάτας

200 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας κουβερτουρας με 40-50% κακάο

Για την σαντιγι κακάκο
100 γρ. σοκολάτα (με μεγάλη περιεκτικότητα σε κακάο)
300 γρ. κρέμα γάλακτος
15 γρ. ηλιέλαιο

Για την λευκή σαντιγι
300 γρ. κρέμα γάλακτος
40 γρ. ζάχαρη άχνη
5 γρ. εκχύλισμα βανίλιας

800 ml σιρόπι ρούμι (βλέπε τελικές σημειώσεις)
δακρυα σοκολάτας

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς και ετοιμάζουμε δύο ταψια φούρνου που έχουν στρωθεί με χαρτί ψησίματος.
Χτυπάμε τα ασπράδια με αλάτι, προσθέστε ζάχαρη και συνεχίστε το χτύπημα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να προκύψει μια μαρέγκα. Προσθέστε τους κρόκους, στη συνέχεια ανακατέψτε το αλεύρι με μια σπάτουλα, προσέχοντας να μην βγει ο αέρας από τη μαρέγκα. Η σύνθεση πρέπει να είναι αφρώδης και αέρινη, γιατί κατά το ψήσιμο τα κοκάκια μας πρεπει να μεγαλώνουν και να διογκώνονται.
Μεταφέρετε τη σύνθεση σε σακουλα ζαχαροπλαστική και τοποθετήστε στα ταψακια μειγμα ίσου μεγέθους (με διάμετρο 6 cm), σε απόσταση 2-2,5 cm το ένα από το άλλο. Τοποθετήστε και τους δύο δίσκους στο φούρνο μία φορά, για 15-20 λεπτά ή μέχρι τα πάρουν ωραίο χρώμα. Εάν ο φούρνος δεν ψήνει ομοιόμορφα, μετά από 15 λεπτά γυρίστε τους δίσκους και τελικά αντιστρέφουμε τη θέση τους στο φούρνο.
Όταν είναι έτοιμα, τα βγάζετε από το φούρνο και τα αφήνετε να κρυώσουν στο ταψί. Στη συνέχεια ομαδοποιούνται σε ζευγάρια, επιλέγοντάς τα ώστε να ταιριάζει στο μέγεθος.

Για την γκανας

Λιωνουμε σε μπεν μαρι την κουβερτουρα!!!

Για την σαντιγι κακαο
Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα 300 γρ. κρέμα γάλακτος για να σφίξει και να γίνει σαντιγί.
Σπάμε τη σοκολάτα σε κομμάτια και τη λιώνουμε σε μπεν μαρί (= σε μια κατσαρόλα που είναι βουτηγμένη μέσα σε μια μεγαλύτερη κατσαρόλα στην οποία (μεγάλη) βράζει νερό).
Αφαιρούμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα 15 γραμμάρια ηλιέλαιο.
Ανακατεύουμε πολύ καλά. Ρίχνουμε το 1/3 της σαντιγί και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Ανοίγουμε το μίξερ με τη σαντιγί στη μικρή προς μεσαία ταχύτητα και ρίχνουμε μέσα το μίγμα. Ανακατεύουμε με το μίγμα μέχρι να φύγουν όλα τα άσπρα κομμάτια και την βάζουμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής.

Για την λευκή σαντιγι
Τοποθετούμε τον κάδο του μίξερ και το σύρμα του στην κατάψυξη για να παγώσουν. Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος στον παγωμένο κάδο και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη βανίλια και συνεχίζουμε να χτυπάμε, μέχρι να σφίξει τελείως η σαντιγί και να στέκεται. Αποθηκεύουμε στο ψυγείο για 30’ λεπτά πριν τη χρησιμοποιήσουμε.

Αφού κρυώσουν εντελώς, τα κοκάκια εμποτίζονται για 2-3 δευτερόλεπτα σε σιρόπι, και στη συνέχεια τοποθετούνται ξανά δίσκος γεμίζονται με την σαντιγι κακάο σκεπαζονται με τα μισα κοκάκια που τα εχουμε πρωτα βουτήξει από το κυλο μέρος μεσα στην γκανας.

Αφήστε να κρυώσουν μέχρι το σερβίρισμα και απο πάνω διακοσμηστε με την λευκή σαντιγι. Από αυτή τη συνταγή προέρχονται 12 κοκάκια 100-115 γρ. Ο καθένας. Καλή όρεξη,

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
• Το σιρόπι παρασκευάζεται από 200 γραμμάρια ζάχαρης + 600 ml νερό, βρασμένο, ανακατεμένο με 3 κουταλιές της σούπας ρούμι και μετά ψύχεται)
• Τα δάκρυα σοκολάτας μπορούν να αντικατασταθούν με τριμμένη σοκολάτα, ζαχαρωμένα φρούτα ή φρέσκα, όπως θέλετε

Καλη Απόλαυση

Προηγούμενο άρθρο“Κουραμπιέδες” με καρύδα
Επόμενο άρθροΓεμιστά κουλουρακια με σοκολάτα και καρύδια…που λιώνουν στο στόμα σας