Συστατικά

Σιρόπι
1 φλιτζάνι / 240 ml νερού
1/2 φλιτζάνι / 100 g ζάχαρης
1 ραβδί κανέλας
1/2 κουταλιά της σούπας φρέσκου στραγγισμένου χυμού λεμονιού
1 λωρίδα ξύσμα πορτοκαλιού 2,5 cm

Γέμιση
2 1/2 φλιτζάνια τριμμένη φρέσκια κολοκύθα
½ φλιτζάνι / 60 γραμμάρια ζάχαρης
1 φλιτζάνι / 120 γρ τριμμένα καρύδια
1/2 φλιτζάνι ξανθες σταφίδες
2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
½ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
½ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μοσχοκάρυδο
1/3 έως ½ φλιτζάνι φρυγανιά ή γλυκό τραχανά
12 φύλλα λεπτής ζύμης, τα φύλλα να ξεπαγώσουν σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 φλιτζάνι / 120 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ή συνδυασμός λιωμένου βουτύρου και ελαιόλαδου
Ζάχαρη Αχνη

Οδηγίες
Κάνετε το σιρόπι:

Βάλτε το νερό και τη ζάχαρη να βράσουν. Μειώστε τη φωτιά και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέστε το ραβδί κανέλας. Χυμός λεμονιού και ξύσμα πορτοκαλιού. Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για δέκα λεπτά. Βγάλτε το και αφήστε να κρυώσει εντελώς.

Κάντε την Γέμιση της πίτας:

Τοποθετήστε τη τριμμένη κολοκύθα σε ένα σουρωτήρι και τοποθετήστε ένα πιάτο, που να έχει από πάνω του κάποιο βάρος. Αφήστε την κολοκύθα να στραγγίσει για 1 ώρα. Πιέστε την για να φύγει η υπερβολική υγρασία από την κολοκύθα είτε με το χέρι είτε με τοποθέτηση σε ένα ύφασμα και με στρίψιμο μέχρι να βγει όλο το νερό.
Μεταφέρετε σε ένα μπολ και ανακατέψτε με τη ζάχαρη, τα καρύδια, τις σταφίδες, τη σκόνη κανέλας, το μοσχοκάρυδο και τα γαρύφαλλα. Προσθέστε ένα τρίτο από ένα φλιτζάνι φρυγανιά ή τραχανά και βάλτε παραπάνω εάν η γέμιση φαίνεται να είναι υγρή. Θα πρέπει να είναι υγρό χωρίς να έχει νερό καθόλου.
Αλλείψτε ελαφρά με λάδι ένα στρογγυλό ταψί 30 cm. Προθερμάνετε το φούρνο στους 170 ° C. Σε μια καθαρή, στεγνή επιφάνεια εργασίας, τοποθετήστε τα φύλλα κάθετα μπροστά σας. Καλύψτετα με ένα στεγνό πανί και ένα ελαφρώς βρεγμένο πανί από πάνω από αυτό.
Πάρτε το πρώτο φύλλο, βουρτσίστε με ελαιόλαδο και τοποθετήστε το στο ταψί, οριζόντια, με τα άκρα του φύλλου να κρέμονται πάνω από το χείλος του ταψιού. Επαναλάβετε με τα επόμενα 6 φύλλα φυλλώματος, βουρτσίζοντας το καθένα με ελαιόλαδο και τοποθετώντας τα ομόκεντρα το ένα πάνω στο άλλο, έτσι ώστε τα άκρα να κρέμονται πάνω από το χείλος του παταριού και να υπάρχει περίπου ίση ποσότητα φύλλων πάνω από την περίμετρο του ταψιού.
Απλώστε το γέμισμα ομοιόμορφα πάνω από το τελευταίο στρώμα του φύλλου. Καλύψτε την πίτα με τον ίδιο τρόπο, τοποθετώντας 6 φύλλα φυλλώματος, το καθένα βουρτσισμένο με ελαιόλαδο.
Χρησιμοποιώντας ψαλίδι κουζίνας, κόψτε το επάνω και το κάτω προεξέχον φύλλο έτσι ώστε να εκτείνεται πέρα ​​από την περίμετρο του τηγανιού κατά περίπου 4-5 εκατοστά. Συνδυάζοντας το επάνω και το κάτω προεξέχον φύλλο, γυρίστε το προς τα μέσα πάνω από την επιφάνεια, πιέζοντας λίγο και σχηματίζοντας ένα διακοσμητικό δακτύλιο γύρω από την περίμετρο της πίτας. Χτυπήστε 4-5 τρύπες στο φύλλο και βουρτσίστε το πάνω στρώμα με ελαιόλαδο. Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι το φύλλο να είναι χρυσό και τραγανό και η γέμιση.

Βγάλτε και σιγά σιγά ρίξτε το σιρόπι πάνω από την πίτα, έτσι ώστε να κατανέμεται ομοιόμορφα. Αφήστε την πίτα για τουλάχιστον μία ώρα. Πασπαλίστε την πίτα ελαφρά με τη ζάχαρη άχνη.

Σερβίρισμα.

Προηγούμενο άρθροΧαλβάς Σιμιγδαλένιος με καρπούζι….Φρουτένιος
Επόμενο άρθροΟι Αφράτες Τυροκουλούρες της Μαμάς!