Κολοκυθόψωμο με λάδι

Ένα ψωμάκι, γλυκούτσικο, υγρό και γευστικό που θα απολαύσεις σκέτο αλλά και με λίγο βούτυρο φρέσκο ή μαργαρίνη, ή λαδάκι (θα βάλεις κομμένες φέτες στην τοστιέρα ή την φρυγανιέρα και όπως θα είναι ζεστό το ψωμάκι θα λιώσει το βούτυρο ή η μαργαρίνη αλλά και θα απλώσει το λάδι για το αγκαλιάσει) ή με μπόλικο τυρί κρέμα.
Χρειάζεσαι, για ένα καρβελάκι με μήκος 20 εκατοστά, (θα το βάλεις σε φόρμα ψωμιού — μια μεγάλη ή δύο μικρές –), για να ετοιμάσεις ένα ή δύο καρβελάκια, μπορείς, επίσης, να κάνεις μικρά, ατομικά φραντζολάκια ή να μοιράσεις το μείγμα στη φόρμα που έχεις για τα muffins.

Χρειάζεσαι:

Λίγο βούτυρο, μαργαρίνη ή λάδι για να περάσεις το σκεύος
185 γρ. τριμμένο κολοκύθι
140 γρ. καστανή ζάχαρη
80 ml. ελαιόλαδο (μπορείς και ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο, σογιέλαιο, canola, ότι έχεις και προτιμάς)
80 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
2 μεγάλα αβγά
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
190 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κ.γ. αλάτι
½ κ.γ. μαγειρική σόδα
½ κ.γ. baking powder
1½ κ.γ. κανέλα
¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
1 γεμάτο κ.γ. ξύσμα λεμονιού (ή από άλλο εσπεριδοειδές)
60 γρ. χοντροκομμένα καρύδια (ή άλλο ξηρό καρπό που προτιμάς) – προαιρετικά

Διαδικασία:

Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180°C και βουτυρώνεις (ή περνάς με λάδι) την φόρμα σου ελαφρά. Αν θέλεις την πασπαλίζεις και με λίγο αλεύρι ή, αν προτιμάς, βάζεις αντικολλητικό χαρτί που θα πρέπει ωστόσο να το περάσεις με λίγο βούτυρο.
Ανακατεύεις το τριμμένο κολοκύθι με την ζάχαρη, το λάδι, το γιαούρτι, τα αβγά και το εκχύλισμα βανίλιας.
Αφού ανακατέψεις το αλεύρι με το αλάτι, τη σόδα, το baking powder, το ξύσμα και τα μυρωδικά (κανέλα, μοσχοκάρυδο) τα προσθέτεις στο παραπάνω, στεγνό, μείγμα και ανακατεύεις καλά μέχρι να ενοποιηθούν τα υλικά. Αν βάλεις ξηρό καρπό τον προσθέτεις και ανακατεύεις.
Αδειάζεις το μείγμα στην φόρμα και ψήνεις για 40-55 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει. Όπως και τα cakes αν βάλεις τη λάμα ενός μαχαιριού στο κέντρο θα πρέπει να βγει καθαρή.
Αφήνεις να κρυώσει για 10 λεπτά και στη συνέχεια το ξεφορμάρεις και το αφήνεις πάνω σε μια σχάρα να κρυώσει εντελώς πριν το κόψεις.

ΠΗΓΗ: https://yourcookingpartner.wordpress.com/

Προηγούμενο άρθροRed Velvet…το Κέικ των Ερωτευμένων
Επόμενο άρθροΜαλακά Μπισκότα Μήλου