Κοτόπιτα

Η Συνταγή είναι απο το Mpaxari & Kanela

Υλικά

Φύλλο
600 γρ αλεύρι
300 ml νερό
2 κσ ελαιόλαδο
1 κσ ξίδι
1/2 κγ αλάτι

Γέμιση
1 κοτόπουλο 1200 – 1500 γρ
2 μεγάλα κρεμμύδια
1 φλιτζάνι τσαγιού τραχανά
300 γρ τυρί φέτα θριματισμενη
200 γρ γραβιέρα σε κομματακια
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Αλάτι πιπέρι
Έξτρα ελαιόλαδο για να αλείψουμε και αλεύρι γαι το άνοιγμα των φύλλων.
5 φέτες μπέικον

Εκτέλεση

Βράζουμε το κοτόπουλο σε αλατισμένο νερό.
Βγάζουμε το κοτόπουλο και κρατάμε 1 φλιτζάνι απ το ζωμό, αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Καθαρίζουμε από πετσες και κόκαλα και κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
Σε βάθη τηγάνι σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε ελαιόλαδο για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε το μπέικον το κοτόπουλο να σοταριστουν για λίγο, ρίχνουμε τον τραχανά, τα τυριά, αλάτι πιπέρι, τον τραχανά και το ζωμό. Κλείνουμε το μάτι και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Σε βάθη σκεύος ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι το νερό, λάδι, και το ξίδι. Ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε εύπλαστο ζυμάρι. Αφήνουμε για μισή ώρα να ξεκουραστεί.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 7 ίσα στρογγυλά μπαλάκια .

Παίρνουμε ενα ταψί αλείφουμε ελαιόλαδο και το αφήνουμε στην άκρη.
Παίρνουμε ένα μπαλάκι και στον πάγκο της κουζίνας μας ρίχνουμε μια χούφτα αλεύρι βάζουμε από πάνω το μπαλάκι να αλευρωθει καλά και με ένα λεπτό πλάστη ανοίγουμε φύλλο λίγο μεγαλύτερο απ το ταψί μας. Ο σωστός τρόπος για να ανοίξουμε φύλλο καλό είναι να αλευρωσουμε πολύ το μπαλάκι στην αρχή και μόνο. Έτσι δεν θα κολλήσει το φύλλο καθώς θα το ανοίγουμε.
Ανοίγουμε το πρώτο φύλλο και το απλώνουμε στο ταψί, κοιτάμε να προεξέχει λίγο φύλλο απ το ταψί, πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο και ανοίγουμε και δεύτερο φύλλο λαδώνουμε ξανά. Θα βάλουμε 4 φύλλο από κάτω. Ρίχνουμε όλη τη γέμιση και απλώνουμε να πάει ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του ταψιού.
Σκεπάζουμε με 3 λαδωμένα φύλλα. Χαράζουμε και πασπαλίζουμε ξανά ελαιόλαδο.
Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμενο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου πάνω κάτω αντιστάσεις για 1 ώρα και λίγο. Μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα!!!!!
Αν θέλουνε η πίτα μας να έχει χρυσαφένιο χρώμα θα ανοίξουμε τα φύλλα με κίτρινο χωριάτικο αλεύρι.

Η Συνταγή είναι απο το Mpaxari & Kanela

Προηγούμενο άρθροΖουμερό κέικ με καρότα και μασκαρπόνε
Επόμενο άρθροΠως θα φτιάξετε αλλιώς την Pesto…η γεύση της είναι αξεπέραστη