Κοτόπουλο Φρικασέ με μαρούλια

Yλικά:

1 κοτόπουλο
1 μεγάλο μαρούλι ή 2 μικρά
6-8 κρεμμυδάκια φρέσκα κομμένα 
1/2 φλ.τσαγιού άνηθο ψιλοκομμένο
1/3 φλ.τσαγιού ελαιόλαδο
1 κ.σούπας κορν φλάουρ
1 αυγό
το χυμό από 1-2 λεμόνια
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

Κόβουμε τα φύλλα του μαρουλιού από την άκρη και τα πλένουμε καλά. Κόβουμε κάθε φύλλο κάθετα σε πάχος 5 εκ.
Τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι, τα ξαναπλένουμε και τα αφήνουμε να στραγγίσουν.
Πλένουμε το κοτόπουλο, το καθαρίζουμε, αφαιρούμε την περισσότερη πέτσα και το κόβουμε σε μερίδες.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια σε ροδελίτσες μέχρι το τρυφερό πράσινο μέρος.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, το κοτόπουλο, αλάτι και πιπέρι. Σωτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να ροδίσει το κοτόπουλο από όλες τις πλευρές.
Προσθέτουμε τα φύλλα μαρουλιού στην κατσαρόλα, τα αφήνουμε μέχρι να χάσουν τον όγκο τους.
Προσθέτουμε 1 ποτήρι ζεστό νερό από τον βραστήρα. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί για περίπου 50 λεπτά με 1 ώρα μέχρι να μαλακώσει καλά το κοτόπουλο αλλά να μη διαλύεται.
10 λεπτά πριν το τέλος προσθέτουμε και τον άνηθο. Το φαγητό μας θέλουμε να έχει μείνει με αρκετό ζουμί.

Αδειάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το ζουμί από το φαγητό. Για να μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό χωρίς να μας χυθεί το υπόλοιπο φαγητό στο κατσαρολάκι, περνάμε μια πετσέτα από τα χερούλια και το καπάκι της κατσαρόλας για να μην καούμε και να κρατάμε σταθερά την κατσαρόλα αφήνοντας να περάσει μόνο το ζουμί από το φαγητό στο κατσαρολάκι.
Σε 1/3 ποτήρι νερό προσθέτουμε το κορν φλάουρ, ανακατεύουμε να διαλυθεί.
Ρίχνουμε το νερό με το κορν φλάουρ στο ζουμί με το κατσαρολάκι και ανακατεύουμε να πήξει. Εαν χρειαστεί βάζουμε το κατσαρολάκι στο ζεστό μάτι για να το βοηθήσουμε με τη θερμότητα να πήξει.

Σε ένα μπολ χτυπάμε το αυγό με το σύρμα και προσθέτουμε σιγά-σιγά το χυμό λεμονιού ανακατεύοντας συνεχώς.
Σε αυτό το μπολ προσθέτουμε σταδιακά, κουταλιά-κουταλιά το ζουμί από το κατσαρολάκι ανακατεύοντας μέχρι να γεμίσει το μπολ. Ο λόγος που προσθέτουμε σιγά-σιγά το ζουμί στο μπολ είναι για να μην “κόψει” το αυγό και να μπορέσουν να έρθουν τα υγρά σε παρόμοια θερμοκρασία. Αν έχει παραμείνει ζουμί στο κατσαρολάκι ρίχνουμε το νέο μείγμα από το μπολ πίσω στο κατσαρολάκι και όλο αυτό στην κατσαρόλα με το κοτόπουλο.
Ανακατεύουμε ελαφρά, αφήνουμε το φαγητό για 10 λεπτά στην κατσαρόλα και σερβίρουμε.

Καλή Επιτυχία

ΠΗΓΗ: http://www.delightfularea.com/

 

Προηγούμενο άρθροΚρεμίτα σε Σφολιάτα…υπέροχη βελούδινη κρέμα
Επόμενο άρθροΣπιτικό Χριστουγεννιάτικο κέικ Πανετόνε