Υλικά
3/4 κιλού ξερά κουκιά
1/2 κιλό ντομάτες ώριμες στον τρίφτη ή ένα κουτί ντοματάκια με το χυμό τους
1/2 κιλό μικρά κρεμμύδια για στιφάδο
5-6 σκελίδες σκόρδο σε χοντρά φετάκια 
1 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
2 φύλλα δάφνης
5-6 κόκκοι μπαχάρι
1/3 κουταλάκι γλ. κύμινο
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε τα κουκιά από το προηγούμενο βράδυ να φουσκώσουν.  Τα βάζουμε να βράσουν 10′ με ανάλογο νερό. Πετάμε το πρώτο νερό και τα ξαναβάζουμε να βράσουν σε καθαρό. Όταν μισοβράσουν τα βάζουμε σε σουρωτήρι και τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά. Σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια 3′-4′.

Προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε 1′ ακόμα. Προσθέτουμε τη ντομάτα, τη δάφνη, το μπαχάρι, το κύμινο, αλάτι, και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν 5′, να δέσουν λίγο. Προσθέτουμε  τα μισοβρασμένα κουκιά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μείνουν με το λάδι τους.
Προηγούμενο άρθροΟ Μπακλαβάς της Μυτιλήνης
Επόμενο άρθροΧοιρινό στη γάστρα με πατάτες, γιορτινό λουκούμι!