Συστατικά
1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
3 φέτες μπεικον, σε κύβους
Ένα πλήρες κοτόπουλο (περίπου 4 κιλά), κομμένο σε 6 κομμάτια
2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
3 καρότα, ξεφλουδισμένα και κομμένα σε 4 κομμάτια
1 μάτσο μάραθου, τα φύλλα ψιλοκομμένα
2 κύπελλα ολόκληρα, μικρά μανιτάρια – πλυμένα και κομμένα (προαιρετικά)
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένα
1 φλιτζάνι γλυκό κόκκινο κρασί, όπως η Μαυροδάφνη
1 φλιτζάνι ξηρό κόκκινο κρασί
1/2 κουταλάκι του γλυκού νιφάδες κόκκινου πιπεριού
1 κουταλάκι του γλυκού ξηρό θυμάρι
1 κουταλάκι αποξηραμένο δεντρολίβανο
2 φύλλα δάφνης
1 κουταλάκι αλάτι
Νερό, όσο απαιτείται
3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο, φρέσκο ​​μαϊντανό

Οδηγίες για να το φτιάξετε

Προσθέστε λάδι σε ένα βαθύ τυγάνι σε μεσαία φωτιά για 30 δευτερόλεπτα. Προσθέστε το μπεικον και σοτάρετε για 1 λεπτό. Προσθέστε το κοτόπουλο και κάψτε το για 5 λεπτά. Γυρίστε τα κομμάτια και κάψτε για άλλα 5 λεπτά. Κάντε το σε παρτίδες αν δεν χωράνε όλα μαζι στην κασταρόλα. Αφαιρέστε το κοτόπουλο και αφήστε το στην άκρη.

Προσθέστε τα κρεμμύδια, τα καρότα και το μάραθο και σοτάρετε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά. Εάν χρησιμοποιείτε μανιτάρια, προσθέστε τα και σοτάρετε για 1 λεπτό. Μετά από αυτό, προσθέστε το σκόρδο και σοτάρετε για ένα λεπτό. Προσθέστε το κοτόπουλο πίσω στο τηγάνι και προσθέστε το γλυκό κρασί, το αποξηραμένο κρασί, τις νιφάδες κόκκινου πιπεριού, το θυμάρι, το δενδρολίβανο, τα δάφνια και το αλάτι. Αν το μείγμα δεν καλύπτει το κοτόπουλο, προσθέστε λίγο νερό μέχρι να καλυφθεί.

Σκεπάστε το τηγάνι και βάλτε το μείγμα να βράσει πάνω από μέτρια-υψηλή φωτιά. Μόλις το κάνετε, μειώστε τη θερμοκρασία για να σιγοβράσει το στιφάδο για 45 λεπτά. Γυρίστε τα κομμάτια κοτόπουλου πάνω, ξανασκεπάστε και στη συνέχεια σιγοβράστε το στιφάδο για άλλα 45 λεπτά.

Αφαιρέστε το κοτόπουλο και τα λαχανικά από το τηγάνι, αφήνοντας μέσα το υγρό. Με ανοιχτή την κατσαρόλα, αφήστε το να βράσει και στη συνέχεια το αφήστε να σιγοβράσει. Αφήνετε για περίπου πέντε λεπτά ή έως ότου η σάλτσα πήξει ελαφρώς. Ρίξτε τη σάλτσα πάνω από το κοτόπουλο και τα λαχανικά και στη συνέχεια πασπαλίστε με το φρέσκο ​​μαϊντανό ακριβώς πριν το σερβίρετε.

Προηγούμενο άρθροΧταποδάκι Στιφάδο…να γλείφετε τα δαχτυλά σας
Επόμενο άρθροΤα πιο γρήγορα κουλουράκια κακάο…από τον Στέλιο Παρλιάρο