Λαζάνια με σάλτσα ραγού και μοτσαρέλλα

Πολλοί έχουν ζητήσει τη συνταγή μου για τα λαζάνια ragu με μπεσαμέλ, οπότε ορίστε:
Το πρωτότυπο δεν έχει μοτσαρέλα, αλλά μόνο παρμεζάνα. Η δική μας έχει και μοτσαρέλα γιατί την αγαπάμε έτσι!

Υλικά

30 φύλλα ζυμαρικών
2 κρεμμύδια
2 μπαστούνια σέλινο
2 καρότα
Ελαιόλαδο
1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
Ποτήρι λευκό κρασί (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κόκκινο αν προτιμάτε)
2,5 κιλά ντοματάκια δαμάσκηνο
(Παρακαλώ σημειώστε ότι η αυθεντική μπολονέζ απαιτεί μόνο 3 ή 4 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας, αλλά προτιμούμε να βάζουμε φρέσκες ή κονσέρβες ντομάτες αναμεμειγμένες.)
Σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά)
1 φλιτζάνι ζωμός βοδινού ή κοτόπουλου
1 φλιτζάνι γάλα (αυθεντικό) δεν κάναμε
Αλάτι και πιπέρι για να γευτείς
Ζάχαρη λίγη όσο μας αρέσει!

Για την σάλτσα μπεσαμελ
2 κσ βούτυρο,
λίγο ελαιολαδο
1/2 φλιτζάνι αλεύρι
3 κούπες γάλα περίπου

Τα υπόλοιπα συστατικά
3 μπάλες μοτσαρέλα
Φλιτζάνι παρμεζάνα

Εκτέλεση

Ετοιμάστε τα λαχανικά σας που είναι δύο κρεμμύδια, 2 καρότα και δύο μπαστουνάκια σέλινο όλα ψιλοκομμένα.
Βάλτε μια-δυο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρετε τα υλικά σας για τουλάχιστον δέκα λεπτά, προσθέστε ένα ποτήρι λευκό κρασί και
μαγειρέψτε για λίγα λεπτά. Προσθέστε τον κιμά σας μισό κιλό αν φτιάχνετε για μια τετραμελή οικογένεια. Μαγειρέψτε για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να
ροδίσει το κρέας.
Ανακατέψτε τις ντομάτες δαμάσκηνου 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο και προσθέστε το στο κρέας σας. Το σκόρδο είναι προαιρετικό!
Στη συνέχεια, προσθέστε ένα φλιτζάνι ζωμό είτε βοδινόι είτε κοτόπουλο και αφήστε το να πάρει βράση και στη συνέχεια αφήστε το να σιγοβράσει.
Όσο περισσότερο το μαγειρεύετε τόσο καλύτερη είναι η σάλτσα, αλλά μπορεί να είναι έτοιμη σε 45 λεπτά έως 1 ώρα αν θέλετε μια γρήγορη σάλτσα.
Αλλά θυμηθείτε όσο περισσότερο χρόνο αφήσετε τόσο πιο πλούσιο θα είναι η σάλτσα ράγου. Αφήστε έως και τρεις ώρες για να φτιάξετε αυτή τη σάλτσα αλλά
όχι περισσότερο.

Μερικοί προσθέτουν ένα ποτήρι γάλα στη σάλτσα. Δεν το κάνουμε. Αλάτι και πιπέρι στην απαιτούμενη ποσότητα.
Μου αρέσει να προσθέτω λίγη ζάχαρη αλλά αυτό είναι προαιρετικό.
Θα χρησιμοποιήσω περίπου 30 φύλλα ζυμαρικών. Θα χρειαστείτε ένα μεγάλο βαθύ πιάτο για τα λαζάνια σας.

Για τη σάλτσα μπεσαμέλ
Ξεκινήστε προσθέτοντας ένα τέταρτο ραβδί βούτυρο, λίγο ελαιολαδο και μισό φλιτζάνι αλεύρι. Αφήνουμε να ψηθεί σιγά σιγά.
Μαγειρέψτε τη σάλτσα: Ρίξτε και ανακατεψτε το γάλα, λίγο-λίγο, περίπου μιάμιση πίντα μέχρι να γίνει λεία η σάλτσα και να ενσωματωθεί το γάλα.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει απαλά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να γίνει λεία και πηχτή η σάλτσα.
Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, δηλαδή το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση.

Για να φτιάξεις τα λαζάνια σου
Ξεκινήστε με σάλτσα ράγου στο κάτω μέρος του δίσκου. Στη συνέχεια, ξεκινήστε την πρώτη στρώση ζυμαρικών και μετά προσθέστε την ραγού.
Στη συνέχεια, προσθέστε κομμάτια μοτσαρέλας. Σάλτσα μπεσαμέλ από πάνω και μετά άλλη μια στρώση ζυμαρικά.
Συνεχίστε έτσι μέχρι να τελειώσουν τα υλικά σας. Ολοκληρώστε με στρώση ζυμαρικών, ραγού και μετά γεμάτη στρώση μπεσαμέλ.
Στη συνέχεια προσθέτουμε λίγα κομμάτια μοτσαρέλα και φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 c για περίπου 40 λεπτά. Αφήστε το να ξεκουραστεί για 15 λεπτά πριν το σερβίρετε.

Καλή Απόλαυση

ΠΗΓΗ: Cooking With Uncle Rob

Προηγούμενο άρθροΜπισκότα με γέμιση μήλου….είναι υπέροχα για τον καφέ σας
Επόμενο άρθροΝτοματοκεφτέδες Σαντορίνης – πραγματικά το κάτι άλλο !!!