Λυχναράκια με φέτα…🥟

Υλικά

Για την ζύμη:
500 γρ. αλεύρι
200 γρ. Βούτυρο λιωμένο
200 γρ. Γιαούρτι
1 κ.γ μπέικιν Πάουντερ
1/2 κ.γ αλάτι
1/4 κ.γ ζάχαρη

Για την γέμιση :
250 γρ. Φέτα
250 γρ. Μυζήθρα
2 αυγά
1/4 κ.γ πιπέρι
2 κ.σ δυόσμο

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε το βούτυρο, το γιαούρτι, τη ζάχαρη στο χέρι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Αναμειγνύουμε το μπέικιν σε μια κουπα αλεύρι και το προσθέτουμε στο μίγμα. Σιγά σιγά και προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι ως ότου γίνει μια ζύμη μαλακή μεν αλλά που να μην κολλά στα χέρια. Η ζύμη της συγκεκριμένης συνταγής είναι αφράτη και δεν ανοίγει τεράστια φύλλα. Γύρω στα 4-5 φυλλαράκια βγάζουμε σε κάθε άνοιγμα

Αφήνουμε κανένα μισάωρο να ξεκουραστεί, και ετοιμάζουμε τη μυζηθρα με την φέτα. Την αλέθουμε σε μύλο του πουρέ ή την πατάμε με το εργαλείο που κάνουμε πουρέ (εκείνο που έχουν πολλά σετ κουτάλες) ή απλά με ένα πιρούνι ώστε να γίνει σαν πολτός.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα αυγά , το πιπερι και το δυοσμο και ανακατεύουμε.
Ανοίγουμε μικρά φυλλαράκια όχι πολύ λεπτά, γύρω στα 3 χιλιοστά πάχος ή και περισσότερο αν σας αρέσουν πιο χοντρά.
Κόβουμε κύκλους με διάμετρο 10-12 εκατοστά , βάζουμε μια καλή κουταλιά ζύμη στο κέντρο, την στρώνουμε να γίνει επίπεδη και τα «τσιμπάμε» σε λυχναράκια 

Τα αλείφουμε με το αυγό με τη βοήθεια ενός πινέλου και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180ο βαθμούς φούρνο για 40 περίπου λεπτά.
Ταιριάζουν ωραία με παγωμένη ρακή ή με κάποιο δροσερό λικέρ, με αναψυκτικό και με καφέ παντός είδους!

Συμβουλή

1)Αν η μυζήθρα είναι πολύ υδαρής, τα καλιτσούνια ανοίγουν στο ψήσιμο. Γι αυτό πολλές νοικοκυρές βάζουν για μια μέρα την μυζήθρα που προορίζεται για καλιτσούνια να σταθεί σε βαμβακερή πετσέτα
ώστε να απορροφηθούν τα υγρά της.
3) Μπορείτε να τα καταψύξετε άψητα και να τα ξεπαγώσετε όταν θα τα χρειαστείτε. Τότε βέβαια δεν θα τα αλείψετε με αυγό παρά μόνο την ώρα του ψησίματος.

Η συνταγή και η φωτό είναι της κας Πόπη Μπαλαλή

Προηγούμενο άρθροΝουτέλα CheeseCake
Επόμενο άρθροΧαλουμόπιτες με ζύμη κούρου