Μακαρόνια με σάλτσα Μπολονεζ

Συστατικά:

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
¼ φλιτζάνι βούτυρο
1 μεγάλο κίτρινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο και ομοιόμορφο σε κύβους
4 μικρά (ή 2 πολύ μεγάλα) καρότα ψιλοκομμένα
4 μίσχοι σέλινο καρδιά (ή 2 μεγάλα μίσχοι σέλινο) ψιλοκομμένα
4 σκελίδες σκόρδου, πολύ ψιλοκομμένες
120 gr πανσετα ή μπεικον σε κύβους ή ψιλοκομμένο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 kg άπαχο κιμά (μείγμα μοσχαρίσιου κρέατος, χοιρινού – ή απλώς μοσχαρίσιο κρέας)
1 φλιτζάνι ξηρό λευκό κρασί
2 φλιτζάνια γάλα
1 κοσνερβα ολόκληρες ντομάτες ,σε κύβους  (με το υγρό  οι ντομάτες)
1 φλιτζάνι νερό
Για επάλειψη:
λίγα κομμάτια βουτύρο
Φρεσκοτριμμένο παρμεζανα

Εκτέλεση:

Ζεσταίνουμε το βούτυρο και το λάδι μαζί σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
Όταν το βούτυρο λιώσει και η κατσαρόλα είναι ζεστή, προσθέστε το κρεμμύδι, το καρότο,
το σέλινο, το σκόρδο και μια καλή πρέζα αλάτι και σοτάρετε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας
συχνά. Προσθέστε την πανσέτα ή μπεικον σε κύβους και μαγειρέψτε για άλλα 10 λεπτά,
μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και η πανσέτα να είναι τραγανή.
Ψιλοκόβετε ή λιωστε το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλινο για να φτιάξετε μια καλύτερης υφής σάλτσας.
Αυξήστε τη φωτιά αρκετά ρίξτε τον κιμά σε 3 δόσεις και ανακατεύεται σπάζοντας τον σε κομμάτια με ένα κουτάλι. Μεταξύ κάθε προσθήκης καλύψτε το κιμα με τους χυμούς από το τηγάνι.
Αυτό είναι σημαντικό γιατί θα ψηθεί αντί να τσιγαριστεί ο κιμάς. Μετά την τελευταία προσθήκη,όταν δεν είναι ροζ το κρέας και δεν παραμένουν κομμάτια, ρυθμίστε το χρονόμετρο στα 15 λεπτά. Θέλετε το κρέας σας να καραμελωθεί.
Περισσότερα υγρά θα εξατμιστούν και οι γεύσεις θα πυκνώσουν. Θέλετε να κολλήσουν
καμένα κομμάτια κρέατος στο κάτω μέρος του τηγανιού σας, το οποίο θα
τα ξύσουμε αργότερα. Παρακολουθήστε το τηγάνι σας καθώς δεν θέλετε να καει
το κρέας.

Όταν βλέπετε να αρπάζει, χαμηλώστε τη θερμότητα στο μέσο για να φτάσετε στο
τέλος του χρόνου σοταρίσματος των 15 λεπτών.
Σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το λευκό κρασί στο τηγάνι. Με ένα ξύλινο κουτάλι,
ξύστε όλα τα καφέ κομμάτια που έχουν κολλήσει στο κάτω μέρος του τηγανιού.
Σπρώξτε το κρέας τριγύρω για να βεβαιωθείτε ότι το ξύνετε όλα. Όταν τελειώσετε,
το κρασί θα εξατμιστεί (2-3 λεπτά). Προσέξτε να μην αφήσετε το κρέας να κολλήσει
ξανά (χαμηλώστε τη φωτιά εάν είναι απαραίτητο).

Προσθέστε το γάλα, ντομάτες σε κύβους και το υγρό τους, το νερό, 1 κουταλάκι του
γλυκού αλάτι και πιπερι. Αφήστε να βράσει και στη συνέχεια χαμηλώστε στη
χαμηλότερη σκαλα και αφήστε να σιγοβράσει πολύ αργά, μισό-καλυμμένο, για 1 ώρα.
Ανακατέψτε μερικές φορές. Εάν η σάλτσα σας αρχίσει να κολλάει πριν από το τέλος
του χρόνου μαγειρέματος, χαμηλώστε τη φωτιά (αν είναι δυνατόν) ή / και προσθέστε
λίγο νερό.
Στο τέλος, η σάλτσα πρέπει να είναι παχιά, περισσότερο λάδι από το νερό.
Προσαρμόστε το αλατι για τελευταία φορά – μην φοβάστε να προσθέσετε περισσότερο
αλάτι (δοκιμάζοντας κάθε φορά που προσθέτετε λίγο).
Σιγοβράζουμε τη σάλτσα μπολονέζ πολύ αργά, μισο σκεπασμένη για 1 ώρα με τη χαμηλότερη δυνατή φωτιά.

Για σερβίρισμα: Ανακατέψτε λίγο βούτυρο και περίπου δύο κουταλιές της σούπας
φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα ανά μερίδα αυτές οι τελευταίες προσθήκες
θα παράγουν μια απίστευτα κρεμώδη γεύση.
Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και στραγγίξτε τα
καλά, κρατώντας λίγο από το νερό και επιστρέψτε τα στην κατσαρόλα.
Ρίξτε λίγο σάλτσα, αρκετή για να καλύψει τα ζυμαρικά.
Σερβίρετε σε μπολ με μερικά φύλλα βασιλικού πασπαλισμένα απο πάνω με ​​τριμμένη παρμεζάνο-reggiano, για γεύση.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Εάν η σάλτσα εξακολουθεί να είναι πολύ παχιά … αραιώστε με το υγρό από τα ζυμαρικά.

Προηγούμενο άρθροΓλυκοτυροπιτάκια αφράτα…δεν έχετε φάει ποτέ κάτι τέτοιο
Επόμενο άρθροΧωριάτικη Τυρόπιτα με δυόσμο…