Μακαρόνια Χοντρά με σάλτσα

Αχ, τα μακαρόνια χοντρά με σάλτσα! Ένα πιάτο απλό, οικονομικό, και συνάμα τόσο γευστικό, που δύσκολα αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Ας δούμε μερικά από τα πλεονεκτήματα που κάνουν αυτό το πιάτο τόσο αγαπητό:

Ιδανικό για κάθε περίσταση: Είτε θέλετε ένα γρήγορο και χορταστικό γεύμα για το μεσημέρι, είτε ένα πλούσιο και καλομαγειρεμένο πιάτο για το βράδυ, τα μακαρόνια χοντρά με σάλτσα ταιριάζουν σε κάθε περίσταση.

Εύκολη προετοιμασία: Ακόμα και οι αρχάριοι μάγειρες μπορούν να φτιάξουν αυτό το πιάτο με ευκολία. Αρκούν μερικά απλά υλικά και λίγα λεπτά μαγειρέματος για να απολαύσετε ένα γευστικό και θρεπτικό γεύμα.

Χορταστικό: Τα χοντρά μακαρόνια, σε συνδυασμό με την πλούσια σάλτσα, αποτελούν ένα χορταστικό πιάτο που θα σας κρατήσει χορτάτους μέχρι το επόμενο γεύμα.

Προσιτό: Τα υλικά για αυτό το πιάτο είναι οικονομικά και εύκολα διαθέσιμα σε κάθε σούπερ μάρκετ.

Αρωματική πανδαισία: Ο βασιλικός, το θυμαρι, το σκόρδο, και άλλα μυρωδικά και μπαχαρικά μπορούν να απογειώσουν το άρωμα και τη γεύση του πιάτου.

Θρεπτικό: Τα μακαρόνια αποτελούν καλή πηγή υδατανθράκων, ενώ η σάλτσα μπορεί να προσφέρει βιταμίνες, ανόργανα άλατα, και φυτικές ίνες.

Είτε είστε λάτρης της ιταλικής κουζίνας, είτε απλά ψάχνετε ένα νόστιμο και οικονομικό πιάτο, τα μακαρόνια χοντρά με σάλτσα είναι η τέλεια επιλογή για εσάς!

Υλικά συνταγής

500 γρ. μακαρόνια χοντρά Νο. 5
5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
500 γρ. ντοματάκια κονκασέ με τους χυμούς του
1 κ.σ. πελτές ντομάτας
1 κοφτή κ.σ. ζάχαρη
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 καρότο, κομμένο σε φετες
1-2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένο
2 κ.γ. θυμάρι αποξηραμένο
2 κ.γ. βασιλικό αποξηραμένο
1 καυτερή πιπερίτσα, ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μειγμα μπαχαρικών ή ριγανη
100 γρ. τριμμένη παρμεζάνα ή άλλο σκληρό τυρί επιλογής σας όπως πεκορίνο ή κεφαλοτύρι

Εκτέλεση συνταγής

Βάζετε τα μακαρόνια να βράζουν σε μπόλικο, κοχλαστό, αλατισμένο με χοντρό αλάτι νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Όταν θα είναι έτοιμα θα τα στραγγίξετε και θα τα ξαναβάλετε στη κατσαρόλα που τα βράσατε, όπου θα τα ανακατέψετε με τη σάλτσα
που ήδη θα είναι έτοιμη.

Παράλληλα με τα μακαρόνια φτιάχνετε τη σάλτσα:
Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία και σοτάρετε τα κρεμμύδια μαζί με καρότο και ανακατεύοντας συχνά μέχρι να μαλακώσουν.
Ρίχνετε και το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1/2 λ επιπλέον.

Προσθέτετε το πελτέ ντομάτας, ανακατεύετε, τα ντοματάκια κονκασέ, τη ζάχαρη, το βασιλικό και το θυμάρι και ανακατεύετε καλά.
Μόλις πάρουν βράση ρίχνετε αλάτι και πιπέρι, χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή, σκεπάζετε το τηγάνι με το καπάκι του και βράζετε τη σάλτσα σας για 25 λ. Αν απαιτηθεί κατά τη διάρκεια του βρασίματος προσθέτετε λίγο ζεστό νερό για να βράσει καλά
η σάλτσα χωρίς όμως να “σωθούν” όλοι οι ζωμοί της
Ρίχνετε τη καυτή σάλτσα ντομάτας μέσα στη κατσαρόλα με τα έτοιμα, ζεστά στραγγισμένα μακαρόνια και ανακατεύετε να ενσωματωθούν.
Τα σερβίρετε αμέσως με λιγα απο τα μυρωδικά από πάνω και εφόσον δεν νηστεύετε βάλτε και με τριμμένο τυρί

Καλή σας όρεξη!

 

Προηγούμενο άρθροΝόστιμη σφηνόπιτα ή ρυζόπιτα της γιαγιάς μου από την Ροδόπη
Επόμενο άρθροΗ Απόλυτη Πορτοκαλόπιτα…Το έντονο άρωμά της έχει μεθύσει όλο μου το σπίτι