Μαλακά επίπεδα ψωμάκια

Συστατικά 

Αλεύρι 500g
1 κουταλάκι του γλυκού μαγιά
1,5 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
0,5 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
350 ml νερού
2-3 κουταλιές λάδι, (το ελαιόλαδο είναι το καλύτερο) αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο θέλετε

Οδηγίες

Τοποθετήστε 250 ml ζεστού νερού σε ένα μπολ και προσθέστε τη μαγιά. Αφήστε τη μαγια να ενεργοποιηθεί μέσα στο νερό για 5-10 λεπτά. Ανακατέψτε καλά και βεβαιωθείτε ότι η μαγια διαλύθηκε εντελώς.
Προσθέστε περίπου 200-230g αλεύρι και συνεχίστε να ανακατεύετε. Μόλις τελειώσετε, το μειγμα πρέπει να είναι ένα πηχτός χυλός και δεν πρέπει να τρέχει από το κουτάλι. Αφήστε το χυλό “να αναπνεύσει” για περίπου 10 λεπτά.

Καλύψτε το και βάλτε το σε ένα σκοτεινό, ζεστό μέρος για 2-3 ώρες για να διπλασιάσετε το μέγεθος.
Τα υπόλοιπα συστατικά, το αλεύρι, το αλάτι και η ζάχαρη πρέπει να τοποθετηθούν σε ένα άλλο μεγαλύτερο μπολ και να προσθεσετε το χυλό από τη στιγμή που είναι έτοιμος. Ζυμώνετε τη ζύμη απαλά με τα χέρια σας. Εδω και εκεί προσθέτουμε ζεστό νερό και συνεχίζουμε τη ζύμωση για περίπου 20-25 λεπτά.

Θα χρειαστείτε περίπου 100 ml νερού. Η ζύμη στο τέλος δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια ή να έχει πάρα πολύ αλεύρι. Πρέπει να είναι μαλακή και ελαστική. Αφού τελειώσετε, καλύψτε πάλι τη ζύμη και αφήστε την να διπλασιαστεί σε μέγεθος ακόμα μία φορά.
Εν τω μεταξύ, θα πρέπει να ετοιμάσετε μια «κρέμα αλευριού». Πάρτε 30gr αλεύρι και 150ml κρύου νερού, ανακατέψτε αυτά τα 2 συστατικά μαζί και τοποθετήστε σε χαμηλή φωτιά για βρασμό αργά και συνεχίστε να ανακατεύετε. Μόλις η “κρέμα αλεύρου” έχει παχιά μορφή, αφαιρέστε την από τη φωτιά και αφήστε την να κρυώσει.


Κόψτε τη ζύμη σε 2 ίσα κομμάτια αν είναι απαραίτητο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ελαιόλαδο, οπότε η ζύμη δεν θα λερώσει στα χέρια σας. Όπως φαίνεται στην εικόνα, διαμορφώστε τη ζύμη σας με την τελική μορφή με τα δάχτυλά σας και αλλοιψτε την κρέμα αλεύρου. Αφήστε 20 λεπτά για να αναπνεύσει η ζύμη.

Εν τω μεταξύ, τοποθετήστε στην πρώτη σκάλα του φούρνου σας το ταψί του φούρνου. Ζεσταίνουμε το φούρνο για 20 λεπτά στους 250C. Προσθέστε ένα ποτήρι νερό στον ζεστό δίσκο φούρνου δημιουργώντας ατμό. Τοποθετήστε  το δίσκο με τη ζύμη στη δεύτερη σκαλα. Βεβαιωθείτε ότι έχετε πολύ ατμό στο φούρνο, διαφορετικά το ψωμί θα στεγνώσει.
Το ψήνουμε για επτά λεπτά και αλλάζουμε τη θέση του ταψιού από το δεύτερο στο 3ο (το μεσαίο). Ψήνουμε για λίγα λεπτά μέχρι το ψωμί να έχει καφέ χρώμα.

ΠΗΓΗ: hubpages.com

Προηγούμενο άρθροΤα κουλουράκια μιας Αρμένισας Γιαγιάς
Επόμενο άρθροΤας Κεμπαπ: Η Αυθεντική Γεύση: Παραδοσιακές συνταγές και αγνά υλικά!