Μαλακά κουλουράκια με σαφράν

Συστατικά

½ κουταλάκι του γλυκού κλωστές σαφράν
2 κουταλιές της σούπας γάλα
½ κουπα σταφίδες

Για τη Ζύμη
1 ½ κουπα γάλα, ζεσταμένο στους 25-26 βαθμούς
2¼ κουταλάκι του γλυκού ενεργή ξηρή μαγιά
¾ γ ζάχαρη
6 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο, λιωμένο και κρυωμένο
1 αυγό ελαφρά χτυπημένο
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
6 -6 ½ κουπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις αλεύκαστο

Για επαλλειψη των αυγών
1 αυγό
2 κουταλιές της σούπας νερό

Οδηγίες

Τοποθετήστε τις κλωστές σαφράν σε ένα μικρό μπολ και τρίψτε τις προσεκτικά σε λεπτή σκόνη χρησιμοποιώντας το πίσω μέρος ενός κουταλιού (ή χρησιμοποιήστε ένα γουδί και γουδοχέρι). Προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας γάλα και αφήστε το μείγμα στην άκρη για
μία ή δύο ώρες, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, για να αφήσει το σαφράν να βάψει το γάλα.
Βάζουμε τις σταφίδες σε ένα μικρό μπολ και τις σκεπάζουμε με χλιαρό νερό. Τα αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσουν.

Για τη Ζύμη
Βάζουμε το ζεστό γάλα σε ένα μεγάλο μπολ ανάμειξης. Ανακατεύουμε μερικές κουταλιές της σούπας ζάχαρη.
Ρίξτε τη μαγιά πάνω από το γάλα και αφήστε τη να σταθεί μέχρι να μαλακώσει η μαγιά και να αρχίσει να αφρίζει, 5-10 λεπτά.

Ανακατεύουμε με την υπόλοιπη ζάχαρη, το λιωμένο και κρύο βούτυρο, το χτυπημένο αυγό και το παρασκευασμένο γάλα σαφράν.
Προσθέστε το αλάτι και το αλεύρι, 1 φλιτζάνι τη φορά, ανακατεύοντας μετά από κάθε προσθήκη. Προσθέστε αρκετό αλεύρι, ώστε η ζύμη να ενωθεί σε μια υφή που μπορεί να ζυμωθεί.
Γυρίστε τη ζύμη σε έναν ελαφρώς αλευρωμένο πάγκο και ζυμώστε για 5-6 λεπτά, προσθέτοντας περισσότερο αλεύρι όσο χρειάζεται για να μην κολλήσει η ζύμη στα χέρια σας. Μόλις η ζύμη γίνει λεία και απαλή, την πλάθουμε σε μπάλα και την τοποθετούμε σε ένα καθαρό, λαδωμένο μπολ.
Καλύψτε το μπολ με μια βρεγμένη πετσέτα και αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει σε ένα ζεστό μέρος για 60-90 λεπτά, μέχρι να διπλασιαστεί.

Μόλις φουσκώσει, γυρνάμε τη ζύμη στον πάγκο και τη ζυμώνουμε μερικές φορές. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 24, περίπου ομοιόμορφα, κομμάτια.
Τυλίξτε κάθε κομμάτι σε μια μπάλα. Στη συνέχεια, κυλήστε κάθε μπάλα σε ένα κορδονι 20 εκ. Τέλος, κυλήστε κάθε κορδονι περισσότερο, σε περίπου
30-35 εκ. (Αυτή η ζύμη έχει την τάση να μαζευει πάλι, γι’ αυτό την απλώνουμε σταδιακά. Αν της δώσουμε χρόνο να χαλαρώσει, θα είναι πιο εύκολο να αποκτήσετε ένα μακρύ κορδονι.)

Για κάθε κορδονι, περιστρέψτε τα άκρα σε αντίθετες κατευθύνσεις για να σχηματίσετε ένα κυλιόμενο “S”.


Τοποθετήστε το τυλιγμένο «S» σε ένα ταψί που έχει στρωθεί με λαδόκολλα.
Στραγγίστε τις σταφίδες σας και τοποθετήστε τις σε χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν. (Στεγνώστε τα αν χρειάζεται.) Βάλτε μια σταφίδα στη μέση κάθε σπείρας.
Συνεχίζουμε με την υπόλοιπη ζύμη.
Χτυπήστε μαζί το αυγό και το νερό. Αλείφουμε το μείγμα πάνω στα κουλουρακια.
Αφήστε τα κουλουρακια να φουσκώσουν σε ένα ζεστό μέρος για 20-30 λεπτά ή μέχρι τα κουλουρακια να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σχεδόν σε μέγεθος.

Κοντά στο τέλος αυτού του τελευταίου φουσκώματος, προθερμάνετε το φούρνο σας στους 220 βαθμούς.
Ψήνετε τα κουλουράκια για 8-10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Βγάζετε τα κουλουράκια από το φούρνο και τα αφήνετε να κρυώσουν σε σχάρα για 5 λεπτά πριν τ απολαύσετε!
(Αυτά τα κουλουράκια είναι καλύτερα αν καταναλωθούν μέσα σε 2-3 ημέρες.)

Cinzia Di Stefano

Προηγούμενο άρθροΣουδάκια με κρέμα chantilly
Επόμενο άρθροΓλυκάκι με αμύγδαλα και κράνμπερι