Αλμυρά Muffins από τον Γιώργο Τσούλη
ΥΛΙΚΑ
Για τη σάλτσα:
200 γρ. συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
1 κ.γ. ρίγανη ξερή
1κ.γ. βασιλικό ξερό
1/3 κ.γ. γλυκάνισο
20 γρ. φρυγανιά τριμμένη
Αλάτι
Πιπέρι
Για τα muffins:
1 συσκευασία έτοιμη ζύμη πίτσας
6 φέτες ζαμπόν
6 φέτες Μπέικον
300 γρ. τυρί Γκουντα τριμμένο
Κέικ Λαδιού του Γιώργο Τσούλη
ΥΛΙΚΑ
130 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική και 30 γρ. έξτρα για τη μαρέγκα
2 κρόκοι αυγού
25 γρ. χυμό λεμόνι
1 κ.γ. βανίλια εκχύλισμα
Ξύσμα από 1 λεμόνι
120 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
160 ml. ελαιόλαδο
4 ασπράδια αυγών
8 γρ. αλάτι
Για το σερβίρισμα:
Ζάχαρη κρυσταλλική
Συστατικά
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
- πουρές πατάτας
- 2 πιπεριές χρωματιστές
- 2 πράσα (μόνο το λευκό μέρος)
- 2 κύβους ζωμό κοτόπουλο
- 200 γρ.τυρί τριμμένο
- 100 γρ. μπέικον
- ελαιόλαδο
- πιπέρι
- αλάτι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
- Φτιάχνουμε τον πουρέ πατάτας.
- Σε ένα βαθύ τηγάνι ή σε κατσαρόλα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το μπέικον κομμένο σε κυβάκια. Σοτάρουμε αρκετά μέχρι να γίνει τραγανό το μπέικον. Αφαιρούμε από τη φωτιά και κρατάμε μέχρι να το χρειαστούμε πάνω σε λίγο χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει τα επιπλέον λίπη.
- Στο ίδιο τηγάνι και χωρίς να το καθαρίσουμε σοτάρουμε τις πιπεριές κομμένες σε κυβάκια και το πράσο κομμένο σε ροδέλες μέχρι να μαλακώσουν αρκετά.
- Όταν είναι έτοιμα τα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα με τον πουρέ πατάτας, προσθέτουμε και το μπέικον και ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει απαλό και βελούδινο το μείγμα μας.
- Τέλος προσθέτουμε το τυρί και πιπέρι ανάλογα με τα γούστα μας και τα ανακατεύουμε και αυτά.
- Βάζουμε μέρος ή όλο το μείγμα σε μία σακούλα ζαχαροπλαστικής.
- Ανοίγουμε τα φύλλα, τα σκεπάζουμε με μία νοτισμένη πετσέτα και λαδώνουμε το πρώτο καλά με τη βοήθεια ενός πινέλου.
- Με τη βοήθεια του κορνέ σχηματίζουμε μια γραμμή από γέμιση παράλληλα στη μεγάλη διάσταση του φύλλου και σε απόσταση 5 εκ. από την κάτω άκρη του.
- Δεν βάζουμε γέμιση σε όλο το πλάτος του φύλλου. Αφήνουμε 2 εκ. κενό δεξιά και αριστερά πριν το τέλος του φύλλου για να μπορέσουμε εύκολα να το τυλίξουμε.
- Διπλώνουμε από κάτω το φύλλο πάνω στη γέμιση. Διπλώνουμε και λίγο, δεξιά και αριστερά το φύλλο πάνω στο τέλος της γραμμής της γέμισης, για να μην τρέξει η γέμιση καθώς ψήνεται.
- Τυλίγουμε μετά ρολό το φύλλο χαλαρά και όχι σφιχτά και αφήνοντας αρκετό αέρα για να μην σχιστεί το φύλλο στο ψήσιμο και μετά το τυλίγουμε όλο μαζί για να γίνει σαν σαλιγκάρι.
- Κάθε σαλιγκάρι με προσοχή το μεταφέρουμε σε ένα ρηχό ταψί που πάνω του έχουμε βάλει λαδόκολλα. Ετοιμάζουμε με τον ίδιο τρόπο και τα υπόλοιπα φύλλα. Λαδώνουμε καλά από πάνω, βρέχουμε με νερό με τα δάχτυλά μας ή με ένα ψεκαστήρι τα “σαλιγκάρια” μας και ψήνουμε για 20-25 λεπτά.
—————————————————————————–
Κουλουράκια με τυρί
300 γρ. αλεύρι για πίτσα (τύπου 00)
1 φακελάκι μαγιά ξηρή
1 κ.γλ. ζάχαρη
1/2 κ.γλ. αλάτι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
200-250 ml νερό χλιαρό (ή γάλα)
6 κ.σ. ελιές σε ροδέλες ή ψιλοκομμένες
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Μάφινς με σπανάκι, κασέρι και μπέικον από την mamatsita
Η συνταγή μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με τα λαχανικά και τα τυριά που έχεις στο ψυγείο σου. Για παράδειγμα αν δεν έχεις σπανάκι, μπορείς να τρίψεις κολοκυθάκια (ευκαιρία να ρίξεις μια ματιά και σε αυτά εδώ τα μάφινς) ή καρότο. Από τυριά μπορείς να χρησιμοποιήσεις φέτα ή γκούντα, ή γραβιέρα. Εκτός από το σχολείο, είναι ιδανικά και για παιδικό πάρτι ή για εκείνα τα πρωινά ή απογεύματα που έρχονται φίλοι των παιδιών σου στο σπίτι για παιχνίδι.
Υλικά
6 φέτες μπέικον
150 γρ. λιωμένο βούτυρο
2 αυγά
1 κούπα φρέσκο γάλα
1 φλ κρέμα γάλακτος
1 κ γλ αλάτι
1 κ γλ ζάχαρη
250 γρ αλεύρι γ.ο.χ
1 φακ baking powder
300 γρ. baby σπανάκι
1 κ γλ μοσχοκάρυδο τριμμένο
250 γρ κασέρι τριμμένο
Εκτέλεση:
Σοτάρω το ψιλοκομμένο μπέικον για ένα με δύο λεπτά μέχρι να γίνει τραγανό και στη συνέχεια το αφήνω να κρυώσει.
Σε ένα μεγάλο βαθύ μπολ βάζω το λιωμένο βούτυρο και τ’ αυγά και ανακατεύω καλά.
Στη συνέχεια προσθέτω το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το αλάτι και την ζάχαρη κι ανακατεύω ξανά.
Ρίχνω το αλεύρι με το baking powder κι ανακατεύω. Το μείγμα γίνεται χυλός.
Προσθέτω το σπανάκι, το μπέικον, το κασέρι και το μοσχοκάρυδο κι ανακατεύω.
Μ’ ένα κουτάλι γεμίζω τις χάρτινες θήκες για μάφινς και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα να βγαίνει καθαρή.