Αλμυρά Muffins από τον Γιώργο Τσούλη

ΥΛΙΚΑ

Για τη σάλτσα:

200 γρ. συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
1 κ.γ. ρίγανη ξερή
1κ.γ. βασιλικό ξερό 
1/3 κ.γ. γλυκάνισο 
20 γρ. φρυγανιά τριμμένη 
Αλάτι 
Πιπέρι
Για τα muffins:

1 συσκευασία έτοιμη ζύμη πίτσας 

6 φέτες ζαμπόν
6 φέτες Μπέικον
300 γρ. τυρί Γκουντα τριμμένο

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1 Ετοιμάζουμε αρχικά τη σάλτσα μας, σε ένα μπολ ανακατεύουμε με ένα κουτάλι όλα τα υλικά για τη σάλτσα. Αυτό που θέλουμε είναι το μείγμα μας να είναι λίγο υγρό, και αφήνουμε στην άκρη.
2 Αλευρώνουμε την επιφάνεια εργασία μας και με ένα πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη μας σε ορθογώνιο σχήμα πάχους ενός εκατοστού.
3 Παίρνουμε κουταλιές από τη σάλτσα και την απλώνουμε στην επιφάνεια της ζύμης.
4 Τοποθετούμε τις φέτες ζαμπόν και μπέικον από πάνω και πασπαλίζουμε με το 1/2 του τυριού.
5 Τυλίγουμε τη ζύμη σε ρολό ξεκινώντας από τη μακριά πλευρά. Κόβουμε στη μέση το ρολό και το κάθε μισό το κόβουμε σε 6 κομμάτια.
6 Λαδώνουμε ελαφρά με ένα πινέλο 12 θήκες για cupcakes.
7 Τοποθετούμε τα ρολάκια μέσα και πάνω από κάθε ρολάκι πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί.
8 Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20′-25′ στον αέρα.
9 Σερβίρουμε ζεστά κατευθείαν από το φούρνο.
—————————————————————————–

Κέικ Λαδιού του Γιώργο Τσούλη

ΥΛΙΚΑ

130 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική και 30 γρ. έξτρα για τη μαρέγκα

2 κρόκοι αυγού

25 γρ. χυμό λεμόνι

1 κ.γ. βανίλια εκχύλισμα

Ξύσμα από 1 λεμόνι

120 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

160 ml. ελαιόλαδο

4 ασπράδια αυγών

8 γρ. αλάτι

Για το σερβίρισμα:

Ζάχαρη κρυσταλλική

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1 Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε τη ζάχαρη, τον κρόκο αυγών, το χυμό από το λεμόνι και το ξύσμα και χτυπάμε με το σύρμα για 1-2 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα.
2 Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα προσθέτουμε το ελαιόλαδο και χτυπάμε για άλλο λίγο.
3 Έπειτα προσθέτουμε το αλεύρι σιγά-σιγά και χτυπάμε για 30 δευτερόλεπτα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
4 Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ, καθαρίζουμε καλά τον κάδο του μίξερ και ρίχνουμε μέσα τα ασπράδια, το αλάτι, τη ζάχαρη και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα με το σύρμα μέχρι να γίνει μια σφιχτή μαρέγκα.
5 Με μια σπάτουλα σιλικόνης παίρνουμε μια δόση από τη μαρέγκα, την προσθέτουμε στο μπολ που έχουμε το μείγμα με τα αυγά και ανακατεύουμε καλά.
6 Έπειτα προσθέτουμε άλλη μια δόση μαρέγκας και ανακατεύουμε πολύ απαλά έτσι ώστε να μη χαθεί ο αέρας από το μείγμα.
7 Στη συνέχεια ρίχνουμε και την τελευταία δόση και ανακατεύουμε πάλι απαλά.
8 Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια ορθογώνια φόρμα για κέικ 30*12 εκ.
9 Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα για 40 λεπτά.
10 Μόλις ετοιμαστεί το ξεφορμάρουμε πάνω σε μια σχάρα για να κρυώσει τελείως.
11 Στη συνέχεια το πασπαλίζουμε με λίγο ζάχαρη κρυσταλλική και σερβίρουμε.
—————————————————————————–
Πατατοστριφτάρια του Ακη

Συστατικά

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • πουρές πατάτας
  • 2 πιπεριές χρωματιστές
  • 2 πράσα (μόνο το λευκό μέρος) 
  • 2 κύβους ζωμό κοτόπουλο
  • 200 γρ.τυρί τριμμένο
  • 100 γρ. μπέικον 
  • ελαιόλαδο
  • πιπέρι
  • αλάτι

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
  • Φτιάχνουμε τον πουρέ πατάτας.
  • Σε ένα βαθύ τηγάνι ή σε κατσαρόλα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το μπέικον κομμένο σε κυβάκια. Σοτάρουμε αρκετά μέχρι να γίνει τραγανό το μπέικον. Αφαιρούμε από τη φωτιά και κρατάμε μέχρι να το χρειαστούμε πάνω σε λίγο χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει τα επιπλέον λίπη.
  • Στο ίδιο τηγάνι και χωρίς να το καθαρίσουμε σοτάρουμε τις πιπεριές κομμένες σε κυβάκια και το πράσο κομμένο σε ροδέλες μέχρι να μαλακώσουν αρκετά.
  • Όταν είναι έτοιμα τα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα με τον πουρέ πατάτας, προσθέτουμε και το μπέικον και ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει απαλό και βελούδινο το μείγμα μας.
  • Τέλος προσθέτουμε το τυρί και πιπέρι ανάλογα με τα γούστα μας και τα ανακατεύουμε και αυτά.
  • Βάζουμε μέρος ή όλο το μείγμα σε μία σακούλα ζαχαροπλαστικής.
  • Ανοίγουμε τα φύλλα, τα σκεπάζουμε με μία νοτισμένη πετσέτα και λαδώνουμε το πρώτο καλά  με τη βοήθεια ενός πινέλου.
  • Με τη βοήθεια του κορνέ σχηματίζουμε μια γραμμή από γέμιση παράλληλα στη μεγάλη διάσταση του φύλλου και σε απόσταση 5 εκ. από την κάτω άκρη του.
  • Δεν βάζουμε γέμιση σε όλο το πλάτος του φύλλου. Αφήνουμε 2 εκ. κενό δεξιά και αριστερά πριν το τέλος του φύλλου για να μπορέσουμε εύκολα να το τυλίξουμε.
  • Διπλώνουμε από κάτω το φύλλο πάνω στη γέμιση. Διπλώνουμε και λίγο, δεξιά και αριστερά το φύλλο πάνω στο τέλος της γραμμής της γέμισης, για να μην τρέξει η γέμιση καθώς ψήνεται.
  • Τυλίγουμε μετά ρολό το φύλλο χαλαρά και όχι σφιχτά και αφήνοντας αρκετό αέρα για να μην σχιστεί το φύλλο στο ψήσιμο και μετά το τυλίγουμε όλο μαζί για να γίνει σαν σαλιγκάρι.
  • Κάθε σαλιγκάρι με προσοχή το μεταφέρουμε σε ένα ρηχό ταψί που πάνω του έχουμε βάλει λαδόκολλα. Ετοιμάζουμε με τον ίδιο τρόπο και τα υπόλοιπα φύλλα. Λαδώνουμε καλά από πάνω, βρέχουμε με νερό με τα δάχτυλά μας ή με ένα ψεκαστήρι τα “σαλιγκάρια” μας και ψήνουμε για 20-25 λεπτά.

—————————————————————————–

Κουλουράκια με τυρί

Υλικά.
1 κιλό αλεύρι .
80 γραμμάρια ζάχαρη.
20 γραμμάρια αλάτι.
30 γραμμάρια μαγιά νωπή.
100 γραμμάρια ελαιόλαδο.
500 γραμμάρια νερό χλιαρό.
Σουσάμι.
200 γραμμάρια.
Εκτέλεση.
Σε μεγάλο μπολ κάνουμε λακκούβα στο αλεύρι ,και βάζουμε μέσα την ζάχαρη,το αλάτι ,το λάδι και την μαγιά διαλυμένη στο χλιαρό νερό.Παίρνουμε λίγο -λίγο απο το αλεύρι από γύρω-γύρω και κάνουμε ένα καλό ζυμάρι που να μην κολλάει στα χέρια μας.
Το βγάζουμε απο το μπόλ αι το δουλεύουμε σε αλευρωμένη ελαφρά επιφάνεια μέχρι να <στρώσει>.Λαδώνουμε ελαφρά το μπόλ και βάζουμε μέσα το ζυμάρι μας,το σκεπάζουμε με πετσέτα και μετά με κουβέρτα και το βάζουμε σε ζεστό μέρος.
Σε μισή ώρα το ζυμάρι θα έχει διπλασιαστεί.Το βγάζουμε απο το μπόλ και το ζυμώνουμε για 5 λεπτά να φύγει ο αέρας απο μέσα.
Το κόβουμε σε 24 κομμάτια και τα κάνουμε κορδόνια μήκους 30 εκατοστών.Τα ενώνουμε τις δύο άκρες να γίνουν κουλούρια.Βάζουμε χλιαρό νερό σε ρηχό σκεύος και τα βουτάμε μέσα και αμέσως τα βουτάμε και στο σουσάμι.Τα αραδιάζουμε σε μεγάλο ταψί κουζίνας που στρώσαμε αντικολλητικό χαρτί.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220 βαθμούς ,τον κατεβάζουμε στους 180 και τα ψήνουμε για 35 λεπτά η εως ότου πάρουν ρόδινο χρώμα.
Τα αφήνουμε κρυώνουν και τα βάζουμε στην κατάψυξη σε σακουλάκια η αλουμινόχαρτο και όταν τα χρειαζόμαστε τα ξεπαγώνουμε και τα ζεσταίνουμε.Γίνονται 2 ταψιά.
—————————————————————————–
Κρουασάν με Γέμιση Πίτσα
Μαμαδιστικες Ιδεες για σνακ και κολατσιο για το σχολειο

 

ΖΥΜΗ:
1 ΠΟΤΗΡΙ ΧΛΙΑΡΟ ΓΑΛΑ
1 ΦΑΚΕΛΑΚΙ ΜΑΓΙΑ
2 ΑΥΓΑ
2 ΦΛ. ΤΟΥ ΚΑΦΕ ΣΠΟΡΕΛΑΙΟ
1 Κ.Γ. ΑΛΑΤΙ ΚΟΦΤΟ
1 Κ.Γ. ΖΑΧΑΡΗ
1 ΜΠΕΙΚΙΝ
ΑΛΕΥΡΙ ΟΣΟ ΣΗΚΩΣΕΙ(ΕΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΗΡΕ ΠΕΡΙΠΟΥ 800ΓΡ.)
ΓΕΜΙΣΗ:
ΜΙΣΟ ΚΙΛΟ ΤΥΡΙ
ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ ΒΡΑΣΤΑ 2 ΜΕΓΑΛΑ ΚΟΜΜΕΝΟ ΣΕ ΚΟΜΜΑΤΑΚΙΑ
5 ΦΕΤΕΣ ΚΑΣΕΡΙ ΚΟΜΜΕΝΟ ΣΕ ΚΟΜΜΑΤΑΚΙΑ
5 ΦΕΤΕΣ ΣΑΛΑΜΙ ΚΟΜΜΕΝΟ ΣΕ ΚΟΜΜΑΤΑΚΙΑ
ΕΛΙΕΣ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ
ΚΕΤΣΑΠ ΟΣΟ ΘΕΛΕΤΕ ΕΣΕΙΣ
ΠΙΠΕΡΙ, ΡΙΓΑΝΗ.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
ΖΥΜΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΖΥΜΑΡΙ ΤΟ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΝΑ ΦΟΥΣΚΩΣΕΙ ΚΑΙ 30 ΛΕΠΤΑ.ΤΟ ΧΩΡΙΖΟΥΜΕ ΣΕ 5 ΜΠΑΛΑΚΙΑ.ΤΟ ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΕΝΑ ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΦΥΛΛΟ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΝΑ ΣΤΑΥΡΟ ΚΑΙ ΕΝΑ ΧΙ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΟΥΝ 8 ΚΡΟΥΑΣΑΝΑΚΙΑ.ΒΑΖΟΥΜΕ ΓΕΜΙΣΗ ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΚΡΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΥΛΙΓΟΥΜΕ.
ΣΤΟΥΣ 150 ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΓΙΑ 20-25 ΛΕΠΤΑ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΚΟΚΚΙΝΗΣΟΥΝ ΕΛΑΦΡΩΣ ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!!
—————————————————————————–
Λιοψωμάκια απο την Tante Kiki
ΥΛΙΚΑ
300 γρ. αλεύρι για πίτσα (τύπου 00) 
1 φακελάκι μαγιά ξηρή
1 κ.γλ. ζάχαρη
1/2 κ.γλ. αλάτι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
200-250 ml νερό  χλιαρό (ή γάλα)
6 κ.σ. ελιές σε ροδέλες ή ψιλοκομμένες

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε την ζάχαρη, το ελαιόλαδο, την μαγιά και τις ελιές, ανακατεύουμε το μείγμα και κάνουμε στην μέση μια λακούβα.
Στην μισή ποσότητα νερού διαλύουμε το αλάτι και το ρίχνουμε στο αλεύρι.
Ανακατεύουμε και αρχίζουμε το ζύμωμα.
Σταδιακά προσθέτουμε και το υπόλοιπο νερό έτσι ώστε να έχουμε μια ζύμη μαλακή που κολλάει ελάχιστα στα χέρια.
Αλευρώνουμε το μπολ, βάζουμε τη ζύμη μέσα, σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα έτσι ώστε να φουσκώσει.
Αφού η ζύμη φουσκώσει, την πιέζουμε να ξεφουσκώσει και την κόβουμε σε κομμάτια των 60-70 γραμμαρίων.
Πλάθουμε μικρά ψωμάκια και τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα που την έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί.
Με ένα πινέλο (ή με το χέρι) βρέχουμε την επιφάνειά τους με λίγο νερό έτσι ώστε η κόρα τους να μείνει μαλακή.
Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 20-25 λεπτά ή τόσο όσο να έχουμε μικρά ροδοψημένα ψωμάκια.
5 λεπτά πριν τα βγάλουμε από τον φούρνο, τα βρέχουμε και πάλι με λίγο νερό.
Μόλις ψηθούν τα βγάζουμε από τον φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά και μετά τα απολαμβάνουμε ή τα καταψύχουμε για να τα έχουμε για όλη την εβδομάδα
—————————————————————————–

Μάφινς με σπανάκι, κασέρι και μπέικον από την mamatsita

Η συνταγή μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με τα λαχανικά και τα τυριά που έχεις στο ψυγείο σου. Για παράδειγμα αν δεν έχεις σπανάκι, μπορείς να τρίψεις κολοκυθάκια (ευκαιρία να ρίξεις μια ματιά και σε αυτά εδώ τα μάφινς) ή καρότο. Από τυριά μπορείς να χρησιμοποιήσεις φέτα ή γκούντα, ή γραβιέρα. Εκτός από το σχολείο, είναι ιδανικά και για παιδικό πάρτι ή για εκείνα τα πρωινά ή απογεύματα που έρχονται φίλοι των παιδιών σου στο σπίτι για παιχνίδι.

Υλικά
6 φέτες μπέικον
150 γρ. λιωμένο βούτυρο
2 αυγά
1 κούπα φρέσκο γάλα
1 φλ κρέμα γάλακτος
1 κ γλ αλάτι
1 κ γλ ζάχαρη
250 γρ αλεύρι γ.ο.χ

1 φακ baking powder
300 γρ. baby σπανάκι
1 κ γλ μοσχοκάρυδο τριμμένο
250 γρ κασέρι τριμμένο

Εκτέλεση:

Σοτάρω το ψιλοκομμένο μπέικον για ένα με δύο λεπτά μέχρι να γίνει τραγανό και στη συνέχεια το αφήνω να κρυώσει.
Σε ένα μεγάλο βαθύ μπολ βάζω το λιωμένο βούτυρο και τ’ αυγά και ανακατεύω καλά.
Στη συνέχεια προσθέτω το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το αλάτι και την ζάχαρη κι ανακατεύω ξανά.
Ρίχνω το αλεύρι με το baking powder κι ανακατεύω. Το μείγμα γίνεται χυλός.
Προσθέτω το σπανάκι, το μπέικον, το κασέρι και το μοσχοκάρυδο κι ανακατεύω.
Μ’ ένα κουτάλι γεμίζω τις χάρτινες θήκες για μάφινς και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα να βγαίνει καθαρή.

Προηγούμενο άρθροΤυραμισού…Αυτοκρατορικό
Επόμενο άρθροΜακαρονάδα με αλλαντικά…της Βέφας