Μαρμελάδα δαμάσκηνου με καρύδια

Συστατικά

4 κιλά δαμάσκηνα (μετά την αφαίρεση των σπόρων, έμειναν περίπου 3.700 κιλά)
1 κιλό ζάχαρη 200 γραμμάρια καρύδια
προαιρετικά ένα τέταρτο κουταλάκι του γλυκού αλάτι για τηγάνισμα

Εκτέλεση

Πώς να ετοιμάσετε μαρμελάδα δαμάσκηνου με καρύδια που παρασκευάζονται στο φούρνο
Να πώς το έκανα. Έπλυνα τα δαμάσκηνα και μετά αφαίρεσα τους σπόρους. Μπορούμε να το κάνουμε απλά πιέζοντας το δαμάσκηνο ανάμεσα στα δάχτυλά μας ή χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι.
Αφού έκοψα όλα τα δαμάσκηνα στη μέση και έβγαλα τους σπόρους, τα έβαλα σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Πρόσθεσα όλη τη ζάχαρη και ανακάτεψα τα πάντα καλά, έτσι ώστε τα δαμάσκηνα να καλυφθούν με ζάχαρη. Έβαλα το καπάκι και το άφησα να λιώσει για 3-4 ώρες. Μπορείτε ακόμη να το αφήσετε για μια νύχτα. Η ζάχαρη πρέπει να λιώσει και τα δαμάσκηνα αφήνουν το χυμό. Τα δικά μου, όπως μπορείτε να δείτε, ήταν πολύ ώριμα και άφησαν πολύ χυμό.
Αφού σχηματιστεί ο χυμός, έβαλα την κατσαρόλα στη φωτιά και την άφησα να ψηθεί σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει να βράζει. Το αφήνω να βράσει για λίγα λεπτά (10-15 λεπτά) και ανακατεύω κατά διαστήματα. Εν τω μεταξύ, άναψα τον φούρνο σε μέτρια θερμοκρασία (150-160 βαθμούς).

Έβαλα την κατσαρόλα με τη μαρμελάδα στο φούρνο και την άφησα να ψηθεί αργά μέχρι που παρατήρησα ότι έπεσε ο χυμός και η μαρμελάδα άρχισε να πήζει. Μπορείτε εύκολα να ελέγξετε αν η μαρμελάδα έχει δέσει παίρνοντας ένα δύο κουτάλιες με μαρμελάδα, το βάζετε σε ένα πιάτο και το αφήνετε να κρυώσει και μετά δείτε αν έχει σχηματιστεί
το σιρόπι. Μου πήρε 2 ώρες.

Το πλεονέκτημα του μαγειρέματος στο φούρνο είναι ότι δεν χρειάζεται πλέον να φροντίζετε να γυρίζετε τη μαρμελάδα έτσι ώστε να μην κολλάει στον πάτο του ταψιού.
Ενώ η μαρμελάδα ήταν στο φούρνο, τηγάνισα ελαφρά τα καρύδια σε ένα τηγάνι, πασπαλίζοντας λίγο αλάτι για να δυναμώσει το άρωμα, και μετά τα άφησα στην άκρη.
Αφού δούμε ότι έχει δέσει η μαρμελάδα, βγάζω την κατσαρόλα από το φούρνο και την ξαναβάζω στη φωτιά.

Πρόσθεσα καρύδια. Έβρασα 2-3 βράσεις, ανακατεύοντας για να μην κολλήσουν στον πάτο της κατσαρόλας και μετά, όσο ζεστή κι αν είναι, έβαλα τη μαρμελάδα σε καλά πλυμένα και αποστειρωμένα βάζα.
Έκλεισα με τα καπάκια, γύρισα το βάζο ανάποδα και μετά έβαλα μια κουβέρτα πάνω τους.
Τα αφήνω να κρυώσουν σιγά σιγά. Στη συνέχεια τοποθετούνται στο ντουλάπι και απολαμβάνουν με ευχαρίστηση το χειμώνα.
Αν θέλετε μια απλή μαρμελάδα, μόνο από δαμάσκηνα, χωρίς καρύδια, αφού αφαιρέσετε την κατσαρόλα από το φούρνο, τα βάζετε απευθείας σε βάζα και προχωράτε όπως εξήγησα παραπάνω.

Καλή Επιτυχία

Προηγούμενο άρθροΤας κεμπάπ
Επόμενο άρθροΚεφτεδάκια Μαϊντανού…πιο νόστιμα δεν έχετε δοκιμάσει